Política

LA CRÒNICA

La batalla ha començat d'hora

La campanya electoral potser acaba de començar, però els candidats a Figueres fa dies que han iniciat una batalla política per l'alcaldia que va pujant de to. Fa pocs dies, ERC i Compromís van denunciar CiU a la junta electoral per uns anuncis a la premsa que finalment l'àrbitre ha decidit que no es podien fer. I això ha escalfat els ànims entre els partits, cosa que s'ha fet evident sobretot a les xarxes socials. Segurament, hi està influint el fet que en aquestes eleccions municipals es preveu un resultat més ajustat que el 2011 (quan Santi Vila (CiU) va aconseguir la primera majoria absoluta de la història del municipi) i, per tant, molt més disputat. Però tampoc hi ajuda el fet que sortim d'un mandat complicat en què les tensions entre govern i oposició han estat importants, i que en alguns casos les relacions personals no han estat fluides.

Que el resultat del 24 de maig serà més ajustat ho diuen enquestes que han encarregat alguns partits (alguna ara i algunes fa uns mesos), però també que ja tothom comença a parlar de futurs pactes. ERC descarta CiU, i a CiU li sorprèn, però a la vegada descarta el PP; el PP no vol parlar-ne, i Compromís parla d'un pacte de les esquerres contra CiU. Però també hi ha qui pensa en una sociovergència. Sigui amb algun pacte, o amb una majoria més o menys còmoda, qui formi el nou govern municipal haurà de fer front a temes de molta importància. S'ha de posar fil a l'agulla en la redacció del nou pla urbanístic, plantejar un futur al barri de Sant Joan, on viu la comunitat gitana, decidir els futurs usos de l'antiga presó, atendre els figuerencs i figuerenques que més han patit la crisi econòmica, treballar per aprofitar molt més l'arribada de turistes que atrau el món dalinà, fer l'escola Carme Guasch, que encara està en barracons, o afrontar el dèficit d'equipaments esportius. Per citar-ne alguns.

Aquestes eleccions seran les primeres en molts anys en què Santi Vila no serà el candidat de CiU. L'actual alcaldessa, Marta Felip, ha tingut el repte de rellevar-lo a l'alcaldia i ara té el de substituir-lo al capdavant de la candidatura nacionalista. Felip s'ha creat el seu propi equip, amb el fitxatge del periodista Francesc Cruanyes com a cop d'efecte, i Manuel Toro, Dolors Pujol Jordi Masquef com a principals apostes. Molts dels regidors actuals de CiU (l'equip de Santi Vila) o no van a la llista o van als últims llocs. Felip surt amb avantatge de l'alcaldia i haurà de posar a prova el seu projecte, per deu anys. I s'enfronta com a principal contrincant a un candidat independent d'ERC, Albert Testart, que ha començat de zero i és poc conegut (bàsicament pel seu pas com a gerent de Fisersa), però que trepitja fort i porta amb ell l'empenta d'Esquerra en l'àmbit català. Pel que fa a la CUP, Joan Font ha donat el relleu a Natàlia Sànchez, al capdavant d'un projecte que podria donar la sorpresa amb un increment important. Pere Casellas haurà de lluitar contra el pes d'un PSC en hores baixes a Catalunya i ho fa sent un dels candidats més actius en la precampanya i amb l'experiència com a aliada. Xavi Monfort (Compromís d'Esquerres per Figueres) és el candidat de l'acord entre ICV, Podem i EUiA a la ciutat, un pacte que neix per unir l'esquerra i que busca els vots entre els indignats i els moviments socials creats els últims quatre anys a Figueres. Cosa que també es disputa amb la CUP. Caldrà veure quin efecte té la nova marca. L'actual cap de l'oposició, Maria Àngels Olmedo (PP), vol treure rèdit a la feina feta fiscalitzant el govern durant quatre anys però caldrà veure si Ciutadans li pot treure vots. El 24 de maig també es presenta Intra, una formació que es vanta de ser el primer partit d'esquerres antiimmigració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]
Xavier Vinyoles
Alcalde de Bescanó (ERC)

“Treballem en una xarxa de calor per a edificis públics i privats”

Bescanó

Del cel a l’infern de  Ciutadans

Banyoles
política

Sánchez tanca la porta a Puigdemont tot equiparant-lo a Feijóo i albira un tripartit

madrid
Afganistan

Maten tres turistes catalans en un atac a Bamian

Barcelona
Guerra a Gaza

En marxa el moll artificial per desembarcar ajuda humanitària

Barcelona
Religió

El Vaticà canvia el procediment per reconèixer aparicions i revelacions

Barcelona
Política

ERC deixa en mans de la militància el seu posicionament en la investidura

barcelona
Guerra a Gaza

Israel recupera els cossos de tres ostatges morts el 7 d’octubre

Barcelona
Eslovàquia

Robert Fico és operat per segona vegada després de l’atemptat

Barcelona