Política

Pactes incòmodes

Castelló d'Empúries · L'atractiu que exerceixin les noves candidatures del PSC, Avancem i Plataforma Cívica pot fer decantar la balança a favor o en contra de CiU o ERC

Dels quatre últims mandats a Castelló d'Empúries –des del 1999–, Xavi Sanllehí n'ha governat tres, amb el parèntesi de la legislatura 2007-2011, en què va quedar a l'oposició enfront d'un govern de coalició format per ERC, Entesa i el PP (i la col·laboració d'una regidora trànsfuga). Tants anys governant marquen el clima polític local, i la figura de l'alcalde Sanllehí, i candidat a la reelecció per CiU, serà clarament un dels eixos que configurarà els possibles pactes l'endemà de les eleccions municipals. Sigui quin sigui, de pacte n'hi haurà, ja que tot apunta que cap força aconseguirà prou regidors per poder governar sol: les majories absolutes no formen part de la tradició política de Castelló d'Empúries. A dia d'avui, l'única coincidència clara que es podria pronosticar és de la CiU i de la Udem. Unió i Defensa d'Empuriabrava ha format part del govern de Sanllehí en l'actual mandat i fins i tot li ha donat suport en qüestions tan polèmiques com la implantació del servei de zona blava a la marina. Una zona blava que va mobilitzar tota l'oposició en contra i que segueix present en els programes d'aquestes eleccions, però per prometre que es retirarà definitivament. De fet, avui ni CiU defensa la zona blava, i Sanllehí ha desactivat aquest tema calent en l'últim tram de mandat, aprofitant que la concessionària del servei no complia els requisits i rescindint el contracte. Quedarà per veure si aquesta qüestió passarà factura a CiU i a la Udem. Si aquestes dues formacions no sumen, hauran de buscar nous socis: difícilment podran ser a ERC, a Entesa o a Plataforma Cívica (aquesta última candidatura l'encapçala Josep Manuel Gallego, que ha abandonat l'equip de Sanllehí a final de mandat).

D'altra banda, l'eix nacional difícilment podrà reconciliar Xavi Sanllehí (CiU) i Salvi Güell (ERC), per formar govern en un municipi on aquests dos caps de llista ja fa massa anys que estan enfrontats i alternant a l'alcaldia. Güell ja ho descarta: l'alcaldable d'ERC ha manifestat públicament que no pactarà amb Sanllehí; ERC, aprofitant l'embranzida del partit arreu del país, es postula com “l'alternativa al govern d'en Sanllehí”. En aquest terreny ERC podria trobar suport a Entesa, a la Plataforma Cívica, i a Avancem, però més difílment al Partit Popular.

Observant el panorama electoral a Castelló d'Empúries, queda la sensació que les cinc formacions que actuament tenen representació al consistori (totes repeteixen amb el mateix alcaldable, CiU, UDEM, ERC, PP i Entesa) hauran d'estar pendents dels resultats que obtinguin les llistes nouvingudes: encara que obtinguin pocs regidors, el PSC, Avancem i la Plataforma Cívica poden fer decantar la balança cap a CiU o ERC, els quals, si no hi ha sorpresa d'última hora, seran els dos partits amb més possibilitats per liderar l'alcaldia. Dit això, les travesses més agosarades són permeses: des d'una sociovergència local, fins a un pacte entre CiU i el PP (sobre el model del que funciona prou bé a la veïna vila de Roses), i passant per una gran coalició que es fixaria com a principal objectiu d'apartar l'alcalde actual i que podria encapçalar ERC.

Alguns lamentaran que els temes de desenvolupament del municipi no es considerin com a determinants, però la realitat és la que és: el nou passeig d'Empuriabrava, la futura gestió dels canals de la marina, les necessàries intervencions de millora a la marina d'Empuriabrava, són propostes que reivindiquen totes les candidatures i que s'hauran de desenvolupar, sigui quin sigui el govern municipal. Els electors decidiran si l'equip més ben situat per fer-ho ha de ser un equip de continuïtat o un equip de renovació.

LES CLAUS
1
Oferta
Vuit llistes competeixen a Castelló d'Empúries, un municipi on solen presentar-se moltes candidatures.
2
Eixos
L'eix nacional, l'eix dreta-esquerra i l'eix a favor o en contra de l'alcalde s'entrecreuen.
3
La marina
El pes del vot específic d'Empuriabrava i l'evidència que la marina necessita actuacions de millora fa que tots els candidats ho posen en les seves prioritats.
Xavier Sanllehí
CiU
L'alcalde actual aspira a la reelecció i a un quart mandat a l'alcaldia de Castelló, tot i que no han estat seguits; va estar a l'oposició del 2007 al 2011.
Xavier Martinez
UDEM
S'estrena com a cap de llista de la UDEM en substitució de Joan Augé, que no es torna a presentar, actualment regidor i membre de l'equip de govern.
Salvi Güell
ERC.
El portaveu d'ERC al consistori, alcalde en el mandat anterior (2007-2011), repeteix com a alcaldable.
Julià Genovés
PP.
Únic regidor actual del Partit Popular a Castelló d'Empúries, va formar part de l'equip de govern en el mandat anterior.
Montse Escutia
Entesa.
Portaveu d'Entesa i única regidora de la formació en aquest mandat, també repeteix com a alcaldable i va formar part del govern anterior amb ERC i el PP.
Josep M. Gallego
Plataforma Cívica.
Elegit al 2011 a la llista de Xavier Sanllehí va deixar el govern municipal a final de mandat i encapçalarà ara la seva pròpia llista.
Jaume Moret
PSC-CP.
És l'encarregat de concretar el retorn del PSC al consistori de Castelló, ja que al 2011 només es presentava una llista PM sense les sigles de partit.
Vicenç Comas
Avancem.
Encapçala la llista sorpresa d'aquestes eleccions a Castelló i propicia una inèdita confrontació entre el PSC i Avancem.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Girona continua sent feu de Junts i el PSC emergeix

girona

Illa eixampla la base

barcelona

L’abstenció torna als nivells anteriors al procés

Barcelona

El PSC obté els millors resultats dels darrers 12 anys a la demarcació

girona

ERC perd bous i esquelles i queda en tercera posició

GIRONA

Junts aguanta i el PSC supera ERC a Lleida

LLEIDA

La participació a la demarcació creix poc i se situa en un 57%

girona

Victòria històrica dels socialistes a Tarragona

TARRAGONA

Victòria històrica del PSC, que es prepara per governar

barcelona