Política

Pacte a quatre a Castelló per barrar el pas a ERC

CiU, el PP, Plataforma Cívica i Udem s'alien i trenquen les expectatives d'ERC i Entesa, que ja havien anunciat un govern en minoria

Brossa (CiU) serà l'alcaldessa i Genovés (PP), el primer tinent

Tres dies després que Salvi Güell (ERC) i Montse Escutia (Entesa) anunciessin un govern en minoria a Castelló d'Empúries, un pacte d'última hora entre la resta de forces capgira la situació: Assumpció Brossa (CiU, que ha obtingut 4 regidors i és la segona llista més votada després d'ERC) serà l'alcaldessa gràcies a un pacte amb el PP (2 regidors), Plataforma Cívica (2 regidors) i la Udem (1 regidor).

Brossa va explicar ahir que amb aquest pacte s'inicia “una nova etapa, un canvi que van demanar els electors i que van expressar amb un vot fragmentat”. En preguntar-li si no veia contradictori presentar aquest futur govern com una “opció de canvi” tenint en compte que CiU ha governat l'últim mandat, Brossa assegura que no: “Hi haurà canvi perquè farem un govern amb més transparència i més diàleg amb tothom”, diu la futura alcaldessa. Sobretot, Brossa va defensar el pacte que liderarà en nom de “l'estabilitat i la necessitat de formar un govern que tingui majoria absoluta”, en contraposició al govern en minoria que pretenia formar ERC.

Curiosament, però, els quatre caps de llista que ara formaran govern van reconèixer ahir que “el govern més natural” per Castelló hauria estat un acord entre ERC i CiU; Brossa va explicar fins i tot que CiU s'havia ofert als republicans per formar aquest govern, i que és la negativa d'ERC el que va portar CiU a buscar altres aliats.

Des del PP (que ha duplicat el nombre de regidors amb relació al mandat anterior), Julià Genovés ocuparà la primera tinença d'alcaldia, i Josep Manuel Gallego (que va deixar CiU a final de mandat per liderar la nova formació Plataforma Cívica) serà amb tota probabilitat el segon regidor amb dedicació completa, a més de l'alcaldessa.

L'alcaldia de Castelló d'Empúries continuarà, doncs, a les mans de CiU, ja que Assumpció Brossa és militant d'UDC i en el precedent mandat va ser la número dos de l'alcalde, Xavi Sanllehí, que ha renunciat a continuar en política. Brossa també va voler aclarir ahir que, pel que fa a la qüestió sobiranista, des de CiU hi continuarien donant suport i la resta de components del futur govern tindran llibertat de vot quan es tracti d'aquest tema en el ple. A l'oposició, a més d'ERC i Entesa, també hi haurà l'únic regidor que ha obtingut el PSC i amb el qual no comptava ERC ni tampoc ho feia CiU.

“Esperarem 4 anys més”, diu Güell

Salvi Güell explicava ahir que, quan va anunciar que governarien en minoria amb Entesa (dilluns passat), tenien un acord “de paraula” de dues formacions, el PP i el PSC, que s'abstindrien el dia de la investidura. El candidat del PP, Julià Genovés, matisava ahir, però, que només havia dit que s'abstindria “si no hi havia alternativa”, i finalment hi ha hagut una alternativa. “Aquest pacte d'última hora, que ens deixa a l'oposició tot i ser la llista més votada, només és fruit de la mobilització dels poders fàctics de Castelló, que ja es van quedar fora de l'Ajuntament el 2007, quan vam governar, i que no han deixat que això es repeteixi en aquest mandat ”, diu Güell.

El candidat d'ERC lamenta que no hi haurà el canvi que, segons ell, “volien els electors”, dóna per fet que darrere del pacte que els deixa a l'oposició “hi ha temes amagats, motivacions personalistes com ara candidats que exigien una dedicació completa”, i qüestiona com quedarà el tema sobiranista en un govern amb el PP a la primera tinença d'Alcaldia. Amb tot, Güell no es penedeix d'haver plantejat un govern en minoria: “Era l'única opció real de canvi, haurem d'esperar 4 anys més”, diu Güell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Creix l’èxode de palestins mentre Israel avança cap a l’interior de Rafah

barcelona
guerra a europa

Deneguen el nou recurs de Trump contra l’ordre de silenci en el seu judici

barcelona
estats units

Cohen va gestionar xecs signats per Trump per a fer callar a Daniels

barcelona
estats units

Els EUA apugen els aranzels als cotxes elèctrics i plaques solars xineses

barcelona
Caucas

Geòrgia ignora les massives protestes i aprova la polèmica llei sobre els “agents estrangers”

Barcelona
rússia

Putin nomena com a assessors a ‘falcons’ partidaris de la guerra a Ucraïna

barcelona
rússia

Rússia posa en servei un míssil intercontinental d’emplaçament marítim

barcelona
política

Junqueras, disposat a continuar pilotant la “nova etapa” d’ERC

barcelona
país basc

El Parlament de Vitòria inicia la nova legislatura amb apel·lacions a un nou estatus

barcelona