Política

La Preparación tensa

ERC i el PSC han batallat durament contra el pla especial d'aquesta antiga fàbrica tèxtil perquè amplia molt l'ús comercial i preveu equipaments i infraestructures que consideren supèrflues

Els dos grups mantenen també un estira-i-arronsa amb l'equip de govern de CiU per la política de creació de nou sòl d'activitats econòmiques

El futur de l'antiga fàbrica Preparación Textil ha estat el principal cavall de batalla de l'oposició de l'Ajuntament de Ripoll, integrada per ERC, el PSC i per un regidor no adscrit que havia iniciat el mandat sota les sigles de Plataforma per Catalunya. Aquesta antiga fàbrica ocupa una àrea molt extensa del barri de la carretera de Barcelona i està situada estratègicament, perquè està molt a prop del centre i a pocs metres d'equipaments i serveis públics importants.

L'octubre de l'any passat, la comissió d'Urbanisme de Girona donava llum verda a la reconversió de la Preparación Textil en la principal zona de creixement residencial, comercial, de lleure i d'equipaments firals de la vila. Pel camí, hi van quedar molts anys de controvèrsia política i, fins i tot, una consulta ciutadana sobre el tema. La polèmica es va iniciar quan la Generalitat governada pel tripartit va decidir crear-hi una àrea residencial estratègica (ARE), que finalment no es va aprovar després d'una consulta popular. Es va tramitar un nou pla especial que n'incloïa un de protecció de les zones inundables, que va endarrerir el procés. Quan es desenvolupi, hi haurà un espai firal, un pont sobre el Ter, la millora del parc de la Devesa i la reducció del sostre residencial de 30.600 a 20.000 metres quadrats i l'ampliació de 8.500 a 17.000 metres quadrats per a serveis terciaris i comercials.

La portaveu d'ERC, diputada al congrés i exalcaldessa, Teresa Jordà, no està d'acord que s'hi construeixi el pavelló per a activitats econòmiques, bàsicament firals, ni un nou pont sobre el Ter. Segons ella, és tan substancial el canvi previst al pla especial respecte als resultats de la primera consulta que caldria tornar-lo a sotmetre a consulta ciutadana. El portaveu dels socialistes, Enric Pérez, hi ha reivindicat la creació d'un gran parc urbà, una mena de pulmó verd i que s'hi faci la previsió d'espai per a una nova llar d'infants i un casal d'avis.

L'altre tema de controvèrsia política del mandat ha estat la política de sòl industrial. Mentre que l'equip de govern de CiU lamenta que quan no governaven no s'hagués creat aquest tipus de sòl, ara, ERC i el PSC li retreuen la modificació del POUM que ha aprovat perquè n'hi hagi a la zona de la carretera de les Llosses. Els socialistes mantenen que hi ha massa afectació sobre el sòl agrícola i ERC recorda que encara hi ha sostre industrial sense ocupar a Ripoll i tem que hi hagi un polígon fantasma.

Població
10.798 (2010)
Superfície
73,70 Km2
Densitat de població
146,5 hab./km2
Grups del govern
CiU:
2.608 vots (48,7%), 9 regidors
ERC:
1.319 vots (24,63%) 5 regidors
PSC
644 vots (12,03%) 2 regidors
PxC
312 vots (5,83%) 1 regidor
Participació a les municipals del 2011
Cens: 2011: 8.433 Vots: 5.397 (64,00%)

Teresa Jordà ERC

El portaveu socialista a l'oposició de Ripoll ha tingut molta feina, durant aquest mandat, en l'àmbit intern. Ell és el responsable de la secció local del partit, que al Ripollès ha liderat la desafecció de la militància amb la cúpula presidida per Pere Navarro. Enric Pérez ha estat dels militants que, sense donar-se de baixa, ha expressat públicament el seu rebuig a la línia estratègica del partit a escala nacional i, fins i tot, ha donat suport a la moció de suport a la consulta del 9-N aprovada pel plenari. Des de l'oposició de l'Ajuntament de Ripoll —també és conseller comarcal del Ripollès, a l'oposició—, ha batallat sobretot en temes relacionats amb els serveis com per exemple les millores d'accessibilitat a la piscina coberta municipal, o diversos aspectes del camp de l'educació.

Enric Pérez PSC

Plataforma per Catalunya va obtenir per primera vegada a les passades eleccions representació a l'Ajuntament de Ripoll.
Xavier Fernández, però, va ser expulsat el març de l'any passat del partit després de resoldre un expedient disciplinari que se li havia obert. La direcció de PxC al·legava que no assistia a les
reunions del partit i que moltes vegades s'allunyava del sentit de vot que pertocava per la línia política d'aquesta formació.
A més, i sempre segons PxC, no complia els compromisos econòmics i no havia donat mai compte dels diners que havia de designar al grup municipal. Sigui com sigui, l'actuació de Fernández està passant força desapercebuda, perquè rarament intervé en els debats generats a les sessions plenàries i quasi mai no formula precs ni preguntes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ