Política

Crispació a Castelldefels

El PSC denuncia a la fiscalia que el govern del PP els impedeix penjar pancartes per donar a conèixer la nova candidata

El PP i el PSC estan protagonitzant durs enfrontaments en els plens i a través de butlletins

Falten més de dos mesos per a les eleccions municipals, però a Castelldefels el clima ja és de plena campanya. I una campanya crispada, a més. El PP i el PSC, els dos partits que estan frec a frec –els populars van arrabassar l'alcaldia als socialistes per només 280 vots, i el PSC va ser la força més votada en les eleccions europees–, estan immersos fa un temps en una espiral que ja ha arribat a les denúncies. El PSC ha denunciat a la fiscalia la falta d'autorització, per part del govern municipal –comandat pel PP–, per penjar pancartes, una negativa que els socialistes han entès com una voluntat de censura cap al seu missatge. Maria Miranda, cap de llista del PSC per les eleccions municipals, explica que els socialistes han fet tres peticions per instal·lar pancartes “i totes tres han estat denegades”. En la primera instància, els socialistes demanaven permís per penjar pancartes en què convidaven a la presentació de la candidata al teatre Plaza amb l'eslògan La nova mirada de Castelldefels. Les dues restants es referien també a una campanya de presentació de Miranda, en aquest cas en genèric, sense convocar a cap acte en concret. “En tota la història de la democràcia s'han utilitzat les pancartes per donar a conèixer els nous candidats”, defensa Miranda.

Però, en aquesta ocasió, la regidoria de Governació, amb el popular David Solé al capdavant, els va denegar les tres peticions. Segons el PP, les 15 ubicacions que va demanar el PSC el 5 de febrer ja estaven sol·licitades pel PP. Els populars afirmen que els socialistes van presentar una alternativa a aquests 15 emplaçaments que va ser aprovada. Les posteriors peticions van ser denegades perquè la regidoria de Governació va entendre que el PSC “estava fent una massificació de la propaganda política fora del període electoral”, i que els partits “disposen d'altres mitjans per fer propaganda electoral sense haver d'ocupar la via pública de manera permanent i reiterada”. Segons el regidor de Governació, “en cap cas s'està limitant la llibertat d'expressió, sinó que s'està preservant l'espai públic de missatges polítics continuats fora del període electoral”. Pel que fa a la denúncia presentada a la fiscalia, els populars acusen els socialistes de fer “tot el possible perquè no governi el PP, en una actuació irresponsable”.

La candidata socialista es queixa, en canvi, que l'alcalde fa un ús partidista del butlletí municipal, oportunitat que, segons diu, està vetada a la resta de partits. “Em vull donar a conèixer com la nova candidata, però no tinc les mateixes oportunitats que l'alcalde”, afirma referint-se no només al butlletí sinó a les pancartes que l'Ajuntament va penjar fa uns dies a la via pública per anunciar la visita de Manuel Reyes a barris com ara Can Vinader.

Amenaces i acusacions

Aquest és l'últim episodi d'un clima de crispació que fa mesos que es viu en els plens, especialment arran de la negativa de l'oposició a aprovar l'adjudicació de la nova contracta de la brossa. En un dels plens l'alcalde va amenaçar de denunciar els regidors que hi van votar en contra pels possibles prejudicis que podria ocasionar a l'Ajuntament l'eventual demanda de l'empresa guanyadora del concurs. El PSC, al seu torn, ha iniciat accions legals contra el PP i la resta del govern “per unes afirmacions que podien donar a entendre que els regidors socialistes van actuar per interessos particulars en relació amb l'adjudicació del contracte de recollida de residus i neteja viària”.

No es tanca aquí el capítol d'acusacions. Una altra, en aquest cas dialèctica, és la que gira entorn del diari Dime, un butlletí que edita des de fa quatre anys el club La Gaviota. Els socialistes es queixen que l'últim número, publicat al desembre, és especialment bel·ligerant amb el PSC. Segons Miranda, el PP ha negat sempre tenir vinculació amb el club La Gaviota, però en el registre d'entitats consten l'alcalde i els regidors David Solé i Jesús Romo com a titulars de diferents càrrecs d'aquesta associació. “Hem preguntat en diversos plens sobre la vinculació de l'alcalde i els regidors a aquesta entitat i sempre ens ho han negat”, afirma Miranda. El PSC va comunicar a la ciutadania la vinculació del PP a aquesta entitat a través d'uns fulls volants que van enviar a totes les llars.

Un diari lliure
La regidora de Comunicació, Sonia Motos, va reconèixer ahir la pertinença dels edils a La Gaviota, “un club que es va fundar el 2006 per promocionar la cultura”, i va defensar la seva llibertat de fer-ho. Respecte del diari, va dir que és legítim que tingui la seva línia editorial en un mapa regit per la llibertat d'expressió.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont insta a plantejar a l’Estat una proposta unitària sorgida del Parlament

barcelona
estat francès

Xi Jinping arriba a París per tractar els conflictes entre la Xina i la UE

barcelona
hongria

Milers de persones es manifesten contra Orbán en un feu del seu partit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que farà gratuïta l’educació de 0 a 3 anys

SANT FELIU DE GUÍXOLS
POLÍTICA

ERC fa una crida a concentrar el vot progressista

BANYOLES
guerra a gaza

Netanyahu no acceptarà acabar la campanya militar per acordar un alto-el-foc

barcelona
POLÍTICA

Junts vol fer auditories de l’habitatge per ajustar l’oferta i la demanda

PUIGCERDÀ
política

El PP duu a Salou l’intent de quedar-se amb tot el vot de Cs

barcelona
política

Els comuns retreuen ja també al PSC el suport al Hard Rock

barcelona