Política

Programes imaginatius

Als programes electorals apareixen promeses sorprenents i en alguns casos poc viables

Platges a zones de secà i a l'estil de les Maldives, cobriment de carreteres i ‘software' contra els grafits són algunes propostes

La campanya que ja ha acabat ha deixat milers de promeses electorals, la majoria de les quals, previsibles i lògiques. I algunes, sorprenents, difícilment realitzables i amb un punt de surrealisme. Platges a zones de secà, programes informàtics que permeten trobar l'autor d'un grafit, transformació d'una platja a l'estil de les Maldives, cobriment de carreteres... Són algunes de les propostes que ha deixat la campanya.

CiU de l'Hospitalet, per exemple, que parla sempre de la necessitat d'augmentar la neteja, la seguretat i el civisme, assegura: “Utilitzarem un software específic que identifica i relaciona el grafit amb l'autor, i una vegada identificat es procedirà a la denúncia.” Ciutadans, al seu torn, fa gala de transparència i de lluitar contra la corrupció, i promet treballar els pactes postelectorals amb llum i taquígraf. “C's de l'Hospitalet, amb voluntat de transparència, es compromet que en les negociacions postelectorals per arribar a acords de govern amb altres partits convocarà els mitjans de comunicació, a través de l'Associació Catalana de Periodistes, perquè es trobin present un periodista i un càmera de televisió i donin cobertura mediàtica i informativa de les reunions i dels acords o desacords amb què concloguin”, resa el programa electoral. Al seu torn, Antoni Postius, Candidat de CiU per Lleida, s'ha compromès a assolir un mínim de vuit dels deu compromisos específics dels seu programa per als pròxims quatre anys, fins al punt que en cas d'incompliment no es tornarà a presentar a la reelecció en el cas de ser alcalde.

La seguretat preocupa també els candidats. El clàssic és prometre més policia al carrer, però n'hi ha que no ho deuen trobar suficient i insisteixen en la necessitat de protegir-se un mateix. Com el candidat del PP a Tarragona, Alejandro Fernández, que diu que si arriba a l'alcaldia té la intenció “d'enviar als domicilis tarragonins un manual d'autoprotecció per prevenir i dissuadir els robatoris”, i també creu necessària “més il·luminació a tota la ciutat, perquè els lladres ho tindran més complicat davant d'una ciutat ben il·luminada”.

Les infraestructures i l'urbanisme són un altre punt fort pel que fa a promeses electorals. I això inclou obres tan ambicioses com cobrir carreteres. El candidat de CiU a Tarragona, Albert Abelló, s'ha compromès a fer realitat una reivindicació de la ciutadania de Tarragona: la connexió de tots els barris de la ciutat creant el que anomena “vials Tarragona”. Una de les propostes és fer subterrani un tram de l'N-240 des de l'entrada del barri de Sant Salvador fins a la rotonda d'accés a l'entrada de la urbanització Sant Ramon.

I la platja, finalment, sol ser un bon reclam electoral. Tant si existeix com si no. Carles Vega, candidat per ERC a Lleida, promet construir un canal d'eslàlom per a piragüistes al barri de Pardinyes. I de retruc proposa convertir una zona de la canalització del riu Segre en una “platja urbana”, que diu que ja n'hi ha en moltes ciutats europees. El PP i l'AVVIC, a Castelldefels, volen transformar el paisatge litoral amb la recuperació de l'embarcador que entrava mar endins des de l'hotel de Playafels. Era una popular estructura que va durar fins als anys seixanta, i que l'AVVIC ara s'imagina a l'estil dels hotels flotants de Dubai i de les Maldives.

Informació elaborada per

Rosa M. Bravo, Carina Filella i Joan Tort.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

europa de l’est

Geòrgia aprova la llei d’agents estrangers enmig de fortes protestes

barcelona
estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona