Política

Rajoy diu que les plebiscitàries són “enganyar” la gent

Diu que “no existeixen” i s'han convocat per “pur interès partidista”

Mas li replica però demana altre cop diàleg

El president del govern de l'Estat, Mariano Rajoy, va negar ahir el caràcter plebiscitari que el sobiranisme vol donar a les eleccions del 27 de setembre, i va assegurar que seran com les que es convoquen a qualsevol altre punt de l'Estat. Per tant, parlar de plebiscitàries és “enganyar la gent”, perquè “no es pot fer el que no existeix i no està previst en la llei”, va indicar en una entrevista a Efe, en què acusava Artur Mas de convocar el 27-S per “pur interès partidista“, i ho descrivia com “la constatació i l'evidència del fracàs d'una determinada política que només ha generat inestabilitat i incertesa a Catalunya.”

Rajoy també va rebutjar que hi hagi hagut un avenç de l'independentisme a Catalunya, com, segons ell, demostra el “simulacre de referèndum” del 9-N en què “ni el 30 per cent del cens” va votar per la independència. “El canvi substancial és que CiU, o almenys Artur Mas, s'ha fet independentista”, retreia, mentre insistia que “per descomptat, a Catalunya hi ha moltíssims més catalans que independentistes”. El líder espanyol, que va descartar una major presència de l'Estat a Catalunya perquè ja és “molt notòria”, amb els ajuts, per exemple, que dóna per al cobrament dels proveïdors, va rebutjar amb un no contundent la possibilitat d'un pacte fiscal per esmorteir el moviment sobiranista.

Des de Sant Carles de la Ràpita, on era de visita oficial, Artur Mas va replicar a Rajoy que la convocatòria de plebiscitàries “no és un engany”, sinó la “conseqüència lògica d'una voluntat comuna i compartida entre molta gent de Catalunya de decidir el nostre futur com a país”. “El que és un engany és trobar-se amb intolerància i intransigència al diàleg”, li va etzibar, mentre lamentava que en un país “amb valors democràtics sòlids i consolidats” no hauria calgut recórrer a altres instruments com unes eleccions per decidir. “Ens van dir que no per tots els mitjans, i ara ens hem d'espavilar”, concloïa, tot i apel·lar per enèsima vegada a la “voluntat d'entendre's” i dir a Rajoy que encara és a temps de “seure en una taula” per tractar la qüestió del procés “de manera democràtica i civilitzada”.

Des d'Arnes, on havia anat abans, Mas també havia optat per no precipitar-se en el full de ruta, ja que “les coses complicades requereixen una mica més de temps per fer-les bé”.

LES FRASES

En un país amb valors democràtics sòlids no ho hauríem hagut de fer a través d'unes eleccions
Artur Mas
president de la generalitat
Les eleccions seran unes eleccions com les que se celebren en qualsevol lloc d'Espanya
Mariano Rajoy
president del govern espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Més de quaranta morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona