Política

Les alcaldies de Begur, Regencós i Pals, pendents també de pactes

ERC decantarà la vara begurenca entre CiU i el Bloc

Els acords vigents als altres dos pobles es poden reeditar

Al marge dels municipis més poblats del Baix Empordà, els resultats del 24-M també han deixat plens força fragmentats a Begur –on el Bloc i ERC han posat fi a dues dècades de majories absolutes de CiU– i dos pobles més governats els darrers anys amb acords entre CiU i ERC i amb alternances en les alcaldies: Pals i Regencós.

L'escenari ara mateix més incert és el de Begur, on CiU ha obtingut més vots i regidors (quatre) però ha vist créixer el Bloc Municipal de Marià Renart –que ha passat d'un a tres edils i ha estat l'opció més votada al nucli del poble– i l'ERC de Joan Loureiro, també amb tres regidors. El candidat a la reelecció per CiU, Joan Català, avança que només negociarà el suport d'ERC i dialogarà amb el PSC, tot i que amb un sol edil no li pot garantir la majoria absoluta. Català descarta Renart per la dura oposició del mandat anterior, que va acabar amb una denúncia a la fiscalia contra una regidora de CiU i encara pendent de judici.

El cap de llista del Bloc, per la seva banda, encara no ha fet cap moviment, però està disposat a intentar un acord amb ERC. Loureiro, finalment, explica que estudiaran tres opcions: els pactes amb CiU o ERC i l'opció de deixar que governi la llista més votada i estar a l'oposició.

Igualtat també a Pals

Deu vots han separat només la llista guanyadora a Pals, Junts-ERC (329), de Compromís (319). Tots dos han obtingut tres regidors, el mateix nombre que la llei d'Hondt ha concedit a CiU amb 266 vots. La quarta força és el PSC, amb 204 vots i dos regidors. Monar (Junts), la més votada, analitzarà internament els resultats i avaluarà possibles pactes en els pròxims dies. Junts ha passat de tercera a primera força política, una posició que s'ha intercanviat amb CiU (la seva sòcia de govern en el mandat 2011/2015), liderada ara per Sergi Brull. El pacte Junts-CiU sembla el més lògic, però abans de començar no es descarta res.

Regencós: tres opcions

A Regencós, ERC i CiU ja han governat els darrers anys com a tercera i segona força, respectivament, i amb bona entesa. Però ara els republicans han aconseguit desbancar els ecosocialistes de Millorem Regencós (MR) del primer lloc i prendran la iniciativa. La cap de llista, Pilar Pagès, pensa obrir les converses amb CiU i MR a finals de setmana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Girona continua sent feu de Junts i el PSC emergeix

girona

Illa eixampla la base

barcelona

L’abstenció torna als nivells anteriors al procés

Barcelona

El PSC obté els millors resultats dels darrers 12 anys a la demarcació

girona

ERC perd bous i esquelles i queda en tercera posició

GIRONA

Junts aguanta i el PSC supera ERC a Lleida

LLEIDA

La participació a la demarcació creix poc i se situa en un 57%

girona

Victòria històrica dels socialistes a Tarragona

TARRAGONA

Victòria històrica del PSC, que es prepara per governar

barcelona