Política

El Congrés dels Diputats preveu coronar Felip VI a partir del 18 de juny

Joan Carles i Felip han coincidit junts l'endemà de l'abdicació del monarca espanyol en un acte de l'exèrcit aquest dimarts al migdia

El president de la cambra baixa creu que en aquesta data ja s'haurà tramitat i aprovat el decret de successió

El president del Congrés dels Diputats, Jesús Posada, creu que el 18 de juny “pot estar tot resolt” per a poder coronar Felip VI com a nou monarca espanyol en un acte solemne a la cambra baixa.

Joan Carles i Felip han coincidit aquest dimarts al migdia en el primer acte públic després de l'abdicació del monarca espanyol, Ha estat al monestir de San Lorenzo de El Escorial, vestits amb l'uniforme de l'exèrcit de Terra per presidir una cerimònia de condecoracions.

Posada ha fet aquestes manifestacions al Congrés mentre encara estava reunit el consell de ministres que ha aprovat el decret de llei orgànica per a l'abdicació del Rei Joan Carles i el procés de successió. El Congrés ha d'aprovar definitivament els terminis aquesta tarda, en una reunió de la Mesa convocada a les 17h.

La Mesa el qualificarà el decret com a urgent i de lectura única, de manera que quedarà aprovat en un únic ple que pot tenir lloc aquesta mateixa setmana o la setmana vinent. El procés de 'lectura única' és un mecanisme encara més ràpid que la via d'urgència perquè implica que el text no ha de ser discutit ni aprovat en comissió. Es farà un únic debat, i quan finalitzi es votarà i aprovarà si el text aconsegueix la majoria absoluta de les Corts.

Un cop superada l'aprovació al Congrés, on ja compta amb el suport de més de les dues terceres parts dels diputats gràcies al suport del PP i del PSOE, el decret repetirà el procés al Senat i quedarà definitivament signat un cop obtingui la signatura del rei i es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

El decret que surt de La Moncloa regula per primera vegada en 39 anys com es fa un procés d'abdicació i successió a la Corona. En tot el mandat del Rei Joan Carles no s'ha aprovat cap mecanisme que determini com s'ha de fer el seu relleu, de manera que les Corts espanyoles i el govern espanyol han d'actuar sense referents i guiant-se només al que estipula l'article 57.5 de la Constitució Espanyola, que es limita a dir que “les abdicacions i renúncies i qualsevol dubte de fet o de dret en l'odre de successió a la Corona es resoldran per una llei orgànica”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries