Política

maresme

El PSC dels dos Arenys, unit per reclamar solucions als vessaments a la riera

Els socialistes retreuen a les administracions manca de resposta a un problema “greu i que ve de lluny”

El tancament dels pous d'aigua potable d'Arenys de Mar ja ha costat 50.000 euros al consistori

A la riera d'Arenys de Munt, a l'alçada del parc de Can Jalpí, continuen vessant aigües residuals de camí a Arenys de Mar i al mar. Fa molt mala olor, i d'això ja fa dies. El PSC dels dos Arenys ha fet aquesta tarda una roda de premsa en aquest punt del municipi per denunciar el que, al seu entendre, és una greu manca de resposta de les diferents administracions que tenen capacitat i responsabilitat en el bon funcionament de les instal·lacions. La portaveu socialista a l'Ajuntament d'Arenys de Munt, Àngels Castillo ha destacat la urgència de resoldre un problema que fa anys que dura i que es repeteix quan els temporals fan que la riera baixi plena. “El col·lector de les aigües residuals passa pel centre de la riera, quan l'aigua baixa forta descalça el tub i el trenca fent que les aigües brutes baixin sense control riera avall”, ha explicat i ha assenyalat que les conseqüències mediambientals d'aquests episodis poden ser “molt i molt greus”. Malgrat que Castillo ha denunciat la manca de solucions que fins ara no ha donat ni l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) –responsable de les obres de condicionament de la riera d'Arenys de Munt– ni el Ministeri de Medi Ambient, que va pagar l'actuació urbanística, també ha dit que el govern d'Arenys de Munt no ha estat “àgil ni efectiu” alhora de resoldre el problema.

Evitar contaminacions

De la seva banda, el portaveu socialista i tinent d'alcalde d'Arenys de Mar, Ramon Vinyes ha lamentat que el seu municipi “hagi de rebre els problemes d'una obra mal feta”. Vinyes ha recordat que no és la primera vegada que es trenca el col·lector i que la riera vessa d'aigües residuals i que en aquesta ocasió, com en les altres, la situació ha obligat a tancar els pous d'aigua potable propers a la riera “per evitar qualsevol contaminació”. Aquests pous subministren un 25% de l'aigua de boca que arriba a les llars i el seu tancament suposa que l'Ajuntament “es veu obligat a comprar l'aigua fora”. Segons els càlculs del tinent d'alcalde, els diferents episodis de vessament que han obligat a clausurar els pous han costat a les arques municipals d'Arenys de Mar uns 50.000 euros.. Tot i això, Vinyes reconeix que el govern d'Arenys de Munt ha respòs aquest cop amb celeritat i està buscant solucions malgrat que no rebi el suport econòmic directe ni de l'ACA ni del Ministeri.”Si cal fer més pressió en farem, perquè ja no es pot tolerar una situació que s'hauria d'haver solucionat fa molt de temps”, ha demanat.

Finalment, la diputada del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha garantit que la seva formació continuarà reclamant que l'ACA acati les obligacions que li corresponen tant com a responsable de les obres com de la gestió de l'aigua i de les rieres. En aquest sentit ha recordat que ha presentat una bateria de respostes als responsables de Medi Ambient del govern català. “Els dos Arenys necessiten una resposta definitiva”, ha dit.

LA XIFRA

50.000
euros
és la quantitat que ha costat a l'Ajuntament d'Arenys de Mar comprar l'aigua que no pot agafar dels pous

LA FRASE

Els dos Arenys necessiten una resposta definitiva i efectiva per acabar amb els vessaments
Alícia Romero
diputada del psc al parlament

Arenys de Munt proposa una actuació provisional

El govern d'Arenys de Munt considera que no es pot esperar més a què sigui l'ACA qui resolgui els vessaments d'aigües residuals a la riera. Des de principis de març que pateixen el problema i a finals de la setmana passada van anunciar que davant la manca de resposta de l'administració es plantegen fer una actuació provisional en la canalització que eviti que l'aigua bruta continuï vessant a la llera. L'Ajuntament assumiria la despesa de les obres, però aclareix que reclamarà posteriorment l'import a l'ACA en entendre que “el problema s'ha ocasionat per una mala execució del projecte d'obres de canalització de la riera”. D'altra banda, en els últims dies s'han intensificat els contactes amb la Generalitat, amb visita inclosa al municipi de representants de l'àrea de Medi Ambient per veure en directe els resultats d'un projecte mal acabat. Està previst que les reunions, tant amb el govern català com amb l'espanyol, continuïn durant aquests propers dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SALT

El ple municipal aprova el nou contracte de neteja i recollida de residus

SALT
estat espanyol

Sánchez exigeix a Milei una rectificació pública de les seves paraules

barcelona
regne unit

La justícia britànica frena l’extradició d’Assange als EUA

barcelona
guerra a gaza

El fiscal del TPI demana ordres de detenció contra Netanyahu, Gallant i tres líders de Hamàs

barcelona
política

Ajornen la declaració pel Tsunami a Barcelona a Rovira, Soler i Alay

barcelona

Absolt l'acusat de calumniar l’expresident del Consell Comarcal de la Garrotxa

sant jaume de llierca
estat espanyol

Espanya amenaça de trencar relacions amb l’Argentina

barcelona
àfrica

Intent de cop d’estat a la República Democràtica del Congo

Iran

Confirmen la mort del president iranià en l'accident d'helicòpter

barcelona