Política

Fernández Díaz no censura l'homenatge a la Divisón Azul ni cessarà Llanos de Luna

El ministre de l'Interior assegura que actes similars s'han fet de format “ininterrompuda” des del 2003 i mai s'ha demanat el cessament dels delegats del govern a Catalunya

Assegura que es va tracta d'un acte de “reconciliació” i “no ideològic”

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha evitat aquest dimecres censurar l'homenatge als membres de la División Azul que va tenir lloc a Sant Andreu de la Barca el passat 11 de maig. Segons el ministre es va tractar d'un acte “no ideològic” i “de reconciliació” de les mateixes característiques que els que s'han anat fent “ininterrompudament” a Catalunya des de l'any 2003 i que mai s'ha demanat el cessament dels delegats del govern a Catalunya. També ha considerat suficient la nota que va fer pública l'endemà la Guàrdia Civil sobre els fets i ha lamentat les crítiques que va rebre l'acte. “Alguns advoquen per la reconciliació i altres per la divisió i la discòrdia, que quedi clar”.

Ha fet aquestes manifestacions al Congrés en resposta a una pregunta del diputat de CiU Jordi Xuclà, que ha demanat una rectificació i el cessament de la delegada del govern a Catalunya, Maria de los Llanos de Luna, que va presidir un acte “d'enaltiment del nazisme”. “Sigui demòcrata, sense cap tipus de justificació del nazisme, sigui un ministre de dretes homologable a qualsevol ministre de la dreta europea”, ha demanat al ministre.

En aquest sentit, Xuclà ha lamentat que Fernández Díaz hagi donat per bona la nota de la Guàrdia Civil que equiparava els representants del bàndol republicà de la Guerra Civil amb la División Azul. “No compari la Guerra Civil, que la vam perdre tots, amb aquells que van participar a les files de l'exèrcit nazi al mal absolut del Segle XX que va produir sis milions de jueus morts i més d'un milió de gitanos morts”, ha dit.

Segons el diputat de CiU, la justificació de Fernández Díaz referint-se a la nota de la Guàrdia Civil “produeix un dany a la imatge internacional” de l'Estat, també davant la opinió pública alemanya i les entitats de record a l'Holocaust. Per aquest motiu ha preguntat a Fernández Díaz si seria concebible que un governant demòcrata actual d'Alemanya, França, o Gran Bretanya lliurés un guardó a una persona vestida amb un uniforme de l'exèrcit nazi. “D'això es tracta”, ha dit, perquè “vivim una insuportable banalització del nazisme i de l'Holocaust”.

Xuclà també ha recordat que la División Azul va ser la unitat 250 d'infanteria de l'exèrcit alemany, i va participar activament a les seves operacions des del 1941 al 1943. “Soc conscient que en el passat també alguns governs van fer que participessin membres de la División Azul a alguns actes”, ha dit, “però allò que es va fer malament al passat no s'hauria de produir en el present ni en el futur”.

“Alguns advoquen per la reconciliació i altres per la divisió”


Al seu torn de rèplica Fernández Díaz, que ha acusat Xuclà d'”ignorància i desconeixement” del que passa a Catalunya, i ha volgut recordar que “homenatges d'aquestes característiques s'han produït a Catalunya ininterrompudament per part de la Ponència de Defensa des de l'any 2003 i “per tant hauria d'haver demanat la dimissió de tots els delegats del govern -espanyol- des del 2003 fins a l'actualitat”.

El ministre ha destacat que l'11 de maig es van fer al quarter de la Guàrdia Civil dos actes. El primer la commemoració de la constitució de la Guàrdia Civil, i “en un lloc diferent” en el marc de la mateixa efemèride, la Ponència de Cultura de Defensa i la Federació d'Associacions Cívico-Militars de Catalunya van fer un homenatge a la Guàrdia Civil.

En aquest marc, ha volgut recordar que representants de la División Azul van participar a la desfilada militar del Dia de la Hispanitat de l'any 2004, quan el ministre de Defensa era José Bono. “No ho dic com una crítica, sinó com un recordatori perquè alguns advoquen per la reconciliació i altres per la divisió i la discòrdia, que quedi clar”.

Fernández Díaz ha volgut assegurar que “totes les associacions i germanors que van assistir a l'acte d'homenatge”, inclosa la Germanor de Combatents de la División Azul, “estan legal i degudament inscrites als organismes estatals o autonòmics corresponents i la seva naturalesa, especialment les que fan menció a unitats militars extintes, es fonamenten en un context històric, en absolut ideològic”.

Segons el ministre, aquestes germanors estan integrades per familiars de persones que van participar en aquestes unitats, i també a les republicanes, “en un ambient de reconciliació històrica que lamentablement” Xuclà “no vol entendre”. A més, ha dit, l'assignació i lliurament de diplomes per part de les autoritats civils i militars “no obeïa a cap consigna determinada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

TVE haurà de fer una entrevista als candidats del 12-M com la de Sánchez

barcelona
política

Comuns sosté que Junts és “contundent” amb Vox i “dòcil” amb Aliança Catalana

salt
política

El PP diu que vetllarà per la seguretat dels gironins enfront de les ocupacions

girona
Política

Puigdemont canvia de plans i tancarà la campanya presencialment a Elna

barcelona
rússia

Putin inicia el seu cinquè mandat amb més poder que mai

barcelona
política

Mor Joan Rigol, president del Parlament entre el 1999 i el 2003

CAPMANY

La CUP reivindica la creació del Parc Natural de l’Albera

CAPMANY
català

Òmnium denuncia una insuficient oferta de cursos de català

barcelona
guerra a gaza

Els tancs d’Israel entren a Rafah i prenen el control de la part palestina del pas fronterer

barcelona