Política

ERC governarà en minoria, amb Entesa, a Castelló

CiU, que s'havia ofert per formar un govern estable, ho considera un error

L'alcaldable d'ERC, Salvi Güell, explica que donen prioritat a un govern d'esquerres i que és l'oportunitat per girar full

ERC de Castelló d'Empúries opta per un pacte amb només una formació, Entesa, i per formar un govern en minoria. Salvi Güell, l'alcaldable d'ERC, va explicar ahir que després de parlar amb totes les formacions que han obtingut representació i d'avaluar les opcions possibles, han optat per formar un govern amb set regidors (els sis que han obtingut els republicans més Montse Escutia, d'Entesa). “En el dia a dia no tindrem problema i per als grans projectes, com poden ser les ordenances o els pressupostos, caldran acords amb altres formacions”, diu Güell. L'alcaldable admet que han triat una opció “valenta, potser difícil, i a la qual no estem acostumats a Castelló”, però que respon al missatge que han donat els electors mitjançant un vot fragmentat i alhora escollint ERC com la llista més votada. “Amb projectes com el futur passeig d'Empuriabrava no hi haurà problemes perquè tots tenim programes molt semblants”, hi afegeix el candidat republicà. Tant Güell com Montse Escutia van dir ahir que un cop format el govern es deixaran enrere les sigles de partit per formar “un govern cohesionat, pel bé del poble i obert a les propostes de l'oposició”.

Tot i que matemàticament CiU (amb quatre regidors) podria formar un govern alternatiu sumant els regidors del PP (dos), Plataforma Cívica (dos) i Udem (un), o fins i tot el PSC (un), Güell avança que “més d'una formació” li ha garantit que s'abstindran en la investidura i que no posaran entrebancs a la seva investidura com a alcalde.

Assumpció Brossa, que encapçala el grup dels quatre regidors obtinguts per CiU (Xavier Sanllehí ja ha anunciat que no recollirà l'acta), lamenta la decisió d'ERC: “Hem parlat amb tots, també amb ERC, i pensava que junts podíem formar un govern fort, però ara diuen que no; crec que s'equivoquen, seran pocs regidors, només tindran una dedicació completa i hi ha molta feina”, diu Brossa. (Precisament l'exigència d'obtenir regidories amb dedicació completa per part d'alguns partits és un dels fets que va criticar Güell.)

D'altra banda, diverses fonts consultades per aquest diari coincideixen a dir que si CiU no ha pogut sumar una alternativa a la d'ERC és en part per les exigències de la Plataforma Cívica, que reclamava dos anys d'alcaldia pel seu suport.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel intensifica els seus atacs al sud i el nord de la Franja

barcelona
Estats Units

Els EUA neguen que s'estigui produint un “genocidi” a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Un treballador de l’ONU mor a Gaza per l’impacte d’un projectil atribuït a Israel

barcelona
TEDH

L’eslovè Marko Bosnjak, elegit nou president del TEDH

barcelona
tribunals

Citen a declarar Rovira i els investigats per Tsunami per videoconferència

barcelona
guerra a europa

Ucraïna relleva el cap militar de la regió de Khàrkiv

barcelona
estats units

A Trump el preocupava un escàndol sexual, segons el seu exadvocat

barcelona
guerra a europa

Rússia pressiona Khàrkiv i avança al nord de la regió ucraïnesa

barcelona
política

Ponsatí deixa la primera línia política

barcelona