Política

Jocs d'aliances oberts en onze municipis del Baix Empordà

CiU, ERC i el PSC es disputen les principals alcaldies de la comarca, amb excepcions

TSF aspira a convèncer ERC per governar Sant Feliu amb un tercer soci

El pacte a Torroella és dels més complexos

BEGUR

El nom del futur alcalde, en mans de l'assemblea d'ERC

La davallada electoral de Joan Català (CiU), que ha perdut la majoria absoluta però encara manté tres edils, i l'ascens de Marià Renart (Bloc), que ha aconseguit tres actes, situa ERC com a àrbitre per a la governabilitat del municipi. Català i Renart descarten l'entesa comuna, mentre que el republicà Loureiro, que ja s'ha reunit amb el Bloc i dilluns ho farà amb CiU, haurà de sotmetre a l'assemblea dels republicans les dues opcions o la tercera possibilitat de restar a l'oposició, facilitar que governi Català i esperar.

LA BISBAL

Primera setmana amb noves opcions d'entesa

La primera setmana de converses ha obert portes que semblaven tancades a la Bisbal. L'entesa entre els dos grups més votats ERC (5) i Independents-PSC (4) ja no es descarta d'entrada. Els nou regidors electes van escenificar la rebaixa de tensió amb una trobada. ERC explora ara totes les possibilitats i comença a tenir favorits, tot i no decantar-se per cap grup. Sembla que es pot entendre amb Compromís (3), sense res de concretat. I la CUP (3) sospesa si fa oposició, si governa amb ERC i, en aquest supòsit, si compartiria govern amb Compromís. CiU (1) i ICV-EUA no sembla que siguin en cap travessa per acabar de sumar majoria absoluta.

CALONGE

CiU és la més votada
i ERC té dos escenaris oberts a explorar

Les diferències entre Avancem i el PSC, després de la pugna dels socialistes per mirar de retenir vots durant la campanya, poden tenir una influència cabdal en el nou govern de la població. Les relacions entre les dues forces més votades, CiU i ERC, no passen pel millor moment, i la suma dels dos grups socialistes pot ser estratègica per a uns i altres. Però de moment haurà d'esperar. CiU en faria prou amb l'acord del PSC o Avancem i el PP –ja que sembla improbable l'entesa amb CCSA–, però no es pot descartar que acabi reeditant la col·laboració amb Esquerra, que si no se'n surt amb les dues forces socialistes pot apostar per un pacte ampli.

PLATJA D'ARO

ERC, entre el pacte nacional amb Giraut i el tripartit alternatiu

La setmana posterior als comicis ha permès que el conjunt de partits sondegin les posicions dels rivals. CiU ha conversat tant amb ERC –la revelació i més decisiva que mai, amb tres regidors– com amb el PSC, a banda de les altres forces. I els socialistes també han explorat la viabilitat d'un acord d'esquerres del qual els republicans s'han desmarcat per la banda nacional. Els socialistes tampoc no tanquen la porta a la possibilitat d'entendre's amb CiU.

PALAMÓS

Lluís Puig (ERC) no té pressa i Ferrés (PSC) no descarta continuar

El triomf inesperat d'ERC va fer que la socialista Teresa Ferrés li cedís la iniciativa de les negociacions, però el cap de llista republicà s'ho ha agafat amb calma per motius professionals i l'encara alcaldessa del PSC no ha descartat l'opció de formar un govern fort i mantenir el poder. L'únic clar, per ara, és que cap d'ells compta amb el PP i que la CUP vol fer oposició.

PALS

Monar (JxP-AM) i Brull (CiU) analitzen les seves compatibilitats

El pacte entre JxP-AM i CiU ja ha regit aquest darrer mandat. Per això no es veu descabellada la seva continuïtat, amb un matís gens rebutjable: ara és Junts qui ha obtingut la victòria electoral. En l'anterior mandat, qui va vèncer va ser CiU. Aleshores es van repartir l'alcaldia dos anys cada formació. Compromís amb Pals que es va quedar a onze vots del triomf absolut i sembla que està destinat a raure a l'oposició junt amb el PSC.

REGENCÓS

ERC ja ha fet la ronda prèvia tant amb CiU com amb Millorem

La cap de llista de la força més votada, Pilar Pagès (ERC), ja s'ha reunit amb el seu soci fins ara, Josep Fontanillas (CiU) i amb Marc Vidal (Millorem Regencós). Però sense cap acord encarrilat.

ST. FELIU DE GUÍXOLS

El quart edil d'ERC
se'l queda la CUP i fa ballar les aritmètiques

CiU i TSF, en empat tècnic amb sis regidors, es disputaven el suport dels quatre d'ERC per acabar de sumar majoria absoluta amb MES –els primers– i el PSC o Guíxols des del Carrer –els segons–, però la irrupció de la CUP, que s'ha quedat el quart edil d'ERC per dos vots mal anul·lats, fa que CiU ja no sumi amb MES i ERC i necessiti un improbable suport del PSC renovat o les dues formacions de l'esquerra alternativa. L'escenari afavoreix TSF, però està obert perquè el PSC veu amb reticència l'eix nacional d'Esquerra.

STA. CRISTINA D'ARO

ERC inicia la ronda de negociacions, pendent del futur de Llensa

A Santa Cristina sembla clar que el republicà Xavi Sala encapçalarà el consistori a partir del 13 de juny, però la incògnita és saber quins socis entraran al nou executiu. Sala ja s'ha reunit amb Guanyarem, Junts i els Independents, les seves prioritats després de descartar inicialment el PP i CiU –si continua Josep Llensa al consistori–. Emprenedors li donarà suport en la investidura i, tot i apostar per fer oposició, no descarta entrar a governar.

TORROELLA

Colomí (UPM) marca
el ritme i Cordón (CiU) i Rufí (ERC-J) esperen

El convergent Jordi Cordon va superar per 21 vots Josep Maria Rufí i els dos grups van empatar a quatre regidors. Per governar en necessiten nou i, per això, és imprescindible la col·laboració de la UPM de Colomí. Però com que cal un tercer aliat, avancen amb lentitud. En els possibles pactes hi pot aparèixer tant el LEST
(2) com COET (2) o la CUP (2). A més, tot i la majoria a l'EMD de LEST, l'ens pot servir com a moneda de canvi en alguna de les combinacions.

PALAFRUGELL

ERC i PSC esperen que CiU els esculli per poder governar

Les combinacions per formar govern s'han reduït a dues en la primera setmana de negociacions a Palafrugell, perquè tant Juli Fernández (PSC) com Josep Piferrer (ERC) han anunciat que només pactarien amb CiU i han descartat, per tant, l'aliança entre tots dos. Socialistes (7) i ERC (7) només sumen majoria absoluta amb els cinc edils de la federació. El socialcristià Albert Gómez, tocat per la pèrdua d'un regidor que al final, per nou vots, va anar a ERC, va iniciar la setmana molt poc actiu, però ara, conscient de la seva posició de domini, ja sospesa quina oferta vol escoltar dels pretendents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Girona continua sent feu de Junts i el PSC emergeix

girona

Illa eixampla la base

barcelona

L’abstenció torna als nivells anteriors al procés

Barcelona

El PSC obté els millors resultats dels darrers 12 anys a la demarcació

girona

ERC perd bous i esquelles i queda en tercera posició

GIRONA

Junts aguanta i el PSC supera ERC a Lleida

LLEIDA

La participació a la demarcació creix poc i se situa en un 57%

girona

Victòria històrica dels socialistes a Tarragona

TARRAGONA

Victòria històrica del PSC, que es prepara per governar

barcelona