Política

Només cinc pobles del Gironès estan pendents de l'alcaldia

Salt, Aiguaviva, Quart i Canet d'Adri són els únics municipis de la comarca que encara no saben qui serà l'alcalde

A Sant Julià de Ramis s'ajornen els pactes fins que Medinyà sigui independent

SALT

Tot avança cap
a un tripartit
amb ERC a l'alcaldia

Les eleccions municipals de fa una setmana a Salt van donar la victòria a CiU de Jaume Torramadé, però es va quedar amb sis regidors. Aquesta xifra combinada amb el retorn d'ERC amb cinc regidors i l'empat a tres del PSC i IPS-Salt obria la porta a un govern alternatiu que deixaria la federació nacionalista a l'oposició. IPS-CUP ja va decidir dijous que votarà el cap de llista d'ERC, Jordi Viñas, com a alcalde i no descarta entrar al govern. Demà els republicans decidiran en assemblea quin camí agafen perquè CiU també ha fet una oferta als republicans per formar govern de manera conjunta, però el discurs de canvi d'ERC fa preveure més aviat un tripartit que una coalició de CiU i Esquerra.

QUART

QA-AM, nou actor
en l'arc municipal,
té la clau de govern

Les dues forces que van formar govern el mandat passat, CiU i Alternativa per Quart-AM (AxQ-AM), s'han posat d'acord per reeditar el pacte. Entre totes dues, però, sumen cinc regidors (3 AxQ-AM i 2 CiU), i la majoria absoluta la marquen sis regidors. Les dues formacions estan pendents, doncs, del que decideixi un grup de nova creació que ha obtingut dos regidors, Quart Actiu-ActivismeMunicipal (QA-AM). Des d'aquesta formació asseguren que encara no han decidit si els donaran suport, si en donaran
a la força més votada, que va ser Independents per Quart-CP (IpQ-CP) amb quatre regidors, o es mantindran a l'oposició. El futur govern de Quart, doncs, és a les seves
mans.

Sant Julià de Ramis

La independència
de Medinyà supedita qualsevol moviment

El procés de restitució de municipi de Medinyà ha provocat que qualsevol negociació per formar el nou govern a Sant Julià de Ramis hagi quedat ajornada fins després del 4 de
juny. Aquest serà el dia que el Parlament aprovarà la resolució de llei amb què tornarà a atorgar a Medinyà la categoria de municipi en solitari. La força més votada ha estat ERC, però empata a quatre regidora amb CiU, un fet que dóna la clau del futur govern a Medinyà1972-Entesa, que amb dos regidors decidirà. La situació és altament complexa, perquè la independència de Medinyà pot fer variar molt el futur. Una gestora conduirà el municipi fins a les properes eleccions i això pot comportar variacions en els resultats finals i que ERC obtingui majoria a Sant Julià de Ramis si només es tenen en compte els resultats d'aquest nucli i Entesa a Medinyà. Tot i això, CiU s'ha mostrat diposada a aconseguir l'alcaldia i gestionar aquesta bicefàlia del municipi amb dos pobles independents.

CANET D'ADRI

Proposta per afegir tots els grups al govern municipal

El guanyador de les eleccions a Canet d'Adri, Carles Espígol (Independents per Canet d'Adri-AM, IpC-AM), amb tres regidors, ha proposat als altres grups, CiU (3 regidors) i Agrupació Veïnal Independents per Canet d'Adri, Avica (un regidor), de governar junts. Espígol considera que els programes dels tres grups “són molt semblants”, i que les dimensions del poble fan que sigui millor la col·laboració que la divisió. El candidat de CiU, Joel Casellas, admet que ha rebut la proposta, i afirma que està pendent de debatre-la amb els seus companys de formació.

AIGUAVIVA

En marxa les primeres converses

El candidat del grup més votat, Joaquim Mateu (Partit Independent d'Aiguaviva, PIA), que va obtenir tres regidors, ha confirmat que ja ha mantingut algunes converses per tal de conferir un govern amb una majoria sòlida al municipi. Tot i això, diu que encara no s'ha concretat res. Espera poder arribar a algun acord al llarg de la setmana que ve. Des del principal grup de l'oposició, ERC-AM, que encapçala Josep Pinsach, diuen que Mateu, al qual entenen que correspon portar la iniciativa de configurar el nou govern com a força més votada, no s'ha posat en contacte amb ells, de moment. Per la seva banda, diu Pinsach, no tenen pensat per ara liderar una alternativa.

Girona

CiU seguirà amb minoria, però vol estabilitat

La victòria indiscutible de CiU a la ciutat de Girona eixamplant la diferència en regidors respecte a la segona força, ha comportat que des del primer moment Carles Puigdemont hagi anunciat la voluntat de continuar governant amb minoria la capital. Tot i aquesta decisió, l'alcalde en funcions actual i que continuarà portant el rumb de la ciutat el proper mandat ha anunciat la predisposició d'explorar la possibilitat d'establir pactes d'estabilitat en temes concrets. Puigdemont subratlla que aquests acords poden ser amb més d'una força sobre àmbits diferents. Aquesta estratègia és fruit de l'aritmètica de les urnes. Els deu regidors de CiU combinats amb l'empat a quatre d'ERC, CUP i el PSC fa que el govern municipal pugui buscar l'acord amb qualsevol d'aquestes tres forces en temes puntuals o àmbits concrets i que sigui suficient, ja que el suport de qualsevol d'aquests permetria obtenir catorze vots –la majoria se situa en tretze–. Aquests dies, el PSC, després d'obtenir els pitjors resultats, s'ha ofert a CiU a negociar el suport d'estabilitat en matèria de reactivació econòmica i de model de ciutat amb una clara aposta de Sílvia Paneque per guanyar visualització i mostrar responsabilitat pel municipi. Un pacte lògic amb el rerefons del procés per Catalunya seria també establir una relació fluïda amb ERC-MES, per bé que sembla que els republicans estan disposats a quedar-se com a principal grup a l'oposició per marcar perfil sense excloure pactes globals o consens en temes de ciutat. Més difícil sembla que CiU pugui assolir grans pactes amb la CUP pel model de ciutat que proposa cadascú, però el tarannà de Puigdemont també pot permetre pactes puntuals. Més complicat sembla anar a buscar Ciutadans i PP, que, amb tres regidors entre tots dos, també permeten assolir la majoria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés reivindica un Govern que doni les mateixes oportunitats a totes les comarques

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona