Política

Rajoy nega l'existència d'un pla del CNI per frenar el procés sobiranista

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha negat aquest dimecres l'existència d'un pla del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) per frenar el sobiranisme a Catalunya, i ha emplaçat al portaveu adjunt de CiU al Congrés, Pere Macias, a fer més cas als desmentits del seu executiu que no pas a les publicacions que parlen d'aquest pla. Segons va informar la revista Interviu, l'operació Horizonte Después hauria gastat fins a deu milions d'euros per evitar una majoria absoluta de CiU a les passades eleccions.

Rajoy ha fet aquestes manifestacions a la sessió de control del Congrés després que el portaveu adjunt de la federació al Congrés ha aprofitat una pregunta per demanar-li explicacions i exigir el compliment estricte de la Llei. “Tots hem conegut unes informacions segons les quals el CNI està dedicant recursos importants a coses tan poc legals com sabotejar eleccions, difamar ciutadans, construir trames fosques i fins i tot apagar tertulians”, ha dit Macias.

Per aquest motiu, el diputat nacionalista ha demanat a Rajoy que “freni totalment i de forma radical i decidida aquestes pràctiques”. “Vostè reclama i s'erigeix en defensor de la legalitat, però qui defensa la legalitat ha de ser contundent amb les actuacions paralegals, i ha de protegir els ciutadans”.

En la seva resposta, Rajoy ha assegurat que aquest dimarts hi va haver “un desmentit categòric” per part de la vicepresidència del govern espanyol, que és l'òrgan responsable del CNI. “Espero que vostè li doni més versemblança a aquest desmentit per part del govern d'Espanya que a algunes informacions que es puguin publicar”, ha suggerit.

El reportatge publicat per Interviu apunta que el pla tenia tres fases: potenciar la presència de tertulians contraris a la independència, subvencionar els mitjans afins a l'unionisme i difondre antics informes del CNI que malgrat que no estiguessin contrastats perjudiquessin els principals impulsors del procés sobiranista.



colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona
política

Un cap de l’UGT contra Puigdemont: “Va marxar al portamaletes. No sé si cagat o pixat”

barcelona
Alemanya

La ministra d’Afers Estrangers alemanya denuncia un ciberatac rus

barcelona
Política

Mor Josep Manel Ferré, exregidor de CiU a l’Ajuntament d’Amposta