Política

L'oposició acorrala Castedo en el debat sobre la ciutat

Demanen la seua dimissió per la imputació en el “cas Brugal” i l'acusen d'aferrar-se al càrrec

L'alcaldessa d'Alacant atribueix tots els problemes de la ciutat a altres administracions

Molt de soroll per a no res. Així es podria definir el ple de debat sobre l'estat de la ciutat que aquest dilluns s'ha celebrat a l'Ajuntament d'Alacant i on les postures predefinides dels diferents grups han marcat les intervencions. Així, els populars han dibuixat una ciutat idíl·lica, on els problemes són responsabilitat d'altres administracions o fins i tot de governs passats mentre que l'oposició ha presentat un Alacant sense iniciativa, amb manca d'inversió, sense respostes davant la crisi i on els més desfavorits són els oblidats dels pressupostos.

La realitat, però, és que un debat sense retrets, crítiques o desmentits no acaba de ser un debat, que és precisament el que ha criticat Compromís. “Aquest model de debat que s'ha inventat Castedo, en què no respon a les intervencions de l'oposició és un frau democràtic i degrada les institucions”, afirmava la diputada Mireia Mollà en finalitzar el ple.

Alcaldessa de les flors

En la seua la primera intervenció Castedo ha respost als que critiquen la seua política d'omplir de flors la ciutat –allò d'Alacant, guapa, guapa, guapa– que està molt orgullosa de ser “l'alcaldessa de les flors i moltes més que en posarem”. Una afirmació que s'ha trobat amb la rèplica del regidor d'Esquerra Unida, Miguel Àngel Pavón, que li ha etzibat un “vosté, en lloc de dur inversions de futur, el que fa és dur fem a Alacant. És vosté l'alcaldessa de la fem, no de les flors”.

A l'idíl·lic dibuix que ha fet de la ciutat, però, no han faltat els problemes que ella hi veu, com el Palau de Congressos, l'AVE, la Línia 2 del tram o la urbanització de la façana litoral. Castedo ha imputat totes aquestes deficiències a altres administracions, “com si el PP no portara 17 anys governant a la Generalitat”, li ha respost el portaveu del PSPV, Miguel Ull.

La alcaldessa, però, ha subratllat la bona nota que els turistes posen a Alacant –un 8 sobre 10–, a les inversions a la zona nord o al pla de competitivitat que han elaborat. També s'han compromés a no descansar “fins que no tinguem cap aturat a Alacant.

Adjudicacions

L'oposició en bloc ha carregat contra els sistema d'adjudicacions del consistori alacantí i les pròrrogues que en fan “amb les despeses extres que comporten”. El regidor d'UPyD, Fernando Llopis, ha assegurat que “tots sabem on anirà una adjudicació abans que no és faça pública i fins que això no canvie, la imatge serà la mateixa”.

Per la seua banda l'edil d'EU ha xifrat en 200 milions d'euros el deute municipal, una dada que segons ha dit, “s'ha multiplicat en 2,5 vegades d'ençà que governa el PP”. Pavón ha demanat un pla de xoc contra la pobresa, eliminant dietes i reduint sous i assessors –quaranta ha dit que en té Castedo.

Per part del PSPV, s'estrenava, Miguel Ull, qui ha criticat les retallades i les polítiques del PP i ha demanat unes altres que incentiven la creació d'ocupació, en especial per als joves. Ull també ha demanat un projecte turístic per a la ciutat, un pacte amb el comerç o inversions en tecnologies de la informació i el coneixement.

La portaveu popular, Marta García Romeu, s'ha limitat ha assegurar que el seu partit fa la millor gestió possible, que han adoptat les mesures necessàries per afrontar la crisi i ha carregat contra l'oposició. García Romeu també ha defés la seua cap de files a l'Ajuntament, demanant per a ella “el dret a la presumpció d'innocència”, davant el que considera “intents de l'oposició per aconseguir una condemna social sense dret a defensa”.

Desallotjament

L'anècdota del ple ha estat cosa de la megafonia que, curiosament, ha fallat de manera sistemàtica quan la paraula era en poder de l'oposició i funcionava perfectament per a la bancada popular. Aquesta situació ha obligat Llopis a parlar sense micròfon, raó per la qual ha arribat a dir que “això sembla un boicot en tota regla”.

Els crits del públic, que no sentia res, han fet intervindre Castedo, que ha amenaçat de desallotjar el públic, una advertència que curiosament no s'ha repetit quan un altra part del públic ha aplaudit de forma ostentosa i ha fet comentaris i algun crit a favor de la gestió de l'alcaldessa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estat francès

França reclama el Consell de Seguretat que actui, i “no només parli” sobre Gaza

barcelona
memòria històrica

Identifiquen mig miler més de brigadistes desapareguts durant la Guerra Civil

barcelona
estat espanyol

La Fiscalia Europea investiga la denúncia a Begoña Gómez

barcelona
Guerra a Gaza

L’ambaixador palestí diu que el reconeixement arriba en “el moment propici”

Barcelona
política

Bolaños dona la cara pels jutges en l’aplicació de l’amnistia

madrid
guerra a europa

Putin avisa Europa de conseqüències si s'usen armes de l'OTAN contra Rússia

barcelona
tribunals

Rebutgen la querella contra la mesa del Congrés per la llei d’amnistia

barcelona
estat espanyol

Díaz acusa el PSOE de deslleial per no haver informat Sumar de l’ajuda militar a Kíiv

barcelona
Guerra a Gaza

Noruega celebra el reconeixement de Palestina com un “dia especial”

Barcelona