Política

Ni l'alcaldia salva el PP

Els vots que perden els populars a les dues grans ciutats catalanes on el 2011 van assolir l'alcaldia es compten per centenars

Tant a Badalona com a Castelldefels, el PP creu que les municipals seran una altra història

Les eleccions europees han castigat el PP a tot el territori català. Ni tan sols les dues grans ciutats governades pels populars, Badalona i Castelldefels, s'han escapat de la desfeta. A Badalona, l'efecte Albiol no ha estat l'esperat i el PP ha passat de ser la segona força, el 2009, a la quarta, després de perdre 2.740 vots. No ha guanyat a cap barri. El PSC ha repetit victòria però s'ha deixat pel camí prop d'11.000 vots (de 24.303 ha passat a 13.396). El gran creixement l'ha protagonitzat ERC (sense representació municipal), que ascendeix tres posicions i s'ha situat com a segona força, a només 2.000 vots dels socialistes. CiU s'ha mantingut en la tercera posició i ICV-EUiA passa del quart al cinquè lloc, tot i sumar 4.731 nous votants.

A Badalona, l'oposició té clar que els resultats de diumenge no es poden extrapolar a les municipals del 2015, però, si més no, interpreten que hi ha hagut “un toc d'atenció” a la gestió d' Albiol al capdavant de l'Ajuntament. Ahir l'alcalde, però, actuava com si els resultats no l'afectessin. A les xarxes socials girava full i aclaria que després del “parèntesi electoral”, el que ara toca és “Badalona, Badalona i Badalona”. Quan falta una anàlisi més exhaustiva de les dades, la representant del PP, Maritxu Hervàs, corroborava la teoria de l'alcalde: “No es pot fer cap paral·lelisme amb les municipals –el PP hi va obtenir 27.000 vots–. Els ciutadans han castigat els partits grans, però les locals seran una altra història.”

L'alcaldable del PSC, Jordi Serra, es fixa el repte de mantenir el primer lloc amb vista al 2015. “Tenim una base de gent que confia en nosaltres. Ara cal treballar per augmentar-la”, sosté. El president d'ERC, Miquel Estruch, parla d'“alegria continguda” i es marca l'objectiu d'“aconseguir que aquells que han agafat la papereta d'ERC ho tornin a fer a les municipals”.

A Castelldefels, tant el PSC com el PP van perdre un nombre important de vots. El PSC va baixar gairebé la meitat, ja que va passar de 5.126 vots del 2009 a 3.061 aquest any. Menor ha estat el descens dels populars, que van aconseguir el suport de 3.732 ciutadans en les eleccions passades i ara han obtingut 2.572 vots. Però el comportament del vot popular destaca perquè aquesta formació ha caigut al tercer lloc tot i ser el partit que governa a la ciutat, amb Manuel Reyes a l'alcaldia. Sorprèn, així mateix, els 2.831 vots que ha aconseguit ERC, una xifra que quadruplica els 641 del 2009. Això la converteix en la segona força més votada, fet que contrasta amb la falta de presència dels republicans a l'Ajuntament: CiU s'ha mantingut pràcticament igual, amb un lleuger ascens en nombre de vots, mentre que ICV-EUiA ha triplicat el suport i Ciutadans ha experimentat un important ascens, de 88 a 1.837 vots.

Joan Sau, portaveu del PSC, va agrair a la nit electoral el vot de tots els que els han “tornat a fer confiança” i l'alcalde va assenyalar que ara continuaran “els treballs i els projectes per seguir
millorant Castelldefels”.

Suport a la consulta
A Badalona, les forces que han crescut en nombre de vots són les que s'han manifestat a favor de la consulta, a excepció de Ciutadans. CiU insta Albiol a prendre nota d'aquest fet. El PSC, tot i guanyar les eleccions, passa del 46,62% del 2009 al 20,39% de diumenge.
42,81
per cent
dels ciutadans amb dret a vot a Badalona es van acostar diumenge a les urnes. ICV-EUiA ho ha qualificat de “baixa qualitat democràtica”, tot i que els seus resultats van millorar respecte al 2009.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona