Política

Dos regidors menys

llançà · El consistori passarà de 13 a 11 regidors perquè ha perdut població, mentre que ERC i ICV s'agrupen en una candidatura única i apareix la nova opció d'Alternativa per Llançà

Llançà és un dels municipi s que perdran regidors amb les eleccions municipals d'aquest 2015: la població ha disminuït lleugerament, però situant-se sota el llindar dels 5000 habitants passarà dels 13 regidors que tenia en l'actual mandat a tenir-ne només 11. La incidència que pugui aquest nou paràmetre en la composició del consistori hauria de ser mínima ja que Llançà havia tingut sempre 11 regidors i només va pujar als 13 en al 2011. El municipi s'ha mantingut en l'orbita de CiU des de les primeres eleccions municipals del 1979: primer amb l'alcalde Josep Maria Salvatella i a partir del 2003 amb el seu successor Pere Vila. Reforçat perles seves responsabilitats supra-municipals ( és diputat al Parlament i president de CdC a la demarcació), Vila afronta la reelecció defensant “el sanejament del municipi, la reducció del deute municipal i la disminució dels impostos per ajudar els contribuIents a fer front als anys de crisi”.

Per fer trontollar l'hegemonia de CiU a Llançà 'oposició aquest vegada ha unit forces: ERC i ICV, que avui disposen d'un regidor per cada formació, aquesta vegada aniran junts en una unió de les esquerres que conduirà Guillem Cusí (ERC), també tenen el suport dels crítics socialistes (MES). Cusí critica precisament la manera amb la qual Vila ha reduït l'important deute que tenia Llança: “a costa d'una pujada d'impostos impressionant que ha ofegat el contribuent a Llançà, i també de zero inversió”, diu el candidat d'ERC. La unió de les esquerres però, no s'ha pogut completar del tot ja que el PSC no s'hi ha afegit: el PSC disposa avui de 3 regidors i el portaveude la formació, Francesc Guisset repeteix com a llista de llista. Admet que van haver haver-hi converses per intentar formar una llista unitària amb ERC i ICV, però considera que la candidatura del PSC “posa més l'accent en la necessitat de polítiques socials, a diferència d'ERC que ho enfoca gairebé tot en la qüestió sobiranista”.

Nova candidatura

SI, que avui disposa d'un regidor al consistori de Llançà no es torna a presentar. En canvi apareix una nova candidatura, Alternativa Per Llançà, que encapçala Claudio Grande: “som una Agrupació d'Electors que s'ha creat per donar una alternativa de vot , no som un partit polític ni volem ser-ho, no tenim aspiracions més enllà del nostre poble i treballarem per què Llançà torni a créixer com antany”, diu Grande. Entre les propostes d'aquesta nova llista en el panorama polític llançanenc, Claudio Grande aposta per fer realitat el polígon industrial i donar facilitats a totes les empreses que vulguin instal·lar-se; , propiciar la desestacionalització del turisme, fer tallers per a la gent jove on puguin adquirir la formació necessària per a continuar estudiant o bé per integrar-se en el món laboral. APL també porta en el programa el projecte d'habilitar un geriàtric per poder donar un servei les vint-i-quatre hores. “Volem un Ajuntament més proper i que treballi per liderar l'impuls que necessita Llançà per poder créixer econòmicament sense perdre l'ànima de poble”, afegeix el cap de llista d'aquesta nova proposta.

LES CLAUS
Menys regidors.
Llançà ha perdut població i passa ara sota el llindar dels 5.000 habitants. S'escolliran 11 regidors, però en el mandat actual en té 13.
CiU des del 1979.
Llançà s'ha mantingut des de les primeres eleccions democràtiques amb un govern de CiU.
Unió de les esquerres.
ERC i ICV s'agrupen en una candidatura per intentar trencar l'hegemonia de CiU. El PSC manté llista pròpia.
Novetat.
Es presentava una nova candidatura, Alternativa per Llançà.
Guillem Cusí
ERC-AM.
Actual portaveu i regidor d'ERC -AM al consistori, encapçala una candidatura conjunta d'esquerres amb ICV i independents.
Pere Vila
CiU.
Alcalde de Llançà des del 2003, és diputat al Parlament i president de CdC a la demarcació de Girona.
Francesc Guisset
PSC-CP.
És l'actual portaveu del PSC al consistori, un grup que en l'actualitat disposa de tres regidors.
Claudio Grande
Alternativa per Llançà.
És la nova candidatura d'aquestes eleccions municipals a Llançà, una candidatura local, sense vincles amb les grans formacions polítiques.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel rebutja la treva acceptada per Hamàs i manté els atacs contra Rafah

barcelona
Regne Unit

Downing Street, més a prop

Londres

Trenta anys de llibertat

Barcelona
John Carlin
Periodista i escriptor

“Mandela va saber guanyar-se els enemics”

Barcelona

L’apartheid persistent

Salt
Jéssica Albiach
Candidata de Comuns Sumar a les eleccions al Parlament

“Illa obre la porta a pactar amb Junts per fer el Hard Rock, la B-40 i ampliar l'aeroport”

Barcelona
Dani Cornellà
Cap de llista a Girona per la CUP

“La CUP és una opció real de govern i ho hem demostrat”

Girona
la crònica

La plaça Artós, als peus d’Ayuso

guerra a gaza

Hamàs accepta una treva però Israel respon amb nous atacs aeris a Rafah

barcelona