Política

El TSJ anul·la la supressió de l'Oficina de Promoció Lingüística d'Alboraia

L'Ajuntament va adoptar la decisió en 2009 per raons econòmiques i perquè assegurava que “els funcionaris coneixen amb suficiència el valencià”

El Tribunal considera que el consistori suprimint l'oficina i no acreditant altres medis incompleix l'obligació de promoure la recuperació del valencià i fomentar-ne el seu ús en tots els àmbits de la vida ciutadana

El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià ha deixat sense efecte la supressió de l'Oficina de Promoció Lingüística d'Alboraia, segons explica Acció Cultural del País Valencià (ACPV) en un comunicat. La sala contenciosa administrativa dóna la raó a l'entitat ja que estima que la supressió no assegura “de forma concreta i específica” l'obligació del municipi de “promoure la recuperació del valencià i fomentar-ne l'ús en tots els àmbits”, així com “fer efectiu l'ús oficial del valencià, com a llengua pròpia de l'administració local i el municipi”. El TSJ assenyala que el consistori no acredita que la promoció s'estiga duent a terme per altres mitjans i conclou que s'ha de deixar sense efecte la decisió.

ACPV ha valorat la sentència assenyalant que determina les obligacions de les administracions públiques en aquest context de crisi. A través d'un comunicat, l'entitat considera que pot ser un precedent important per evitar actuacions similars en altres ajuntaments envers les oficines de Promoció i Ús del Valencià.

Retallades

El recurs contra l'Ajuntament d'Alboraia va ser formulat l'any 2009 per APCV, l'associació d'Alboraia Dimonis de l'Avern i qui era fins llavors tècnica de promoció de l'ús del valencià al consistori. La sentència anul·la parcialment els acords de l'Ajuntament sobre el pressupost general, modificació de la relació de llocs de treball i modificació del reglament per a la promoció i ús del valencià de l'any 2009. El consistori al·legava la supressió dins el pla de millora i sanejament econòmic i financer, justificant que a més de les motivacions econòmiques l'oficina havia de ser suprimida perquè els funcionaris municipals “coneixen amb suficiència el valencià”.

Segons considera ACPV, la decisió “va palesar que el primer i principal destinatari de les retallades econòmiques del consistori, aleshores presidit pel PP, era la normalització lingüística i la promoció del valencià, àmbit en el que la corporació municipal volia deixar d'invertir recursos públics i personal i per tant de realitzar accions concretes i activitats de normalització”.

El TSJ admet que els impulsors del recurs estan legitimats per pledejar sobre la protecció del valencià però no sobre la totalitat dels acords impugnats i, per tant, estima el recurs de manera parcial. La sala assenyala que l'Ajuntament d'Alboraia té per manament legal promoure la recuperació del valencià i fomentar-ne l'ús en tots els àmbits de la vida ciutadana, per fer efectiu l'ús oficial del valencià com a llengua pròpia de l'administració i el municipi.

El TSJ considera que suprimint l'oficina i no acreditant altres mitjans per complir aquesta obligació no es compleix el manament legal i, per tant, cal deixar sense efecte la supressió de l'oficina i l'amortització de la plaça.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Puigdemont critica que es pugui investigar els mossos que el protegeixen a Argelers

barcelona

El cap de llista del Partit Verd europeu dona suport a Eloi Badia

GIRONA
guerra a gaza

L’exèrcit d’Israel encercla amb tancs l’est de Rafah

barcelona
Política

Enric Auquer, Ana Polo, Alguer Miquel, Ginestà i 150 més suports a la CUP

barcelona
Unió Europea

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

política

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona