Política

C iU i ERC es posen a prova al Gironès

CiU és la que presenta més llistes, 25, seguida d'ERC, amb 20

El PSC perd pistonada i caldrà veure el paper que jugaran les llistes d'independents

La principal rivalitat electoral a la comarca del Gironès en aquestes municipals serà entre CiU i ERC, però també hi haurà el concurs d'un actor secundari, que cal tenir en compte, que són les llistes d'independents que es presenten a molts municipis, si bé algunes sota el paraigua d'un partit majoritari. Una rivalitat que serà, segur, una realitat més enllà de la consigna de les cúpules d'aquests dos partits de mirar de pactar allà on sumin. Una prova d'aquest duel podem trobar-la, i de manera visible, amb les grans majories d'aquests dos rivals, com és el cas d'ERC, a Sarrià de Ter, o la de Llagostera, a les mans de CiU.

Un altre element en joc, i també important, és el canvi a l'alcaldia, moltes amb alcaldes més que veterans. Aquest és el cas de Bescanó, on Xavier Soy, que va aconseguir l'alcaldia el 1987, ara plega després de 28 anys al capdavant de l'Ajuntament. Bescanó s'afegeix així al total de nou municipis en què l'alcalde plega. Ara caldrà veure fins a quin punt s'hi votava un equip o si, per contra, el reclam era Soy, i, tot s'ha de dir, les seves connexions amb els diversos governs de CiU i els càrrecs: delegat de la Generalitat a Girona, parlamentari i, actualment, vicepresident de la Diputació. Hi ha altres exemples destacats: Fornells de la Selva, on Mateu Parera-Nieto (CiU) opta per plegar, després del bon paper del seu partit, i confia en el jove Narcís Boschdemont, que s'haurà d'enfrontar a una ERC a l'alça que té com a reclam Francesc Triola, el qual ja ha estat regidor, i la participació d'un exalcalde, Benet Garriga, que ha fet una llista d'independents. Finalment, Sant Gregori, on CiU aposta per l'actual alcalde, Quim Roca, que va agafar el relleu a Jordi Noguer el 2013, que topa amb una ERC forta i amb la CUP, que s'hi presenta per primera vegada i que pot ser decisiva. Al Gironès hi ha, a més, propostes originals, com ara la de Llambilles, on, si ERC surt escollida, permetrà que la gent triï el seu l'alcalde entre els quatre primers.

Amb les xifres a la mà, a la comarca del Gironès, amb partits tradicionalment majoritaris –CiU, ERC MES, el PP, la CUP, ICV, el PSC–, es perden una desena de candidatures respecte del 2011, i ara queden en només 97. CiU manté el predomini amb 25 llistes, d'un total de 27 municipis, davant del retrocés del PSC, que cau fins a les 10, quan el 2011 en tenia 18. En canvi, ERC en té dues més i arriba a les 20. Però cal tenir en compte els partits independents, alguns sota el paraigua d'un partit majoritari, i la integració d'Avancem i Reagrupament dins de CiU a Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona