Política

Clam per la república

concentracions · Milers de persones s'apleguen davant dels ajuntaments catalans per demanar un canvi de règim i defensar el dret a decidir

ERC, ICV i la CUP se sumen a les mobilitzacions

A Barcelona 5.000 ciutadans omplen la plaça Catalunya amb moltes estelades i també amb banderes republicanes

A Barcelona també
es van veure pancartes
a favor de la consulta
del 9 de novembre

Milers de persones es van concentrar ahir al vespre davant dels ajuntaments catalans després de l'abdicació del rei Joan Carles per reclamar que la monarquia deixi pas a la república. ERC, ICV-EUiA, la CUP i altres entitats van fer crides a les mobilitzacions, que en algunes ciutats es van convertir en un clam a favor del 9-N i també de la república catalana.

La concentració més nombrosa va ser a Barcelona, on es van aplegar prop de 5.000 persones que van omplir la plaça Catalunya i alguns laterals. La gran majoria dels manifestants portaven estelades, però també hi havia banderes republicanes i comunistes. Es van sentir proclames a favor de l'estat català i també en contra de la monarquia. Una gran estelada, desplegada per les JERC, ocupava el centre de la plaça.

D'altra banda, més de mig miler de tarragonins es van aplegar a la plaça de la Font. Més enllà d'eslògans independentistes i de proclames a favor de la república, alguns dels concentrats van cremar una fotografia del que ha de ser el futur rei, el príncep d'Astúries, mentre que d'altres van aprofitar per desplegar des d'una finestra de l'ajuntament la bandera republicana.

A Lleida, més de 500 persones van omplir la plaça de la Paeria per reclamar la independència i una república catalana. Els crits a favor de la sobirania catalana i les estelades van ser majoritàries en una concentració improvisada que va aplegar militants i seguidors d'ERC, ICV, la CUP i col·lectius com Arran. També un grup de joves reclamaven, en castellà, una república espanyola.

A Badalona, unes 300 persones es van aplegar a la plaça de la Vila, on van coincidir les convocatòries fetes per ICV-EUiA, ERC, la CUP, Joventuts Arran i les JERC. Una gran estelada despenjada des d'un edifici privat i dues pancartes van presidir l'acte. S'hi llegia “Cap rei ens farà lliures. Badalona per la República Catalana Independent” i “Els catalans no tenim rei”. La plaça es va omplir d'estelades i d'alguna bandera republicana.

Al Baix Llobregat les places cèntriques també es van tenyir de vermell, groc i morat. Esparreguera, Molins de Rei, Sant Boi, Esplugues, Begues... nombrosos municipis de la comarca van aplegar centenars de ciutadans que reclamaven la república. A Sant Vicenç dels Horts es va veure el president d'Esquerra, Oriol Junqueras, amb la seva família; a Sant Feliu, l'alcalde va fer onejar a la plaça la bandera republicana; a Cornellà es va desplegar la mateixa bandera des de la finestra del grup municipal d'ICV-EUiA a l'ajuntament, igual que va passar a l'Hospitalet.

A Terrassa més de 400 persones es van aplegar davant del consistori, com també va passar en altres poblacions del Vallès com Sabadell, Sant Cugat i Sant Quirze, per reclamar la tercera república i per fer proclames contra la monarquia. L'Associació de Terrassa per la
III República va compartir espai amb gent d'ERC, ICV, EUiA, i també alguns militants del PSC, entre altres col·lectius que van combinar crits d'“independència” amb proclames curioses i divertides com ara “Boti, boti, boti, Navarro qui no voti” o “Els Borbons, als taurons”.

Alcaldes proconsulta

Durant el dia, i per les xarxes socials, alcaldes socialistes com ara el de Terrassa, Jordi Ballart; Juan Carlos Sánchez (Sabadell), Carme Carmona (Cerdanyola) i Ignasi Giménez (Castellar), es van mostrar partidaris de fer una consulta per saber si la ciutadania vol monarquia o república.

Les estelades i els crits d'“independència” també van protagonitzar la concentració d'ahir a Mataró, que va aplegar unes 600 persones davant de l'ajuntament. Membres d'ERC, la CUP i ICV-EUiA van destacar en els seus discursos la necessitat que sigui la ciutadania qui decideixi lliurement el seu destí i triï sense rèmores del passat quina estructura d'estat vol. A la majoria dels municipis del Maresme s'hi van fer manifestacions.


n Informació elaborada per Marc Bataller, Jordi Alemany, Mercè Ribé, Teresa Màrquez, Sara Muñoz i
Joan Tort

A Altafulla, bandera republicana
L'alcalde d'Altafullla, Félix Alonso (EUiA), va penjar ahir la bandera republicana al balcó de l'Ajuntament poc després que es conegués l'abdicació del monarca. “És el moment d'obrir un nou procés constituent, de decidir-ho tot, i també el cap d'estat”, va assegurar l'alcalde. Al costat de la bandera tricolor, també hi ha l'estelada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri