Política

NOTÍCIA DE CALEDòNIA

La data del debat no és fútil

De tant en tant, des d'Edimburg, Alex Salmond envia una carta al seu homòleg David Cameron, al 10 de Downing Street, l'adreça més famosa del món. En la carta insta el premier perquè s'avingui a debatre, per televisió, el procés que viu Escòcia. Cameron imita Rajoy: no, no i no.

Londres argumenta que la decisió és dels escocesos i que, per tant, els pertoca a ells, i entre ells mateixos només, debatre el que sigui. Encara que amb un avantpassat escocès, Cameron, és un anglès posh de classe alta, format a Eton i Oxford, i no vol fer-se notar en un embolic en què, si s'hi implica massa, pot sortir-ne escaldat, però si s'hi implica massa poc, també. A més, i en això coincideix amb el seu antecessor, el laborista Gordon Brown —escocès de soca-rel—, Cameron pensa que si protagonitzés amb Salmond un xou televisiu, la lectura que se'n faria seria la d'un enfrontament Escòcia-Gran Bretanya. Res més lluny de la seva intenció. Al seu torn, el camp del no desafia Salmond a debatre amb el líder de Better Together, l'exministre de Brown, Alistair Darling, també escocès. I Salmond diu que primer amb Cameron i, després, ja veurem. Però fa tres dies, la cadena de televisió escocesa STV va enviar sengles cartes, a Salmond i a Darling, per convidar-los a un debat davant de 500 persones, a l'Assembly Rooms, a Edimburg. El 16 de juliol. Aquest cop, d'entrada, Salmond ha dit que sí, però que primer vol veure què fa Cameron. I que si Cameron continua dient no, “en algun moment després del final dels Jocs de la Commonwealth [3 d'agost]” debatrà amb Darling. La data del debat no és fútil. STV proposa el 16 de juliol perquè és pràcticament l'únic dia lliure per tenir bona audiència després de Wimbledon i la copa del món i abans dels Jocs de la Commonwealth. Més tard, entre l'1 i el 25 d'agost, l'Assembly Rooms estarà ocupat pel Festival de Teatre. Però, a més, Salmond vol retardar la cita amb Darling sabedor que Cameron mai no s'enfrontarà amb ell. Per què? Càlcul estratègic. El 25 d'agost els electors rebran les paperetes per votar per correu. Un debat aquella setmana o la següent pot ser clau en el final de campanya. Salmond té la llengua afilada, és millor orador que Darling i ningú no dubta —les cases d'apostes ja el donen com a guanyador 2 a 1— que en un cara a cara se'l cruspirà. Així, a poc a poc, l'independentisme tracta d'aixecar una estratègia per arribar al final del partit amb alguna possibilitat. Perquè Salmond, com Suárez, és dels que mossega.


FALTEN 83 DIES



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona