Política

178 municipis gironins ja han fet plens a favor del 9-N

Ahir, trenta-dos ajuntaments van aprovar mocions de suport a la consulta

A Torroella de Fluvià també es va aprovar per unanimitat, tot i que no era la moció que impulsa l'AMI als municipis

Dels 221 ajuntaments gironins, 178 ja s'han sumat a les mocions per donar suport a la consulta del 9-N. Es va tancant així el cercle a favor de la seva celebració, a la qual també s'han sumat els plenaris de la Diputació de Girona i els consells comarcals.

Ahir es van celebrar trenta-dos plens, incloent-hi el de Blanes, que doblen la xifra dels que es van fer dimecres, quan se'n van celebrar uns catorze. A Blanes hi va haver 13 vots a favor, 4 en contra i 4 abstencions. L'alcalde, Josep Marigó (PSC), es va abstenir, mentre que el regidor socialista Manel Verde hi va votar en contra, com els tres regidors del PP.

Una trentena

Llambilles, Sant Jordi Desvalls, Caldes de Malavella, Sils, Amer, Riudarenes, Cabanes, Garriguella, Sant Feliu de Guíxols, Campdevànol o Alp van ser alguns dels trenta-dos ajuntaments que ahir van celebrar plenaris. Una embranzida que tindrà continuïtat avui amb el que celebrarà l'Ajuntament de Girona, un dels últims grans municipis que s'hi suma.

Dues mocions al ple

La singularitat més destacada va tenir lloc ahir a Torroella de Fluvià, on es va aprovar una moció per unanimitat, tot i que no era la de l'AMI. En aquest municipi, d'uns 700 habitants, CiU, a l'oposició, disposa de tres regidors enfront dels quatre de l'equip de govern encapçalat per Pere Moradell (PSC).

Dijous de la setmana passada, CiU va sol·licitar la convocatòria d'un ple extraordinari per posar a votació la moció de l'AMI. La petició els va ser denegada, segons Moradell “perquè els terminis legals no ho permetien” i amb l'argument que en tot cas el ple extraordinari s'hauria de celebrar en una data ulterior. Arran d'això, CiU va proposar d'incloure la votació per la via d'urgència en el ple d'ahir. Paral·lelament, però, l'equip de govern de Moradell també proposava per via d'urgència la seva pròpia moció en relació amb el 9-N.

L'expectació creada per la votació de dues mocions sobre el mateix tema va fer que una quarantena de persones assistissin ahir al ple. Després de la lectura de les dues mocions, però, Miquel Vilardell, portaveu de l'oposició (CiU), va fer observar que els dos textos eren pràcticament idèntics a l'excepció d'alguna paraula que no en canviava el sentit general. Arran d'això, els tres regidors de CiU van decidir votar a favor de les dues mocions, tot i que el govern de Moradell només va votar a favor de la que havia presentat l'alcalde i en contra de la de CiU.

A l'Alt Empordà, la moció de suport al 9-N impulsada per l'AMI es va aprovar també ahir als municipis de Castelló d'Empúries, Garriguella, Siurana, Saus-Camallera i Llampaies i Cabanes. A la comarca del Baix Empordà, el text també es va aprovar per unanimitat d'ICV, CiU i ERC a Vall-llobrega, al migdia, i al vespre va rebre el vistiplau dels plens de Sant Feliu de Guíxols i Calonge –en plens ordinaris–, i de Begur.

A la comarca de la Selva hi va haver mocions de suport a la consulta en cinc municipis i al Consell Comarcal, on hi va haver 24 vots a favor (incloent-hi dos del PSC), 1 abstenció i 3 en contra (2 del PP i un del PSC).

LA XIFRA

43
són els ajuntaments
que tenen pendent de celebrar en els pròxims dies els plens per debatre la moció.

Cinc consells comarcals ja ho han portat al ple

Els consells de la Garrotxa, la Selva (ahir), el Pla de l'Estany, l'Alt Empordà i el Ripollès ja han aprovat la iniciativa als plens. El del Gironès ho portarà en el ple ordinari, igual que el del Baix Empordà.

Girona celebrarà la sessió extraordinària avui

Pràcticament un dia abans que, segons s'ha previst, el president de la Generalitat signi el decret de convocatòria de la consulta, Girona serà un dels últims grans ajuntaments que farà el ple pel 9-N. Un ple, convocat per les set de la tarda, i que s'ha previst que sigui multitudinari, per la qual cos es podrà seguir amb una pantalla gegant a la plaça del Vi, a més de pels canals habituals, com ara Streaming (ww.girona.cat), Twitter o l'aplicació Girona In.

Salt farà el ple extraordinari pel 9-N dilluns vinent

En els pròxims dies el degoteig de municipis que aniran celebrant plenaris continuarà. Avui estan previstos, per exemple, els de Juià i l'Escala. Mentre que dilluns tindrà lloc el de l'Ajuntament de Salt. L'onada de plens per donar suport a la consulta s'acabarà del concretar en els pròxims dies, quan la pràctica totalitat dels municipis gironins –més de 200 ja van fer públic el seu suport a la iniciativa– aprovin mocions de suport a la consulta del 9-N.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona