Política

A LA SORTIDA DE MISSA. CASTELLDEFELS

Diumenge, 13 d'octubre

“Als joves us estan enredant”

Més d'un assistent voldria estar a la plaça Catalunya, però poden més les ganes d'escoltar el mossèn
“La consulta no és vàlida, perquè si som demòcrates hem de respectar les lleis”

12 d'octubre. Dia de la Hispanitat. A la plaça Catalunya de Barcelona, milers de persones convocades per Societat Civil Catalana demanen la unitat d'Espanya. A Castelldefels, desenes de veïns escolten, com cada diumenge, la missa a l'església de Santa Maria. A pocs metres, llueix engalanada la façana de l'Ajuntament, governat pel PP. A la sortida de missa, més d'un assistent diu que voldria estar a la plaça Catalunya, però han pogut més les ganes –o potser la mandra– d'escoltar mossèn Xavier parlant del perdó entre les persones. “Jo hauria d'estar ara a plaça Catalunya” diu, taxativa, la Magdalena. Aquesta dona alta i ferma domina la conversa d'un grupet de mitja dotzena de persones, totes jubilades menys ella, que treballa a l'administració de justícia. “Jo sóc de Saragossa i no he necessitat mai el català per treballar. Ara, que és vergonyós com de malament l'escriu gent catalana de la meva edat. La normalització hauria de servir per ensenyar la gent a escriure”, sentencia. Respecte de la consulta, es mostra igual de taxativa. I fa un advertiment: “Als joves us estan enredant. Estan equiparant el dret a votar amb ser independent, i no és el mateix.” I, com és d'esperar, es manifesta radicalment en contra de permetre la consulta. La María Presentación, que es manté una mica al marge, se'ns acosta al final de la conversa per dir-nos que estima Catalunya “però abans que tot sóc espanyola”.“I vull la unitat”, afegeix.

Aquesta declaració d'espanyolitat és freqüent entre les persones que surten de missa a l'església del centre de Castelldefels. Gent que ha nascut fora de Catalunya i que diu estimar el país pels molts anys que fa que viuen aquí. Però que, abans de tot, són espanyols i, com a tals, són partidaris de la unitat. Alguns no volen ni sentir a parlar de fer cap consulta. “Hi ha coses més importants en què gastar els diners i el temps”, manifesta el Francisco, que seu en un banc de la plaça acompanyat de dues parelles. “La consulta no és vàlida, perquè si som demòcrates hem de respectar les lleis”, declara l'Emilio, natural de Burgos, que explica, vehement, que ell va lluitar contra el franquisme des del món sindical. “Ja no estem en una dictadura. Ara es pot parlar.” En el banc sorgeix llavors el debat dels sous dels polítics, la corrupció i la situació financera en què quedaria una Catalunya independent. “Baixaríem al nivell del bo escombraria”, afirma el Valentín.

No tothom, però, es manifesta tan radicalment en contra de la consulta. Hi ha qui creu que s'hauria de permetre la votació i que tothom expressi el que vulgui. “S'ha de poder votar”, defensa la Carme. També ho pensa la Pilar, que fa set anys que va venir de Madrid a treballar i que es queixa d'haver d'aprendre el català “quan fora d'aquí no em servirà de res”. Tot i això, creu que la gent ha de ser lliure per votar el que vulgui, tot i que ella no desitgi una Catalunya independent.

Un altre grupet xerra, sota el sol amable que llueix tot el matí, i en aquesta ocasió les opinions sí que són favorables a la consulta i a una millora en l'estatus de Catalunya. La Teresa i l'Assumpció es mostren clarament a favor de les urnes. Elles volen votar, i ho faran si se'ls dóna l'ocasió. La Teresa es manifesta a favor d'un estat federal. I de nou, un debat. En aquesta ocasió, les dues dones comencen a parlar del dèficit fiscal, de la quantitat de diners que se'n van a Madrid i no tornen. “És que ho donem tot i ens arriba una misèria!”, es queixa la Teresa. I del Barça. Que ja era estrany que no sortís el futbol en cap de les converses. “Vas veure l'altre dia aquell programa de TV3 en què es deia que el Barça no va guanyar mai cap lliga mentre governava Franco? És estrany, oi? Sortia el No-do i tot!” La multitud es dispersa. És hora de fer el cafè en una terrassa del centre. O d'acomiadar l'estiu a la platja i reflexionar sota el sol sobre la tardor que ens ve a sobre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona