la contra

L'1 d'octubre, a l'Escorxador

Tres entitats de Vilafranca impulsen la convocatòria d'una consulta sobre la independència

La Comissió Onze de Setembre, Òmnium Cultural al Penedès i la Plataforma pel Dret a Decidir van anunciar dilluns que convoquen totes les entitats de Vilafranca que vulguin treballar en l'organització d'una consulta sobre la independència l'1 d'octubre a dos quarts de nou del vespre a l'Escorxador de Vilafranca. L'objectiu és treballar per la convocatòria d'un referèndum sobre la independència com el que es va fer a Arenys de Munt. Els impulsors de la iniciativa volen posar sobre la taula l'interès que la consulta d'Arenys de Munt ha provocat en la ciutadania i creuen que és una bona manera de fer un exercici democràtic. Ja tenen pràcticament assegurat el suport de més de la meitat dels regidors de l'Ajuntament, però han d'acabar de treballar amb tots els grups polítics municipals perquè volen que la iniciativa sigui el màxim de plural i que tingui el màxim de suport possible.

El president de la Comissió Onze de Setembre de Vilafranca, Jaume Claramunt, va explicar dilluns que la convocatòria d'un referèndum sobre la independència de Catalunya no és només un exercici de democràcia, «és alguna cosa més». En la convocatòria de la consulta hi ha una càrrega que ningú no pot negar: «Estem fent un acte de sobirania», que pot demostrar que els catalans hem començat a obrir una nova via, la que suposa que prenem decisions sols. «És una via que posa en evidència el conflicte, la confrontació amb l'Estat espanyol, que prova que tenim dret a decidir què volem ser», diu Claramunt, «que posa sobre la taula el conflicte d'interessos que vivim cada dia des d'una òptica independentista».

Davant de la situació, la Comissió Onze de Setembre, Òmnium Cultural i la Plataforma pel Dret a Decidir tenen esperit plural i el volen demostrar. Volen sumar. Per això demanen a les entitats més petites de Vilafranca que s'afegeixin a la convocatòria del dia 1. En aquesta reunió es constituirà la plataforma que presentarà la moció al ple municipal per poder tirar endavant la consulta popular. Asseguren que si hi ha una convocatòria nacional per celebrar referèndums arreu de Catalunya, intentaran afegir-s'hi, encara que això pot tenir costos en la participació final; i que un cop s'hagi constituït la plataforma s'acabaran de decidir tots els detalls de l'organització de la consulta, el text de la moció que s'ha de presentar a l'Ajuntament i la pregunta que es faria el dia del referèndum. Tots aquests detalls poden semblar clars en una consulta sobre la independència de Catalunya, però cada entitat pot afegir el matís amb el qual es pugui sentir més còmode a l'hora d'adherir-se a la iniciativa, i aquesta pot ser una feina que allargui el procés.

Per Claramunt, és important estar preparat per tenir un resultat més feble, en el cas que la convocatòria sigui precipitada, però també és important ser conscient que aquesta consulta no porta a la independència. La consulta de veritat, per Claramunt, serà la que permetrà obtenir la majoria necessària al Parlament. De fet, els impulsors de la iniciativa tenen molt clar que en aquesta convocatòria aniran a votar les persones que estiguin molt motivades i ben informades, i saben que tots aquells que emetrien un vot negatiu preferiran quedar-se a casa el dia de la convocatòria. Però malgrat tot consideren que la convocatòria també és una manera de plantar cara a una manera de fer de l'Estat espanyol envers Catalunya, i confien que cada dia creixi el nombre de municipis que s'afegeixin a la iniciativa. I com que de mica en mica s'omple la pica, la societat civil de Vilafranca ja ha començat a treballar per donar cos a la pica de l'independentisme. La convocatòria és l'1 d'octubre a dos quarts de nou del vespre a l'Escorxador de Vilafranca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió