Política

Amb l'ajuda del PSC

La presidenta de l'ANC dóna les gràcies als socialistes pel seu vot favorable o la seva abstenció arreu de Catalunya

L'oposició en bloc aprova la moció

El PSC diu sí a la Diputació i s'absté a l'Ajuntament

La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, va donar ahir les gràcies als socialistes per haver votat a favor o haver-se abstingut arreu de Catalunya en les mocions de suport a la consulta del 9-N, ja que n'estan fent possible l'aprovació en municipis com ara Badalona, on governa el PP. “El PSC està demostrant que vol formar part d'aquest futur del país, perquè s'ha adonat que no es pot anar en contra de la majoria de la societat, en contra de la voluntat d'un poble”, deia ahir després d'assistir al ple extraordinari de Sabadell, on també va tirar endavant la moció amb l'abstenció dels socialistes. Per Forcadell, s'està demostrant que “és un moviment imparable”.

Badalona

A Badalona, el sentit del vot del PSC va ser un secret molt ben guardat fins a l'últim instant. Durant tota la setmana, el líder dels socialistes, Jordi Serra, havia arribat a comunicar a més d'un regidor d'altres formacions favorables a la consulta que els socialistes votarien no a la moció presentada inicialment per CiU i ICV-EUiA (tret de l'edil Josep Duran, del corrent Avancem). El PSC va arribar a anunciar fins i tot que presentaria un text alternatiu. Però les negociacions de les darreres hores van permetre tancar un acord entre els tres partits, gràcies al qual Badalona no queda al marge dels ajuntaments catalans que ja han votat a favor de la consulta del 9-N. I, de passada, fan passar un mal tràngol al PP de Xavier Garcia Albiol. A canvi del vot favorable del PSC, els promotors de la moció van acceptar introduir-hi un parell de matisos. El més important, fer la consulta en un “marc legal”. Jordi Serra va defensar el dret a votar dels ciutadans, però va matisar: “Potser ens cal una mica més de paciència.” El convergent Ferran Falcó va posar l'accent en la importància que Badalona “no quedi fora de la història” i, des d'ICV-EUiA, Àlex Mañas va fer la comparació amb el poble escocès, amb el qual es voldria assimilar: “No són independents, però sí que són lliures.” Amb la decisió del PSC d'adherir-se a la moció, el PP va perdre una votació que uns minuts abans pensava que guanyaria. L'alcalde, Xavier Garcia Albiol, es va aïllar del debat (només hi va intervenir per aixecar la sessió) i el popular Ramon Riera va deixar clar que, per molt que prosperi el text a favor de la consulta, el govern de Badalona només la facilitarà si “és legal”. Per celebrar la fita, al final del ple tots els partits que van aprovar la moció es van fer una foto, en què també es van afegir ERC, la CUP, l'ANC i Òmnium.

Tarragona

A Tarragona, en canvi, l'abstenció va ser l'opció triada pel grup socialista. Tot i que poques hores abans l'alcalde, el socialista Josep Fèlix Ballesteros, va votar favorablement a la moció en suport a “una consulta”, sense fer cap referència directa al 9-N (vegeu peça annexa), en el ple municipal el seu equip va decidir abstenir-se en la votació de la moció presentada per CiU i ICV-EUiA. El text es va aprovar amb el sí d'aquests dos grups, l'abstenció socialista i els vots contraris dels set regidors del PP. Els socialistes pretenien negociar una moció alternativa que no fixés cap termini per a la consulta. Però, com que CiU i ICV-EUiA van rebutjar la proposta, els socialistes van optar finalment per abstenir-se com un gest, va dir la portaveu socialista, Begoña Floría, per “afavorir un procés de diàleg, negociació i pacte”: “Hem de seguir un procés legal i acordat i fomentar el diàleg”, va dir, davant un saló de plens ple de gom a gom. L'alcalde Ballesteros va reiterar: “Estic a favor de la consulta, no de carrerons sense sortida, i qualsevol consulta ha de tenir legitimitat.”

Girona

A Girona vint-i-dos vots a favor i dos en contra. Nou regidors de CiU (el tinent d'alcalde Jordi Fàbrega no va poder assistir a la sessió), sis del PSC, dos de la CUP, dos d'ICV-EUiA i els tres regidors no adscrits hi van votar a favor. En contra, els dos del PP. En l'inici de la sessió, l'alcalde, Carles Puigdemont, va recordar que el que es duia a aprovació al ple “és només el desig de votar el 9-N” amb la intenció, que va verbalitzar, que els regidors evitessin desviar la qüestió per altres viaranys més enllà de la seva posició sobre la celebració de la consulta. Per torns, van intervenir tots els portaveus.

Sabadell

A Sabadell, l'abstenció dels deu regidors del PSC també va fer tirar endavant la moció presentada per CiU, EUiA, ICV i l'Entesa per Sabadell. Només hi van votar en contra els dos regidors del PP. La sala de plens va quedar petita per encabir un públic que va cridar a favor de la independència. “Molts no som independentistes, però volem votar i volem deixar que la gent s'expressi”, afirmava l'alcalde socialista, Joan Carles Sánchez, després d'argumentar l'abstenció del PSC i expressar “dubtes” entre la legalitat del nou marc jurídic i l'encaix democràtic del dret a decidir.

Terrassa

El paper del PSC de Terrassa també va ser clau perquè la moció s'aprovés en el ple celebrat dijous al vespre. Amb l'abstenció dels socialistes, i el vot a favor de CiU i ICV-EUiA, el vot contrari dels quatre regidors populars no va servir per tirar enrere la proposta. L'alcalde socialista, Jordi Ballart, va dir que ni ell ni el seu consistori seran un impediment perquè els terrassencs puguin votar una consulta “legal”. Va fer una crida al diàleg entre el govern de l'Estat i el català.

Pineda de Mar

Per la seva banda, l'alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, va vincular l'abstenció del seu grup en la moció en favor de la consulta del 9-N a la “pluralitat de pensaments” que hi ha en el seu partit, i va recordar que els socialistes havien votat la llei al Parlament. La majoria absoluta del PSC, amb onze regidors –tot i que dijous n'eren deu–, va decantar la balança cap al vot a favor de la proposta presentada per CiU, ERC i el regidor de 100x100 per Pineda. Els quatre edils del PP van insistir en la il·legalitat de la consulta.

Informació elaborada per

Sara Muñoz, Teresa Márquez, Sandra Pérez i Carina Filella.

874
ajuntaments
ja han celebrat o confirmat plens de suport a la consulta del 9 de novembre.

La Diputació de Tarragona aprova una moció de suport a “una consulta”, sense citar el 9-N

La Diputació de Tarragona també va aprovar ahir al matí una moció de suport a “una consulta” sobre el futur polític de Catalunya, però amb la peculiaritat que en el text no s'esmenta en cap moment la data del 9-N. A part d'obviar aquesta data, el text, consensuat per CiU, el PSC i ERC, fa referència a un “marc legal” basat en la llei de consultes aprovada pel Parlament. Els grups van consensuar la moció i van cedir en alguns conceptes a fi de possibilitar un acord gairebé unànime –de 22 vots favorables i un en contra, del PP– i fer prevaldre la bona entesa habitual a la institució. El president de la Diputació, Josep Poblet, es va mostrar molt satisfet i va qualificar d'“anecdòtic” el fet que no se citi el 9-N. “Estem d'acord que la consulta es faci, això és el que hem votat”, va afirmar. El PSC i ERC van pactar un redactat genèric: “La negociació mai no arriba a tot allò que tu vols, però ens hem pogut posar d'acord”, va reconèixer el portaveu del grup del PSC, Josep Masdeu, en declaracions a l'ACN. “Hem donat suport a la llei de consultes, però en canvi no està acordat que sigui una consulta legal, perquè la llei no està ni publicada, i hi pot haver una suspensió cautelar per part del Tribunal Constitucional”, va matisar. “Tots hem cedit”, hi va afegir el portaveu del grup d'ERC, Tomàs Bigorra: “No hi surt el 9-N, però hi dóna suport de manera implícita”, considera Bigorra. “A la Diputació sempre s'intenta prioritzar el consens”, va argumentar.

C.F.

El PSC i el PP voten en contra de la consulta a Castelldefels

Els edils del PSC i el PP de Castelldefels van votar contra la moció en favor de la consulta que va presentar Xavier Amate, regidor convergent a l'oposició. Amate va defensar que “no hi haurà democràcia fins que es reguli la qüestió catalana”, i va retreure als socialistes el seu vot contrari. “Almenys es podrien abstenir com han fet en municipis veïns”, va dir. El portaveu del PSC, Joan Sau, va afirmar que la consulta “no resol la qüestió del malestar entre Catalunya i Espanya”, i va advocar pel diàleg entre Mas i Rajoy. El popular David Solé va predir una gran “confrontació” si la consulta tira endavant.

El PSC de Viladecans tampoc va votar a favor de la moció de suport que van presentar CiU i ICV-EUiA. Sí que es van mostrar a favor, amb una moció pròpia, d'una llei de consultes populars no referendàries i del diàleg com a condició indispensable, en la línia del que van fer els seus companys de Castelldefels. Per la seva banda, Sant Boi, governat pel PSC, també hi va votar en contra.

R.M.B.

Socialistes i CiU negocien una moció a Lleida

Els grups municipals del PSC i CiU a l'Ajuntament de Lleida negocien la possibilitat de pactar una moció que permeti votar a favor de la consulta del 9-N en el ple de dimarts. CiU presenta la moció de l'ACM i l'AMI, i el PSC vol introduir el fet que la consulta sigui legal i acordada. No es descarta, com ha passat en altres ocasions, una votació per separat dels diversos punts o bé que el PSC doni llibertat de vot i es divideixi. El PP lleidatà es planteja plantar aquest ple extraordinari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona