Política

Ripollès

Una lliçó de civisme aclaparadora

El Ripollès, on van votar 13.189 persones, es bolca a la consulta pel dret a decidir amb 11.762 vots pel doble sí

Jornada festiva sense incidents gràcies, en part, al treball dels 193 voluntaris del dinou punts de votació

“Va seruna jornada festiva, democràtica com mai havíem vist, sense precedents”

L' alcalde de Campdevànol, Joan Manso, sintetitzava ahir la jornada de la consulta al seu municipi, i per extensió a tot el Ripollès, remarcant l'alt valor cívic i participatiu de la diada: “Una jornada festiva, democràtica i històrica com mai havíem vist, sense precedents.” Valoració que comparteix l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, que, a més, va destacar la tasca entregada i exemplar que van fer els voluntaris: “Participació, civisme i ambient democràtic, això és el que vàrem viure a Ripoll i al conjunt de la comarca.” I és que diumenge al Ripollès van votar 13.189 persones i el doble sí va assolir una resposta aclaparadora, amb 11.762 vots (89,18%), enfront de les altres opcions, com ara el no, que en va obtenir 288 vots (2,18%), mentre que el sí i no va arribar als 534 vots (2,18%). En tot cas, les xifres van superar les dades de les consultes populars del 2009 i el 2010.

Però el que es va viure diumenge al Ripollès va ser el sentiment col·lectiu de diada històrica, com destaca Ester Noguer, regidora a l'Ajuntament de Setcases, població de 189 habitants: “Cal posar en relleu que es va celebrar sense incidents, per tant la valoració és molt bona perquè dels 110 vots, 96 van ser pel sí i sí, cosa que demostra de manera clara que el poble de Setcases es va pronunciar clarament.” Una altra imatge del sentiment majoritari en aquesta comarca és a Gombrèn, població de 199 habitants on en van votar 95, dels quals 86 van ser pel doble sí i només 1 pel no i 2 pel sí i no. El mateix va passar, per exemple, a Llanars, on dels 278 vots emesos, 248 van ser pel doble sí. Al Ripollès es van instal·lar dinou punts de votació, tants com poblacions, on es van repartir els 193 voluntaris –hi va haver necessitat de voluntaris, però, a Ripoll i Queralbs– que van donar suport a la consulta. Entre les personalitats que van votar destaca la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, que va votar un clar doble sí, a Ribes de Freser.

La festivitat de la jornada va quedar clara amb la implicació d'Els Randellaires del Ripollès, els quals van voltar durant tota la jornada portant la música tradicional arreu de la comarca, si més no fins on les forces els van deixar, com ara: Vilallonga de Ter, Llanars, Camprodon, Sant Pau de Segúries, Sant Joan de les Badesses, Ripoll, Campdevànol i Ribes de Freser, cantant als quatre vents, com deien, la festa que representava que tothom anés a votar, ja sigui a favor com en contra.

Un altre moment important va ser quan joves de 16 i 17 anys van poder votar per primera vegada, així com persones molt grans, moltes de les quals, com destaca Joan Manso, “entraven a votar amb llàgrimes als ulls”. Manso també va voler destacar l'extraordinari paper dels voluntaris a l'hora d'atendre amb cura moltes persones grans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia