Política

Teresa Jordà afirma que no repetirà de cap de llista a Ripoll

L'exalcaldessa d'ERC i diputada al Congrés afirma que cal deixar pas a la renovació de la secció local

Diu que agafa l'acta de regidora per quatre anys

Teresa Jordà no tornarà a presentar-se com a candidata a l'alcaldia de Ripoll. La que ha estat la primera alcaldessa de la capital del Ripollès ho tenia decidit i no hi té res a veure que ERC hagi perdut per pocs vots un regidor respecte a les eleccions del 2011 –ara en té quatre–. Ara, al grup municipal d'ERC, li toca afrontar la feina de fer oposició en un equip de govern convergent més fort que mai, ja que té una sòlida majoria absoluta d'onze regidors, i paral·lelament preparar-se per a un futur polític sense la que n'ha estat el referent els últims dotze anys més els que exercirà ara a l 'oposició. En aquesta ocasió, és probable que si torna a repetir com a candidata gironina d'ERC al Congrés espanyol –en l'actualitat, és diputada–, deixi la regidoria per donar pas a la reestructuració del grup municipal en clau de futur.

L'oposició serà una vertadera alternativa d'esquerres al govern de CiU. A part d'ERC, hi ha entrat per primera vegada la CUP, amb el conegut activista cultural i proteccionista Santi Llagostera. El partit assembleari serà bel·ligerant, com ja ha anunciat, en temes com la urbanització del sector del Pla i del nou polígon d'activitats econòmiques de la carretera de les Llosses, que considera innecessari i una agressió al territori. A part dels altres dos partits, ICV ha tornat al consistori després de dos mandats de no ser-hi fent coalició amb el PSC i sota la marca Fem Ripoll, que computa pels socialistes. La seva representant és Anna-Belén Avilés, que enmig del passat mandat va substituir l'històric socialista ripollès Jaume Camps.

ANNA-BELÉN AVILÉS

“Serà complicat fer oposició”

Assegura que no han sabut transmetre a l'electorat més fidel del PSC que són un grup nou. Aposta per fer oposició constructiva.

Vostè és l'única de Fem Ripoll que ha obtingut cadira al ple. Quina valoració en fa?
Que és evident que hi ha hagut una victòria clara de CiU i que això ens ha afectat a tots. També la irrupció de la CUP. Estem, però, molt satisfets perquè la PxC no ha obtingut representació. Vam ser l'únic partit a Ripoll que vam signar el compromís contra el feixisme.
Ha estat un problema la marca PSC?
No, tot al contrari. Més que un problema de marca, crec que ens ha costat fer entendre als nostres electors de sempre que hi ha una candidata nova.
En què treballaran?
Serà molt complicat fer oposició a un govern d'onze. Esperem que CiU sàpiga allargar la mà i nosaltres intentarem ser constructius com fins ara.
També en temes tan polèmics com la urbanització del Pla?
Sí, cal tenir en compte que és la inversió privada més important del mandat. Vetllarem perquè les coses es facin ben fetes, sobretot els equipaments que s'hi han previst. On serem més contundents és amb el tema de les
Llosses.

SANTI LLAGOSTERA

“El territori té una mida”

Evitar que s'acabi urbanitzant el polígon de les Llosses és un dels principals objectiu de l'únic regidor de la CUP a Ripoll, tal com ell mateix afirma en aquesta entrevista.

La CUP mai no havia estat al ple de Ripoll i ara sí. Quina valoració en fa?
El Ripollès és un territori molt envellit i la gent que té una certa edat no vol que es toqui gaire res. CiU ha sabut transmetre que és un partit que dóna feina. Tot i així, ens hem quedat a només divuit vots del segon regidor.
Què proposa la CUP per als propers quatre anys?
Treballarem perquè tot es faci amb la participació dels veïns, fent arribar a la gent bona informació, perquè puguin opinar.
Volem treballar per consolidar el teixit humà perquè es preocupin pel seu poble.
Ja han començat la batalla política amb el polígon de les Llosses?
Sí. Hem de mirar de fer entendre que perquè vingui una nova empresa a Ripoll, no s'ha de massacrar el territori. Cal tenir en compte el concepte de petjada ecològica, és a dir, que el territori té unes mides i no s'hi pot encabir tot. Al Ripollès, per exemple, només un 7% de la superfície són planes.
La independència, l'altre gran tema per la CUP?
Sí, però, cal treballar per la idea de Països Catalans. I els catalans ens hem de treure complexos.

TERESA JORDÀ

“Hem fet poca oposició en temes com el Pla”

Afirma que el fet de presentar-se per última vegada a Ripoll no té res a veure amb el resultat del 24M. Analitza que els resultats rebel·len que hi ha dos maneres d'entendre la vila.

Per què és l'última?
Ja ho havia als companys del meu grup que no em tornaria a presentar a Ripoll independentment dels resultats, tant i tornava a ser alcaldessa com si no. Es tracta de propiciar un relleu.
De 5 han passat a 4 regidors, un mal resultat?
No estem satisfets, òbviament, però si s'analitzen els números fredament, es pot veure que hem quedat a 30 vots del cinquè regidor i que això s'ha produït en un panorama completament diferent respecte a 2011, en què apareix la CUP i en un moment en què puja. Això significa que dels seus més de 400 vots, segur que la trentena que ens han falta pel cinquè haguessin estat nostres.
El resultat de CiU ha estat, però, molt clar.
Sí, i els felicitem. Crec que ells han sabut fer una política d'aparador i no trepitjar ulls de poll. A part, hem fet poca oposició, no hem estat capaços de fer entendre als veïns què comporten per a Ripoll els projectes del Pla i del polígon de les Llosses.
Al ple hi haurà dos blocs?
Sí, el de CiU i els dels partits d'esquerres i si tenim en compte que van votar unes 300 persones menys respecte al 2011 i que la CUP es va quedar a 20 vots del segon regidors i Fem a 40, ho evidencia.
Acabarà el mandat?
Agafaré l'acta pels quatre anys. Ja es veurà què passarà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona
Eloi Badia
Cap de llista dels Comuns a la circumscripció de Girona a les eleccions catalanes

“Cal invertir en transport públic perquè sigui efectiu”

Girona
Política

La campanya arriba al pic amb crides als indecisos

Barcelona

Garantit el 2% a la cultura

Barcelona
POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA