Política

Innova, l'hora de la veritat

El jutjat de Reus investiga els pagaments de factures que superen el milió d'euros per treballs irreals

La investigació, l'ha dividit en vuit peces que afecten també Vila-seca i el Baix Ebre, i sumen mig centenar d'imputats

Després d'un mes de calma obligada per les vacances als jutjats d'instrucció de Reus, aquest setembre es torna a posar damunt la taula l'estat del macrosumari Innova, així com la situació processal en la qual es troben els seus protagonistes involuntaris. Amb la reincorporació a la feina del jutge instructor, Diego Álvarez de Juan, és més que probable que aquesta tardor sigui agitada informativament, per les successives obertures del secret de sumari d'algunes de les peces separades en què s'ha dividit aquest cas o, fins i tot, que la instrucció acabi proporcionant alguna última sorpresa. Fins avui, Álvarez ja ha aixecat el secret de sumari de dues peces, la 2 i la 8, relacionades amb els encàrrecs a l'arquitecte Jorge Batesteza. Sembla, doncs, que el cas Innova cada cop s'acosta més a l'hora de la veritat, en la qual la instrucció haurà finalitzat completament i els imputats podran conèixer la magnitud processal a la qual s'enfrontaran.

En aquest reportatge expliquem les claus d'un procés que ja suma mig centenar d'imputats, entre polítics, càrrecs de confiança i tècnics, i que ha sacsejat la política nacional i, especialment, la de les comarques del sud.

La caixa dels trons

El gener del 2012, la CUP va presentar una denúncia a la fiscalia de l'Audiencia Nacional per les incompatibilitats del director general de l'hòlding d'empreses impulsat per l'Ajuntament de Reus, Innova, Josep Prat, amb altres càrrecs com ara la presidència de l'Institut Català de la Salut (ICS) i la vicepresidència d'USP, un dels majors grups sanitaris privats de l'Estat. Prat va acabar dimitint d'Innova i USP, i tot i que inicialment va continuar com a president de l'ICS, la pressió sobre el govern el va fer plegar també d'aquest càrrec.

A partir de la dimissió de la persona que havia pilotat la nau de l'hòlding d'empreses reusenc durant vuit anys, la taca d'oli territorial i política del cas Innova no ha parat de créixer i ha traspassat, fins i tot, les fronteres del municipi.

Vuit peces separades

L'imponent trencaclosques en què s'ha convertit el cas consta de vuit peces separades. La principal fa referència als pagaments que l'hòlding presidit per Prat va fer a Carles Manté, exdirector del CatSalut i expresident de l'empresa Shirota, entre el 2003 i el 2007, per uns treballs que presumptament no es van fer mai però pels quals hauria cobrat 720.000 euros més IVA. Així mateix, el nom Shirota també està vinculat a la peça número 1, encara secreta, que podria dur al banc dels acusats tot l'anterior equip de govern reusenc (el PSC, ERC i ICV-EUiA) per la concessió d'un aval de 3,2 milions d'euros a l'empresa mixta Shirota Functional Foods, en la qual només tenia un 45,8% de l'accionariat.

L'antic gerent d'infraestructures de l'àrea de Patrimoni del Servei Català de la Salut, Jorge Batesteza, està imputat en la peça número 2. Se l'acusa de blanqueig per haver cobrat 387.000 euros injustificats per tasques d'assessorament tècnic en la construcció de l'hospital Sant Joan de Reus. La tercera peça afecta també aquest centre sanitari i presumptament podria recollir irregularitats en els seus tributs i les seves contractacions; la quarta, en canvi, es relaciona amb el Centre MQ Reus. La número cinc se centraria a investigar si el nomenament de Prat i la compaginació de càrrecs públics i privats era ajustada a dret.

Algunes fonts assenyalen que els indicis trobats en la sisena peça podrien no ser determinants perquè arribi a judici. I és que en l'escorcoll fet per la Guàrdia Civil al domicili de Manté el 2013, es va trobar informació que revelaria que podria haver estat coaccionant l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, i la segona tinenta d'alcalde, Teresa Gomis, per protegir-se de les diligències prèvies.

D'altra banda, la peça 7 té com a protagonista el president d'Ambulàncies Baix Ebre, Bernardo Coslado, que hauria pagat a l'empresa Wainplas SL a fi d'influir en el concurs públic d'adjudicació del servei d'ambulàncies. Una de les peces que han aixecat més cua és la de les possibles irregularitats en la construcció del CAR de Vila-seca. L'obra, que va costar 11,2 milions, ha implicat la imputació de set regidors del municipi tarragoní, entre els quals figura l'alcalde i president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet.

1,5
milions
és la fiança que el jutge demana respectivament per a Prat i Batesteza per la peça número 2.
45,8
és el percentatge
que l'Ajuntament de Reus tenia en l'accionariat de Shirota.
387.000
euros va cobrar Batesteza per tasques d'assessorament tècnic en la construcció de l'hospital Sant Joan.
720.000
euros
són
els diners que Manté hauria cobrat a través de CCM Estratègies i Salut de manera irregular.

Nova desfilada d'imputats en les pròximes setmanes

La reincorporació a la feina del jutge Diego Álvarez de Juan es preveu poc plàcida. La previsió és que a principi de la setmana vinent l'Audiència Provincial resolgui el recurs presentat per Josep Poblet i la resta de regidors vila-secans per tal que la peça es traslladi al jutjat de Tarragona, demarcació judicial en la qual s'inclou Vila-seca.

Pel que fa a la peça 2, de la qual s'ha aixecat el secret de sumari, els pròxims dies 16 i 17 d'aquest mes estan previstes les declaracions de l'exalcalde de Reus Lluís Miquel Pérez; de l'exdirectora economicofinancera d'Innova Ester Ventura; de la secretària d'Innova, Natàlia Torrell; de l'exdirector d'obres i projectes José Vicente Gómez Rebollo, i Sergi Luqui, d'Euroconsults. Tots ells han estat, recentment, imputats en aquesta peça, en què fins ara els principals encausats eren Prat i Batesteza.

D'altra banda, a hores d'ara el jutjat resta pendent del dipòsit de les fiances corresponents als imputats de les peces 2 i 8. Això representa que Prat i Batesteza haurien de fer front a una fiança d'1,5 milions per cap o recórrer contra la decisió judicial, cosa que podria passar en els pròxims dies. Pel que fa a la peça 8, Batesteza i els membres del consistori vila-secà, amb el seu alcalde, Josep Poblet, també hauran de fer front a 280.000 euros de fiança tot i que, actualment, l'Audiència Provincial està pendent de la resolució sobre el tribunal que ha de dirimir aquest tema judicialment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

L’ANC no se’n surt de triar nou president

barcelona
guerra a ucraïna

Rússia ataca un hipermercat a Khàrkiv quan era ple de gent

barcelona

Les seus del PSC i Junts a Girona, vandalitzades

GIRONA
guerra a gaza

Israel ignora el Tribunal de l’ONU i intensifica l’ofensiva sobre Rafah

barcelona
guerra a europa

El cap de l’OTAN defensa els atacs d'Ucraïna contra territori rus

barcelona
política

Els socialistes avisen el poder judicial que haurà d’aplicar la llei d’amnistia

barcelona
política

El govern dels jutges difon una guia per aturar l’aplicació de la llei d’amnistia

barcelona
armènia

L’helicòpter del primer ministre armeni fa un aterratge d’emergència

barcelona
LLEURE

El PSC demana que es mantinguin els descomptes als casals d’estiu

GIRONA