Política

Bustos no assisteix al ple i presenta per escrit la renúncia com a regidor

L'exalcalde de Sabadell va anunciar al juliol que deixava tots els càrrecs arran del cas de les dietes irregulars de la FMC

Els 40 alcaldes imputats en la causa comencen a declara demà davant la jutgessa

L'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos ha fet oficial la seva renúncia com a regidor sense cartera durant el ple d'aquest dimarts al vespre. Ho ha hagut de fer avui perquè ha estat el primer ple després d'anunciar públicament que deixava tots els càrrecs institucionals per “sentir-se perseguit” arran del cas de les suposades dietes irregulars de la Federació Catalana de Municipis (FMC). Precisament, ha de declarar demà al matí davant del jutge pel suposat sistema de sobresous de l'entitat municipalista.

Bustos, però, ja no ha assistit a la sessió plenària en què havia de renunciar al càrrec com a regidor sense cartera. La seva cadira estava buida perquè ha preferit acomiadar-se de l'Ajuntament per escrit.

L'expresident de la FMC va avançar aquest juliol la seva intenció de deixar tots els càrrecs institucionals que mantenia com a regidor de l'Ajuntament de Sabadell, diputat adjunt a la vicepresidència quarta de la Diputació de Barcelona i vocal a les comissions d'Hisenda, Recursos Interns i Noves Tecnologies i la comissió Especial de Comptes de la pròpia Diputació.

El polític va argumentar en un comunicat que havia arribat al seu límit després de gairebé dos anys de sentir-se perseguit per unes “acusacions injustes”.

L'anunci va arribar arran del cas de les dietes irregulars de la FMC. La jutgessa de Sabadell que investiga el cas Mercuri va imputar Manuel Bustos en considerar que hauria promogut un sistema de sobresous camuflats segons el lloc que ocupaven els alcaldes en l'organigrama de l'entitat i no segons els desplaçaments o àpats fets.

La jutgessa també va imputar 40 alcaldes de l'associació en considerar que haurien cobrat dietes suposadament irregulars entre 2011 i 2012.

Els alcaldes comencen a declarar demà

Els alcaldes de la FMC comencen a declarar aquest dimecres 3 de setembre als jutjats de Sabadell. La jutgessa ha citat tots els 40 imputats per als dies 3, 4, 5 i 9 de setembre, en torns de mitja hora entre les 9 i les 14 hores.

Els dos primers a fer-ho seran l'exsecretari general de l'entitat Adolfo Moreno Sansano i el mateix Bustos, a partir de les nou del matí.

A continuació declararan alcaldes com els de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín; Mataró, Joan Mora, o el Prat de Llobregat, Lluís Tejedor. Tots ells estan imputats per un delicte contra l'administració pública.

Altres dels imputats destacats són l'alcaldessa de Rubí, Carme García; Xavier Amor, de Pineda, l'actual president de la FMC i alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros; David Rodríguez González, de Solsona; Jordi San José i Buenaventura, de Sant Feliu de Llobregat; Joan Antoni Barón, exalcalde de Mataró; Josep Camprubí, de Manresa; Ivan Arcas, de Molins de Rei; Jordi Baiget, de Sitges; Ignasi Cardalús, regidor de Barcelona; Teresa Ginestar, de Mollerussa; Anna Pagans, exalcaldessa de Girona; Lluís Miquel Pérez, exalcalde de Reus; Iolanda Pineda, exalcaldessa de Salt, i Pere Prat, de Manlleu.

Dels 44 alcaldes investigats inicialment, només se han estat imputats 40, perquè els altres quatre són diputats i, per tant, aforats. Així, haurà de ser un tribunal superior qui decideixi si imputa o no Teresa Jordà, exalcaldessa de Ripoll i diputada d'ERC al Congrés; Manuel Reyes, alcalde de Castelldefels; Josep Cosconera, alcalde de Guissona; i Carles Pellicer, alcalde de Reus, els tres últims diputats al Parlament pel PP, ERC i CiU, respectivament. Si finalment s'imputés els tres diputats de la cambra catalana, tota la causa podria passar a ser investigada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, però si Jordà també fos imputada, el cas podria acabar a mans del Tribunal Suprem.

La Fiscalia Anticorrupció veu clars indicis de delicte després d'analitzar l'informe que la jutgessa va encarregar als Mossos d'Esquadra. L'esclat de l'escàndol va provocar a principis d'estiu l'anunci de la dimissió de Bustos de tots els seus càrrecs a l'Ajuntament de Sabadell i a la Diputació, el nomenament d'un nou secretari general de la FMC i la dimissió dels càrrecs de CiU dins de l'entitat municipalista, tradicionalment controlada ajuntaments del PSC. Molts alcaldes de l'associació han dit sentir-se enganyats i han retornat els diners cobrats, que van dels quasi 24.000 euros de Bustos als 800 d'altres imputats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA