Política

Vida més enllà del procés

Pati de Lletres de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona. Els estudiants maten temps entre classe i classe fent jocs malabars, jugant a cartes i xerrant. Del discurs de la vigília del president? No ben bé. “Així, doncs, va fer un discurs ahir Mas? És que jo estava estudiant. I què dius que va dir?”, pregunten. La majoria havien sentit tocar campanes. “Diu que avança les eleccions, oi?” D'altres, però, ni tan sols sabien que el Molt Honorable havia pronunciat un discurs solemne sobre el full de ruta del procés d'independència.

“Nosaltres som els més polititzats d'aquí i no tenim ni idea de què va dir Mas”, confessava una noia en un recés dels jocs malabars. Dos bancs més enllà, la Patrícia Gómez, estudiant de primer de llengües i literatures modernes, diu que va sentir, de passada, referències a la conferència en qüestió als mitjans de comunicació: “M'interessa el tema, estic a favor de la independència i el 9 de novembre vaig anar a votar, però avui tenia un examen i ahir no vaig poder seguir el discurs.” Del resum apressat de l'hora llarga de discurs en treu una conclusió: “Em sembla bé una llista unitària que inclogui el màxim nombre de gent i després ja farem les eleccions definitives.” La seva companya Júlia Herms hi està d'acord.

A pocs metres, Bernat Garí, estudiant de doctorat, s'esplaia una mica més en el discurs del president. “No el vaig veure, però ja és hora de fer un referèndum seriós”, comenta. A ell no li va fer el pes la “pseudoconsulta” del 9-N: “S'hauria d'haver fet bé, encara que ho prohibís el Constitucional”, diu. Ara, però, veu en les plebiscitàries una oportunitat per “esquivar els designis del TC i fer un debat seriós sobre els pros i contres de la independència, tal com s'ha fet a Escòcia”. “La gent comença a estar-ne fins al capdamunt, del procés, i vol que es parli de problemes importants com ara l'atur, l'economia i la corrupció”, hi afegeix.

Al veí pati de Ciències, els estudiants tampoc no s'exciten amb el discurs de Mas. “De què anava?”, demanen. Però són prou perspicaços per veure-hi més enllà de la literalitat de les paraules del president. “Està intentant que ERC no se'l mengi en les eleccions”, assegura Roger Vidal, estudiant de matemàtiques, que tampoc no veu clara la via ràpida de Junqueras. “Hem d'anar a poc a poc per guanyar suports internacionals”, aconsella. Els seus companys continuen jugant a cartes i admeten que no han tingut temps per al discurs de Mas. Pel que sembla, hi ha vida més enllà del procés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

àsia

Els sondejos a peu d’urna a l’Índia pronostiquen un triomf de Modi

barcelona
política

Puigdemont exalça la feina feta per l’exili per poder aprovar l’amnistia

barcelona
àfrica

Sud-àfrica posa fi a tres dècades de domini del partit de Mandela

Barcelona
política

Illa es confessa “molt tranquil” sobre les negociacions postelectorals

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu insisteix que no hi haurà un alto el foc permanent fins que Hamàs hagi estat destruït

barcelona
política

ERC diu que ja negocia el referèndum i Junts li pica el crostó

barcelona
amèrica del nord

Mèxic arriba a les urnes després d’una campanya amb 34 candidats assassinats

barcelona
política

L’ANC culmina la renovació de la seva cúpula, que presdirà Lluís Llarch

barcelona
ESTATS UNITS

Una condemna de conseqüències incertes

Los Angeles (Estats Units)