Política

Una plataforma revela les dietes de 44 alcaldes investigats pel cas Mercuri

Sabadell Lliure de Corrupció estudia demanar la imputació dels membres de l'FMC implicats

A la llista hi ha càrrecs de CiU, ICV, ERC i PP, “però majoritàriament del PSC”

L'acusació popular en el cas Mercuri, la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, ha fet públic aquest dijous les dietes i desplaçaments de 44 alcaldes investigats, que sumarien uns 400.000 euros. A més, estudia demanar la imputació d'aquests càrrecs de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).

La plataforma ho ha explicat en una roda de premsa celebrada aquesta tarda a a Sabadell (Vallès Occidental) després de rebre ahir la interlocutòria i l'atestat dels Mossos d'Esquadra de la peça 25b sorgida arran de la investigació del cas Mercuri. En aquesta peça s'investiga si 44 càrrecs de la FMC van rebre “sobresous” sota la premissa que el que rebien eren diners per dietes i desplaçaments.

Aquests ingressos corresponen als anys 2011 i 2012 i els van rebre alcaldes de tot Catalunya i de gairebé tots els colors polítics (PSC, ERC, CiU, PPC). En particular, destaquen els de l'expresident de l'FMC i excalcalde de Sabadell, el socialista Manuel Bustos, que va rebre 23.964 euros nets. També crida l'atenció el fet que alcaldes de l'àrea metropolitana de Barcelona cobraven més per desplaçaments que alcaldes, per exemple, de les Terres de l'Ebre.

L'advocat de l'Associació Lliure d'Advocats de Catalunya (ALLAC), Raül García, ha explicat que estan analitzant tota la documentació per determinar si es poden considerar o no sobresous. Segons la conclusió a la que arribin, la setmana que ve podrien anunciar si demanen les imputacions dels alcaldes implicats, així com la seva dimissió. García ha recordat que, en principi, tots ells han de saber que per un càrrec públic “només poden rebre un sou”.

Des de la Plataforma, i en un primer anàlisi, sí que s'han preguntat per què si aquestes quantitats es rebien per desplaçaments, els que cobressin més fossin els alcaldes de l'àrea metropolitana de Barcelona, que precisament estan més a prop de la seu de la FMC que no pas d'altres que vénen de punts més llunyans del país.

Segons García, han pogut comprovar que les quantitats es rebien segons la jerarquia dins de la federació i afegeix que els Mossos apunten en la interlocutòria la “coincidència” entre l'inici dels cobraments i l'entrada de l'exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos com a president de la FMC.

L'entitat ha emfatitzat que entre els beneficiaris hi ha càrrecs del PSC, CiU, ICV, ERC i PP “però majoritàriament del PSC”, segons ha explicat la portaveu de l'organització Elvira Màrmol.

En tot cas, la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció considera que aquesta investigació també ha de servir per reflexionar sobre la creació d'estructures com la federació on s'acaben produint situacions aparentment “fraudulentes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió