Política

JOAN SABARTÉS

ALCALDE DE CANTALLOPS (ERC)

“Cap regidor cobra per ser al ple”

L'alcalde de Cantallops explica que el municipi va haver de renunciar a les llums de Nadal, apagar fanals i reduir dietes en un 90 per cent

Confia en el desenvolupament del Consorci dels Aspres

Joan Sabartés compleix un any del seu primer mandat d'alcalde a Cantallops. Va arribar a l'Ajuntament després d'un llarg període de govern de CiU que es va tancar de manera convulsa amb una moció de censura pel mig i en què ja despuntaven les dificultats econòmiques que s'ha trobat ara el nou equip de govern.
Com està la situació econòmica de Cantallops?
És particularment dolenta, en un context general de crisi econòmica marcada per una manca de recursos en tots els nivells de l'administració. Hem trobat un ajuntament molt endeutat amb factures pendents a proveïdors, moltes de les quals són d'uns quants anys enrere. Això limita enormement el nostre marge de maniobra per poder tirar endavant nous projectes.
També us heu acollit al pla de pagament a proveïdors definit pel govern espanyol?
Hi hem presentat factures per un valor aproximat d'uns 200.000 euros. Malgrat això, hi ha uns 200.000 euros més que no els hem pogut incloure en aquest pla per diferents motius: algunes quantitats perquè són deutes amb particulars (expropiacions) o amb l'ACA, o bé són factures de proveïdors que es troben enmig d'un procés judicial. Amb tot, per poder optar a aquest pla de pagament hem hagut d'aprovar un pla d'ajustament que ha estat valorat favorablement pel Ministeri d'Hisenda.
Què s'ha hagut de retallar per estalviar?
Tot el que hem pogut, perquè no hi ha gaire marge: vam eliminar les llums de Nadal; també els contenidors de les restes de jardineria perquè vam considerar que en un municipi rural no són indispensables; hem reduït consum energètic apagant fanals; el pressupost dedicat a festes s'ha reduït de meitat; hem rebaixat el sou d'alcalde a 750 euros bruts, que és la quantitat subvencionada per Governació, i els altres regidors no cobren cap mena de salari ni indemnització i no es cobra per assistència als plens; hem fet una reducció de més del 90 per cent de les dietes...
S'augmentaran els impostos?
Aquest pla d'ajust també comporta que hàgim d'augmentar els ingressos. Però de moment aquest any no hem volgut apujar l'IBI perquè creiem que hi ha unes diferències de valors cadastrals molt importants i consideràvem que augmentant ara l'IBI també incrementàvem una situació injusta. Durant aquest any actualitzarem els valors amb la finalitat de recaptar una mica més per tal de complir amb el pla d'ajust, però alhora fent-ho de manera que aquests valors siguin més equilibrats.
Queda marge per fer obres de millora al poble?
Molt poc. Tenim un projecte de millora del carrer Figueres i la segona fase d'obres del local polivalent. També s'han iniciat converses amb el bisbat per arribar a un acord per adquirir la rectoria i s'han valorat diverses fórmules per dur-ho a terme, però de moment està aturat.
La recent creació del Consorci dels Aspres d'Empordà és una via de desenvolupament?
Sí, perquè significa obrir una via per treballar juntament amb Capmany, Espolla i Sant Climent per millorar la gestió del nostre territori i dinamitzar socioeconòmicament la zona. Tenim molt en comú. Hem de ser optimistes i treballar per tal de superar aquesta situació. L'entorn del nostre poble és un potencial. A Cantallops, a conseqüència dels treballs de l'Agenda 21, es va elaborar un document de directrius per a la regulació del sòl no urbanitzable que intentarem transformar en ordenança. I com que hem de ser positius, Cantallops acollirà enguany la celebració de la Festa de la Verema 2012 de la Denominació d'Origen Empordà, el dia 2 de setembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
àfrica

Tropes russes entren en una base que acull soldats nord-americans a Níger

barcelona
política

Illa remarca ara que descarta un acord amb Junts

barcelona
estat espanyol

L’ONU demana mesures contra les lleis revisionistes de PP i Vox

barcelona
regne unit

Cop dels laboristes a Sunak

barcelona
guerra a gaza

Turquia talla totes les relacions comercials amb Israel

barcelona
Àlex Neira
Alcalde de Sant Andreu de Llavaneres (PSC)

“Venia de fer de policia amb molts quilòmetres de carrer”

Sant Andreu de Llavaneres
12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona
política

Estudiants desencantats