Política

MANEL RIPOLL

ALCALDE DE CORBERA DE LLOBREGAT (CIU), ADHERIT A L'AMI

“El pacte fiscal faria baixar la crispació”

Les retallades econòmiques han fet conscienciar fins i tot gent que no era independentista

La societat civil s'hi ha de sumar per donar garanties de triomf a un referèndum per la independència

Manel Ripoll, alcalde per CiU de Corbera de Llobregat des de les passades eleccions municipals, defensa el paper dels municipis en la consecució d'una Catalunya independent. Creu que les retallades econòmiques tenen molt a veure en l'increment del sentiment independentista entre la població.

Corbera de Llobregat és un dels nou municipis del Baix Llobregat que s'han adherit a l'AMI, després que CiU, ERC i ICV hi votessin a favor.

Per què s'ha adherit Corbera a l'AMI?
Com a alcalde crec que els municipis ens hem d'unir per fer força i demanar que Catalunya sigui independent, per moltes raons.
Per quines?
Catalunya té una identitat pròpia i ha de buscar un camí propi. El PP està aprofitant la crisi per dur a terme una política recentralitzadora i fer un sol govern, però no totes les autonomies som iguals. Tenim una cultura i una llengua pròpies, i ens hem de fer valer. No podem permetre que se'ns prengui la llibertat que hem aconseguit.
Veu factible la independència a curt o llarg terminis?
Ara és el moment. Les circumstàncies econòmiques i socials han provocat que la gent estigui molt conscienciada. Hi ha gent que no és independentista que, quan veu que la Generalitat no pot pagar les factures i que als ajuntaments no arriben les subvencions que ens deuen des del 2010, diu que no podem continuar així.
Les retallades econòmiques, doncs, estan influint en l'auge del sentiment independentista.
La part econòmica acaba afectant la part social. Madrid no pot dir que no té recursos quan enviem el 18% en impostos i ens en retorna entre un 8% i un 9%. Madrid aprofita la crisi per anar contra nosaltres. S'ha començat un camí que no té marxa enrere i que espero que acabi bé. Tot i així, tinc confiança en els polítics i en la trobada que tindran Rajoy i Mas. Parlant la gent s'entén.
Anirà a la manifestació de l'11 de setembre?
Hi aniré encara que gent del meu partit no hi vagi. Hem de sortir en pau per expressar que aquesta situació no s'aguanta.
Què pensa del pacte fiscal?
No és la solució, però faria baixar la crispació, generaria una certa pau social. Per exemple, a Corbera la gent està força emprenyada perquè hem hagut de fer barracons escolars. Si tinguéssim diners per fer una escola, hi hauria més pau social al poble. El mateix es pot dir de les infraestructures, les llistes d'espera als hospitals o les inversions en la xarxa de rodalies.
L'AMI advoca per una consulta sobre la independència quan s'hi hagi adherit el 60% de la població. Què en pensa?
A la consulta hi hauríem d'anar tots a l'una perquè fos sòlida. Tot el que no passi del 60% de la població seria paper mullat. Si fem un referèndum, hem de tenir la seguretat que guanyarem. Si no, no val la pena. La societat civil s'hi ha d'implicar, cal tenir un suport important de la població. Sense la societat civil difícilment podria tirar endavant un referèndum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
europa de l’est

Geòrgia aprova la llei d’agents estrangers enmig de fortes protestes

barcelona
estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona