Política

Felip Puig confia en els Pujol

El conseller creu que l'herència política de l'expresident Pujol continua “immaculada”

L'alt càrrec nega haver fet negocis amb els seus germans i amb Pujol Ferrusola

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va comparèixer ahir en la comissió sobre frau i evasió fiscal entorn del cas Pujol i ho va fer, d'una banda, per negar qualsevol vinculació laboral amb el fill de l'expresident Jordi Pujol i, de l'altra, per reivindicar la seva honestedat en la gestió dels recursos públics. La defensa del servei públic la va fer extensible al llegat polític que deixa l'expresident de la Generalitat i que Puig va demanar que es discernís del “problema de l'herència familiar”, que va circumscriure a una mera “fiscalitat opaca”, tal com la va qualificar. El conseller es va mostrar convençut que serà la història la que acabarà per distingir els dos fets, ja que l'herència política de Pujol continua “immaculada”.

Ja des del primer minut de la intervenció, el conseller va voler donar valor a la seva carrera política. Responent a preguntes del diputat d'ERC Oriol Amorós, va emfatitzar que sempre havia tingut clar i “identificats els límits” on arribaven les seves responsabilitats i també les de les persones del sector privat amb qui es relacionava a causa de la seva feina al capdavant de les conselleries d'Obres Públiques i Medi Ambient o, ara, des d'Empresa i Ocupació. “Sempre he tingut clar valors com ara la transparència i la igualtat d'oportunitats, i les meves decisions sempre han estat valorades per òrgans col·legiats i consells de contractació” de l'administració. “Les meves decisions mai han estat personals”, va resumir. I amb aquest catàleg d'intencions va anar negant una per una totes les acusacions que s'han llançat sobre la seva trajectòria política i de les quals es va mostrar ben conscient durant la seva intervenció, malgrat que “mai” ha estat objecte “de cap instrucció ni investigació judicial”, va destacar. Fins i tot creu que el reguitzell d'acusacions és “picar ferro fred”.

Junts a l'escola

De fet, va ser l'adverbi mai un dels més utilitzats pel conseller per rebutjar tots els retrets que se li feien, excepte un: la seva amistat amb Jordi Pujol Ferrusola des que als sis anys van coincidir a la mateixa escola. A ell l'uneix, sobretot a partir del batxillerat, un lligam afectiu que també ha tingut alts i baixos al llarg de tots aquests anys. Però és potser per aquesta gran coneixença que Puig vol “creure” en la versió de Pujol pare pel que fa a l'herència que l'avi Florenci va deixar a la dona i als fills de l'expresident.

Tot i assegurar que només “posaria la mà al foc per ell mateix, la seva dona i les seves filles”, el conseller també creu la versió de Pujol Ferrusola quant a les explicacions de la deixa. L'amistat, però, mai ha quedat afectada per negocis laborals, ja que aquests, segons Puig, no existeixen. De fet, va dir que va saber que Jordi Pujol Ferrusola tenia interessos en l'abocador de
Tivissa (Ribera d'Ebre) quan ell ja no era conseller i que no es va assabentar de l'operació de compra del port fluvial a Rosario, a l'Argentina, fins “tres o quatre anys després” que l'operació s'hagués tancat. Quan ho va saber, hi va afegir, ja no formava part del govern, sinó que era un diputat ras.

Puig va continuar desvinculant-se d'altres negocis que un suposat informe elaborat per la UDEF va recollir el novembre del 2012 i que després va ser desmentit. Puig, però, no va voler entrar en detalls i es va limitar a qualificar totes les acusacions del document de ”falses”. Això sí, “els danys causats pels titulars de diaris no es reparen”, va sentenciar.

I, si no va tenir negocis amb Pujol Ferrusola, tampoc els va tenir amb els seus germans, ni tampoc ha obtingut beneficis econòmics que li hagin permès obrir comptes en paradisos fiscals. Res a amagar. “No he tingut ni una investigació d'hisenda, ni una investigació judicial”, va rematar.

A la compareixença de Puig, la va seguir la de l'exsecretària de Jordi Pujol Ferrusola, Cristina Isabel de Francisco Cotorruelo, que es va acollir al seu dret de no declarar. També va optar per fer el mateix l'empresari Sergi Alsina, soci fundador de l'empresa Alta Partners, si bé va fer una breu intervenció a l'inici de la sessió per assegurar que la seva amistat amb Oriol Pujol va començar fa 25 anys però que mai li va demanar “res que pogués tenir la mínima aparença d'il·legalitat”, en relació amb els negocis que els vinculen amb la trama de les ITV i la deslocalitzacions d'empreses. Encara més, Alsina va dir “sempre” va actuar “de bona fe” i amb la convicció que es tractava de coses socialment adequades.

LES FRASES

Hi ha hagut una clara intencionalitat de destrucció política en les acusacions falses que m'han fet
Felip Puig
conseller d'empresa i ocupació
Vaig actuar amb la convicció que es tractava de coses socialment adequades
Sergi Alsina
empresari i fundador d'alta partners

El CD no aporta res de nou

La comissió d'investigació sobre frau i evasió fiscal va viure ahir una jornada peculiar amb l'escolta del disc compacte enregistrat a La Camarga que Jordi Pujol Ferrusola va lliurar al president de la comissió, David Fernàndez, durant la seva compareixença al Parlament. Els diputats, en sessió privada, van poder constatar que no hi ha cap element nou que pugui fer variar el pla de treball dels diputats en la comissió del cas Pujol. Fins i tot el conseller Puig va ironitzar sobre el contingut del disc de La Camarga, on s'insinua que és un comensal habitual en el restaurant Via Veneto acompanyat de Pujol Ferrusola, fet que va ser negat ahir mateix pel conseller després de confessar haver escoltat una part de la gravació de La Camarga fins que “es va cansar”. “Em va sobrepassar”, va afirmar, i va ironitzar sobre el contingut assegurant que “les fantasies de caràcter personal” deixen clar el “prestigi” de les protagonistes, en referència a la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, i l'exparella de Pujol Ferrusola, Victoria Álvarez, que van ser gravades parlant al restaurant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona