Política

Albert Testart

Cap de llista ERC-MES Figueres

“Volem liderar una alternativa al govern de CiU”

“No podem pactar amb un govern que ha estat opac i que no pren decisions sobre càrrecs imputats”

“Auditarem els comptes, les liquidacions no s'han presentat de manera correcta”

PARTICIPACIÓ
“Hem de construir estructures per tal que el ciutadà pugui participar i tenir veu”
CRISI
“Cal reactivar l'economia: 4.500 persones a l'atur, això ja és escandalós”
PROJECTE
“Realment
la candidatura d'ERC-MES farem de Figueres una ciutat republicana”
Com es veu en el nou paper de candidat?
Amb molta il·lusió, amb ganes de treballar per uns ideals que són els meus de tota la vida sobretot en un moment en què Figueres necessita una reactivació i tenir un protagonisme dins d'aquest nou país que estem construint.
Quines són les bases del programa d'ERC-MES?
D'entrada construir estructures per tal que el ciutadà pugui participar i tenir veu. Realment fer una ciutat republicana. Per això vam ser nosaltres els que vam llançar, de fet ja el 2003, la idea dels districtes a la ciutat. L'objectiu és que la gent pugui ser consultada i que prengui decisions executives amb partides que tinguin a veure amb l'espai públic, en les inversions en equipaments, etcètera. També perquè hi hagi pressupostos participatius. Acostar l'Ajuntament al ciutadà. Ara veig que en parla gent que ha tingut molt de temps per fer-ho i no ho ha fet.
Més participació, doncs...
Sí, però també implementar mesures de cara a reactivar l'economia, després de quatre anys en què continuem mantenint les mateixes xifres d'atur: 4.500 persones, això ja és escandalós. No s'han pres mesures perquè la ciutat diversifiqui les seves opcions econòmiques sobretot en tema formatiu. Proposem un viver d'empreses perquè la gent pugui promoure els projectes a Figueres. També una acceleradora d'empreses, perquè els projectes que ja estan en marxa tinguin ajudes. Bonificacions a les botigues que s'obrin als barris per ampliar l'anella comercial i fomentar el comerç de proximitat. I per la qualitat de l'ocupació, que és molt important, bonificacions per a les empreses que durant un any hagin augmentat la seva plantilla amb contractes fixes. També fomentar cicles formatius vinculats a indústries locals. Són mesures de capil·laritat, petites per anar estenent aquesta reactivació.
Parlem d'equipaments. Ha dit que no prioritzarà el pavelló...
No, el que diem és que amb els recursos que tenim, que no estan clars... Fins que no tinguem una auditoria dels comptes dels últims anys, perquè les liquidacions no s'han presentat de manera correcta, no sabrem exactament la capacitat d'inversió que tindrem. No podem fer volar coloms. Hi ha una necessitat i un compromís amb tots els clubs, ho sap tothom. Però primer hem de millorar els que tenim, adequar-los, cobrir pistes i coordinar els clubs. Després, veure com fem el pavelló, però cal tocar de peus a terra.
Això en el tema esportiu. Què més preveuen?
Són una prioritat una nova residència de la gent gran i pisos tutelats. Cal adequar la casa natal de Salvador Dalí i posar-hi l'oficina de turisme i reservar l'escorxador com a sala d'exposicions. Cal replantejar el Museu de l'Empordà cap a un museu amb diferents seus. Bàsicament això perquè sí que hi ha espais que s'han de solucionar, però fins que no tinguem l'auditoria no podem especular. Podem afirmar que les despeses corrents podrien baixar rescindint el contracte del famós bingo del carrer Sant Pau i reduint el nombre de càrrecs de confiança.
No es fia dels números del govern actual?
No podem donar per vàlid un PowerPoint de vuit folis sense informes a darrere.
S'atreveix a fer una previsió dels resultats del dia 24?
La veritat és que no. Però ens adonem que ens estem convertint en el referent d'alternativa al govern. Notem que rebrem vots procedents de molta gent que està desitjant un canvi realista al govern actual. Què sumarà, això, no ho sé...
Prioritza algun pacte o
en descarta cap?
Volem construir una alternativa al govern de CiU. Per construir una alternativa lògicament no hi pots participar amb la mateixa gent que ha situat Figueres en un estancament econòmic i amb falta d'idees de futur. A més, el nostre lema és governar amb netedat i transparència i per tant, amb un govern que ha estat opac i que no pren decisions a l'hora de tenir càrrecs imputats, no hi podem governar. La nostra voluntat és liderar un projecte alternatiu de centre esquerra, i amb voluntat ferma d'avançar cap a aquest nou país que la ciutadania reclama.
Hi ha ala prioritat de pactes CiU-ERC...
ERC no ha firmat cap pacte ni hi ha cap instrucció i les bases d'ERC tenen plena potestat a l'hora de decidir les seves aliances estratègiques.
Què faria a l'antiga presó?
Equipaments culturals que falten al districte sud. És un bon lloc per a la segona biblioteca. També l'hotel d'entitats, l'arxiu comarcal. És a dir, un pol cultural per a aquella zona i aprofitar l'espai no construït com a pulmó verd. Improvisar de manera electoral aprofitant les demandes educatives d'un sector de la ciutat és inadmissible. Hi ha altres espais igualment disponibles.
I al barri de Sant Joan?
És un tema del qual no podem fer electoralisme. És un tema de ciutat. Hem de fer un full de ruta amb un ampli consens per treballar amb constància, amb fermesa però molta mà esquerra. I amb col·laboració amb la Generalitat. Les inversions que necessita el barri ultrapassen Figueres. El que no s'ha de fer mai és política d'aparador i de fotografia perquè és un tema massa seriós. Unitat, fermesa i constància.

Independent i debutant

Testart, de 46 anys, es presenta com a candidat independent. “No tinc carnet”, diu. És el primer cop que va a una llista. Recorda la seva única incursió en una campanya el 2003 com a moderador d'un debat organitzat per Òmnium, entitat amb la qual està vinculat. És soci del Casino Menestral, de la Creu Roja i de l'ANC. Va estar vuit anys a la junta de l'Institut d'Estudis Empordanesos. Llicenciat en ciències polítiques, és gerent d'una empresa pública a Barcelona. Va ser gerent de l'empresa municipal de serveis Fisersa, a Figueres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a Gaza

Acaben les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ
política

Aragonès demana que “cap vot catalanista” vagi al PSC i es conjura perquè no governi

barcelona

Orriols participa de la retirada del cartell de festa censurat del balcó de l’Ajuntament

RIPOLL

Presó per un dels cinc sospitosos de cometre narcoassalts

FIGUERES
Estats Units

Stormy Daniels insisteix que ha dit “la veritat” sobre Trump

Barcelona
Guerra a Gaza

Netanyahu manté els plans a Gaza i respon a Biden que “si hem d’estar sols, estarem sols”

barcelona

Paneque (PSC): “Som l’únic partit amb programa específic per la demarcació”

GIRONA

Cañigueral destaca que l’índex d’atur és el més baix en 15 anys

riudellots de la selva