Política

Junqueras veu “probable” que el PSC s'acosti a PP i C's a les municipals

Montserrat Tura confia que els socialistes no optin per aquesta estratègia tot i desconeix si s'ha plantejat perquè ja no està a la direcció del partit

El president d'ERC destaca que “el que fan extraordinaris els valors republicans” és que són universals

El president d'ERC, Oriol Junqueras, veu “probable” que el PSC s'acosti a C's i PP a les municipals, especialment a les localitats de l'àrea metropolitana. “Ho diuen ells”, ha afegit el líder republicà, plantejant com a hipòtesi que si això es donés, partits que actualment estan a favor de la consulta podrien esdevenir les forces més votades. Ha citat com a exemples CiU, a Terrassa, i ICV, a Sabadell. “Ser capaços de gestionar aquests consensos pot ser cabdal”, ha indicat a Santa Coloma de Gramenet en una taula rodona emmarcada en la Jornada #NovesCiutats per un #NouPaís, on també ha participat l'exconsellera d'Interior i de Justícia durant els governs tripartits, Montserrat Tura.

La també exalcaldessa de Mollet del Vallès ha negat ofertes per part d'ERC ni d'altres formacions per entrar a cap llista electoral i també s'ha referit al panorama dibuixat per Junqueras sobre una hipotètica estratègia de diàleg dels socialistes amb Ciutadans i el Partit Popular. “Espero que mai de mai, el PSC prengui un acord en aquest sentit”, ha assenyalat Tura, que encara és militant de la formació liderada per Pere Navarro. “Però ja no formo part de la direcció nacional, per decisió pròpia”, ha recordat.

Tura ha volgut desvincular la seva presència en un acte organitzat per ERC amb una possible col·laboració política, defensant que la seva aportació a la jornada ha estat, principalment, per la seva experiència al capdavant de l'Ajuntament de Mollet del Vallès durant setze anys. Precisament, el cap de llista d'ERC a la localitat vallesana per a les municipals del 2015, Oriol López, ha estat l'encarregat de moderar la taula rodona Ciutats republicanes, on també ha intervingut el president de la Fundació Marianao de Sant Boi de Llobregat, Xavier Pedrós.

En la xerrada, Junqueras ha destacat que “el que fan extraordinaris els valors republicans” és que van més enllà i són universals, com és el cas de la “fraternitat” o la “llibertat”. “Sabrem que els expressem bé aquests els valors, no quan insistim que són molt republicans, o en la importància de les sigles, sinó quan els puguem compartir altra amb gent encara que sigui d'ideologia o tradició diferent”, ha assenyalat el president d'ERC.

Tura critica a l'AMC i la FMC

En el torn de preguntes, quan han demanat el seu parer sobre com afecta la llei de reforma de l'administració local del govern espanyol al municipalisme, Montserrat Tura ha valorat que un dels motius pels quals creu que el Partit Popular ha comès tal agressió “letal” és perquè el món municipal té capacitat per “generar valors d'esquerres”, aspecte que la dreta vol fer front de manera “ferotge”, ha indicat. “No és la primera vegada que passa, ja hi ha el precedent d'Aznar quan va anunciar rebaixa d'impostos, i va treure l'IAE dels ajuntaments”, ha valorat.

També ha lamentat que davant aquest greuge, entitats com la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l'Associació Catalana de Municipis (AMC) no han sabut estar a l'alçada i que tot hagués anat millor “si el món municipal hagués estat organitzat més enllà de caràcters partidistes i territorials”, ha dit. “Penso que l'única manera de plantar cara és no tornar a reeditar les federacions, sinó a formular-les com correspon a la segona dècada del segle XXI, i no com quan van ser creades, als 80”, ha afegit.

Per a l'exdiputada socialista i exalcaldessa de Mollet del Vallès, entitats com la FMC -actualment presidida per el socialista Xavier Amor, alcalde de Pineda de Mar (Maresme) i successor de Manuel Bustos-, i l'AMC -presidida per l'alcalde de CiU de Premià de Mar, Miquel Buch en substitució de l'actual president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve-, són “estructures” en què “la gent es baralla per tenir una vicepresidència o la presidència d'una comissió”. “Però del missatge a la societat que és el que ens dóna la força, cap”. “No hem estat capaços d'explicar amb claredat que significava l'agressió de la llei”, ha denunciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tot recordant

Fèlix Goñi i Roura, l’inici de Terra Lliure

àsia

Els sondejos a peu d’urna a l’Índia pronostiquen un triomf de Modi

barcelona
política

Puigdemont exalça la feina feta per l’exili per poder aprovar l’amnistia

barcelona
àfrica

Sud-àfrica posa fi a tres dècades de domini del partit de Mandela

Barcelona
política

Illa es confessa “molt tranquil” sobre les negociacions postelectorals

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu insisteix que no hi haurà un alto el foc permanent fins que Hamàs hagi estat destruït

barcelona
política

ERC diu que ja negocia el referèndum i Junts li pica el crostó

barcelona
amèrica del nord

Mèxic arriba a les urnes després d’una campanya amb 34 candidats assassinats

barcelona
política

L’ANC culmina la renovació de la seva cúpula, que presdirà Lluís Llarch

barcelona