Política

JOAN BALLANA

CANDIDAT D'ERC-SOM VIC A VIC

“Som el revulsiu que fa falta a aquesta ciutat”

L'alcaldable republicà defensa el pacte amb CiU tot i les discrepàncies

Les iniciatives del programa electoral es basaran “en l'estima per Vic i el país, la confiança i la proximitat”

FETS
“És millor no prometre tant i fer més, i valorar més
els fets que les paraules”
LIDERATGE
“Aspirem a tot. No volem ser el segon partit, ni el tercer, ni el quart. Volem ser el primer”
CANVI
“Fins ara la visió ciutadana donava per fet que CiU guanyaria les eleccions a Vic”

Joan Ballana és el candidat d'ERC-Som Vic en les eleccions municipals de Vic. En l'últim mandat ha estat membre de l'equip de govern, fruit del pacte de CiU amb ERC, com a regidor de Convivència i Seguretat.

ERC es torna a presentar en coalició amb la plataforma ciutadana Som Vic.
És així perquè creiem que la política és la barreja dels partits i de la gent del carrer que empenyen. Estem il·lusionats i esperançats perquè és un moment clau. La ciutat està en una cruïlla. Des d'ERC, que té un projecte de ciutat i un lideratge clar, estem preparats per afrontar els reptes locals i nacionals que tindrà el municipi. Nosaltres creiem que som el revulsiu que fa falta a Vic en molts aspectes.
Què proposen per a la ciutat?
Volem implantar una manera de treballar que es basi en tres valors: estima per Vic i el país, confiança i proximitat. Aquests tres valors són els que emparen el projecte que presenta ERC. El programa preveu tres paquets: mesures socials, mesures de transparència i d'emprenedoria. Dins de cada apartat aniran propostes que no seran per fer volar coloms sinó realistes. Creiem que ja no és l'hora de les grans frases. És millor no prometre tant i fer més i valorar molt més els fets que les paraules. Està bé dir: “Cal transparència”, però si no s'ha exercit no serveix de res.
També tenen un gran projecte que ressegueix el riu Mèder.
La ciutat està separada pel riu. Volem cosir la ciutat amb pols d'atracció com ara el Graell i la Bòbila, el teatre l'Atlàntida o les adoberies. Volem tornar la vida i el valor a aquesta zona.
Com valora l'últim mandat?
La valoració és positiva perquè l'acord de govern té més d'un 85% de compliment. Els ciutadans ens hauran de jutjar després de veure si allò que vam dir que faríem finalment s'ha fet. No obstant això, l'acord de govern ja preveia que hi hauria temes sobrevinguts o que no estaven regulats a l'acord.
En aquests temes hi ha hagut discrepàncies...
I no les hem amagat. No hem volgut amagar a la ciutadania que són dos projectes diferents de ciutat i que, evidentment, en allò que no es va pactar, CiU i ERC poden tenir visions diferents. I no passa res, ho hem verbalitzat. Això passa perquè no hi ha un projecte de ciutat ben definit. Si hi fos, la ciutat hauria tingut un rumb més ben encarrilat. A ERC el tenim i per això volem liderar.
Aquestes topades han fet refredar la relació ERC-CiU?
Des del primer dia hi ha hagut temes sobrevinguts, no han sorgit perquè hi hagi la contesa electoral a la cantonada. És la constatació que hi ha dos projectes de ciutat diferents, malgrat que s'hagin pogut pactar uns punts en comú. Amb l'alcalde tinc una bona relació però tenim discrepàncies.
En les últimes municipals a Vic, ERC va ser la cinquena força. Ara el partit, en l'àmbit nacional, ha agafat protagonisme...
Aspirem a tot. No volem ser el segon partit, ni el tercer, ni el quart. Volem ser el primer. Dependrà de la ciutadania si s'aconsegueix o no. Segurament els ciutadans de Vic mai han tingut la possibilitat de tenir un alcalde convergent o un alcalde d'ERC. Aquesta dualitat potser mai ha existit de manera tan real com ara. Fins ara la visió ciutadana donava per fet que CiU guanyaria les eleccions (hi governa des del 1979) i la incertesa era quina seria la segona força.
A Vic passa una cosa força excepcional perquè s'hi presentaran més de 10 candidatures. Quedarà molt fragmentat el vot?
És positiu perquè això vol dir que Vic té prou potencial i prou interès per la política. S'hi presentaran projectes antagònics. Serà difícil està representat a l'Ajuntament si hi ha tantes llistes. Els partits que hi entrin podria ser que amb menys vots obtinguessin més representació. Evidentment, tot aquest vot serà perdut. És una realitat però són les normes del joc.

Advocat i estudiant

Joan Ballana (Vic, 1974) és llicenciat en dret per la Universitat Autònoma de Barcelona i postgrau en qualitat en formació ocupacional i auditor de qualitat. Actualment està cursant el grau en ciències polítiques. Pel que fa al vessant polític, a dia d'avui exerceix com a advocat al seu propi bufet i ho compagina encapçalant la regidoria de Convivència i Seguretat. Ha estat regidor del PSC en els mandats del 1999-2003 i del 2003-2007. Després de quatre anys sabàtics va tornar a la política adscrit a ERC.

I.B.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia