Política

La CUP reafirma Xirinacs com a referent del seu ideari polític

L'esquerra independentista i alternativa va celebrar ahir, al pla de can Pegot d'Ogassa, el primer aplec dedicat al cèlebre independentista, mort ara fa cinc anys

Just després de la mort de Lluís Maria Xirinacs, la CUP i altres col·lectius ja van retre homenatges a l'exsenador i excapellà, al qual una part de l'esquerra independentista ha considerat sempre un dels seus models a seguir. Coincidint amb el cinquè aniversari d'aquell esdeveniment, ahir la CUP, amb la col·laboració de la fundació Randa i El Camí dels Països Catalans, va aplegar un centenar de persones de totes les edats –militants o simpatitzants del mateix moviment, però no exclusivament, i provinents d'arreu del país però sobretot del Ripollès, la Garrotxa i Osona– al lloc on es va deixar morir Xirinacs, el pla de can Pegot d'Ogassa, i on una pedra esculpida en deixa constància. La concentració s'ha d'interpretar –va fer notar Joan Samsó, de la CUP de l'Alt Ter– com la confirmació que el pensament i l'actitud de Xirinacs són un dels referents de l'esquerra independentista: “Volem actuar amb la mateixa coherència, ètica i constància seva.”

Junt amb els parlaments –del mateix Samsó i d'un altre membre de la CUP, Guillem Ferrer, i de Lluís Planas, d'El Camí–, l'homenatge al pla de can Pegot va incloure una breu actuació de la cantant Núria Agulló (va oferir una peça d'Ovidi Montllor i La Muixeranga).

L'aplec va seguir a Sant Joan de les Abadesses, amb un dinar popular en què s'hi van apuntar prop de 150 persones. Després de l'àpat hi va haver actuacions musicals per a la mainada i un concert amb Pere de les Cabres, Núria Agulló, Avel·lina, Titot i David Rossell.

LA DATA

11.08.07
Va ser el dia
en què van trobar al terme d'Ogassa el cos sense vida de Xirinacs, nascut a Barcelona el 1932.

LA FRASE

Volem actuar amb la mateixa coherència, ètica i constància seva
Joan Samsó
REPRESENTANT DE LA CUP DE L'ALT TER

Un indret clau d'El Camí dels Països Catalans

Ahir al matí, mentre un grup de 24 persones acudia a peu a l'aplec des d'Ogassa, voluntaris d'El Camí dels Països Catalans acaben de marcar el sender que, passant per cal Negre, mena al pla de can Pegot. Els promotors de la ruta han fet que aquesta clariana situada a 1.420 metres d'altitud quedi just al centre del camí de Vidabona, que uneix Sant Joan de les Abadesses, Ogassa i Ripoll, en el marc de l'ambiciós projecte d'El Camí d'enllaçar totes les comarques dels Països Catalans amb senders marcats i amb una abundant informació sobre el seu patrimoni natural i cultural. En un extrem del pla de can Pegot hi han instal·lat un plafó on es resumeix la vida i l'obra de Xirinacs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES