Política

La jutgessa del cas Mercuri imputa els alcaldes sospitosos d'haver cobrat dietes irregulars de la FMC

La magistrada cita a declarar els batlles a principis de setembre

Teresa Jordà, de Ripoll, Carles Pellicer, de Reus, Manuel Reyes, de Castelldefels, Josep Cosconera, de Guissona, tenen condició d'aforats i només podrien ser imputats pel Suprem o el TSJC

Fa unes setmanes es va saber que l'expresident de la federació de municipis Manuel Bustos hauria promogut un sistema de cobrament de sobresous camuflats

La jutgessa de Sabadell que investiga l'anomenat cas Mercuri ha imputat 40 alcaldes de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i el secretari de l'associació per haver cobrat suposadament dietes irregulars entre 2011 i 2012. Se'ls imputa un delicte contra l'administració pública. Fa unes setmanes es va saber que l'expresident de la FMC Manuel Bustos hauria promogut un sistema de cobrament de sobresous camuflats segons el lloc que ocupaven els alcaldes en l'organigrama de l'entitat i no segons les dietes efectivament generades en desplaçaments o àpats. Ara el jutjat ha començat a notificar la imputació a alguns dels alcaldes i els ha citat ha declarar els propers 3,4,5 i 9 de setembre. Quatre dels alcaldes investigats són aforats i només seran imputats si ho decideix un tribunal superior.

Els aforats són Teresa Jordà, exalcaldessa de Ripoll i diputada d'ERC al Congrés, Manuel Reyes, alcalde de Castelldefels i diputat del PP al Parlament, Carles Pellicer, alcalde de Reus i diputat de CiU al Parlament i Josep Cosconera, exalcalde de Guissona i diputada d'ERC al Parlament. Si s'imputés els tres diputats a la cambra catalana, tota la causa hauria de ser investigada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, però si Jordà també fos imputada, el cas passaria a mans del Tribunal Suprem.

La notícia ha començat a córrer després que l'alcalde de Mataró, Joan Mora (CiU), ho publiqués a primera hora d'aquest dijous a la tarda al seu Twitter. L'exalcalde de la mateixa localitat Joan Antoni Barón (PSC) ho ha confirmat en declaracions a l'ACN i ha concretat que ell ha estat citat a declarar el proper 4 de setembre. Per la seva banda, CiU, ERC i ICV-EUiA han confirmat les imputacions dels seus alcaldes, mentre que el PP ha assegurat que Reyes no ho està. Republicans i convergents també han assegurat que els seus dos aforats no han rebut cap notificació d'imputació. En canvi, el PSC ha eludit respondre sobre la qüestió.

La Fiscalia Anticorrupció ja va explicar que veia clars indicis de delicte després d'analitzar l'informe que la jutgessa va encarregar als Mossos d'Esquadra. L'esclat de l'escàndol va provocar la dimissió de Bustos de tots els seus càrrecs a l'Ajuntament de Sabadell i a la Diputació, el nomenament d'un nou secretari general de la FMC i la dimissió dels càrrecs de CiU dins de la FMC. Molts alcaldes han dit sentir-se enganyats i han retornat els diners cobrats, que van dels quasi 24.000 euros de Bustos als 800 d'alguns altres alcaldes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona
SANT MARTÍ VELL

Torrentà (ERC) posa en valor la feina del Govern amb els micropobles

SANT MARTÍ VELL

Puja del 14% de l’aigua i rescat del pàrquing de la plaça del Doctor Robert

SABADELL