Política

ROMÀ ESCODA

ALCALDE DE VILANANT

“Intentarem frenar una nova pedrera”

L'alcalde de Vilanant fa balanç del seu primer any de mandat destacant el deute municipal amb què s'ha trobat

La Generalitat ha autoritzat una pedrera a la Garriga que l'Ajuntament vol frenar

Romà Escoda afronta el primer mandat a Vilanant, poble de 373 habitants a l'Alt Empordà. La victòria de la llista Amvit, que encapçala, va significar posar fi a gairebé vint-i-cinc anys de govern de CiU a Vilanant.

En les últimes eleccions municipals, Romà Escoda va encapçalar la llista Alternativa Municipal per Vilanant i Taravaus (Amvit). La llista es presentava com una formació política independent nova que volia aportar un canvi en el model de gestió, en un municipi en què havia governat CiU durant gairebé 25 anys. Un any després, Romà Escoda fa un primer balanç de la seva gestió i de la situació amb què el seu equip es va trobar.

Què us va motivar, per crear la llista Amvit?
Érem un grup de veïns que no estàvem d'acord en la gestió que es feia al poble. El detonant principal va ser quan es va traslladar l'escola en uns barracons. També es van fer obres per posar aire condicionat al centre cívic, que potser eren necessàries, però de la manera que es va fer ens ha endeutat molt.
Al cap d'un any, quin balanç fa, de la situació municipal?
Ens hem trobat sorpreses; no sabíem que l'endeutament era tant important com el que ens hem trobat. Havíem apostat per tenir una escola, pràcticament ho van aconseguir però ha estat impossible de fer-ho pel tema econòmic, i pel que ens deu la Generalitat.
Què representa, el deute municipal, en relació amb el pressupost?
Tenim un pressupost de cap a 445.306 euros i el deute de l'Ajuntament és de prop de 500.000 euros. Ens hem hagut d'acollir al pla impulsat per l'Estat per pagar els proveïdors; és clar que això és bo perquè les empreses podran cobrar, però també vol dir que a l'Ajuntament haurem de pagar interessos.
Amb aquesta situació, hi ha marge per actuar, al poble?
No podem fer gaire res. Tenim el projecte d'urbanitzar una mica el centre, renovar la senyalització, i fer per manera que els cotxes no aparquin al nucli antic. També s'ha previst fer la pavimentació i soterrament de serveis al nucli de Taravaus. Però hem d'acabar de veure com ho farem.
El paratge de la Garriga d'Empordà és un actiu important, per al poble?
Sí, és important, i s'hauria de potenciar, fent camins i altres actuacions, però tot està parat a causa de la situació econòmica general. I a més, tenim projectes de pedreres que pesen sobre aquest sectors.
Us hi oposareu?
Farem el que podrem, el primer projecte de pedrera es va aturar, però ara n'hi ha un altre que ja té el permís de la Generalitat. Em temo que ho tenim fotut, l'única cosa que podrem fer és intentar frenar-ho.
Hi ha algun altre projecte pendent, a Vilanant?
Hem posat a concurs la concessió per a la gestió del bar al Local Social perquè volem que sigui obert i que funcioni. I aquest cap de setmana hem fet la primera edició de Fira Flor, amb la voluntat de situar Vilanant en el mapa i de potenciar activitats noves. Ha estat l'oportunitat de fer una jornada de portes obertes al trull d'oli que s'ha rehabilitat fa poc. L'Ajuntament va participar financerament en aquesta rehabilitació, volem tenir-hi més implicació i que sigui un atractiu pel poble; no en fem prou, si només és obert un parell de dies a la setmana. De manera general, malgrat la situació econòmica, difícil, hi ha la voluntat de l'Ajuntament de fer tirar endavant el municipi i de fer-ho amb il·lusió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

La condemna de ser apàtrides

Istanbul

Laberint europeu

Brussel·les
política

Robles limita a 18 i amb control judicial els espiats amb Pegasus

madrid

L’oficialitat del català, encallada

Barcelona
Mercè Kirchner Baliu
Professora de relacions internacionals i afers europeus Blanquerna-URL

“La UE necessita saber cap a on vol anar”

Barcelona
SALT

El ple municipal aprova el nou contracte de neteja i recollida de residus

SALT
estat espanyol

Sánchez exigeix a Milei una rectificació pública de les seves paraules

barcelona
regne unit

La justícia britànica frena l’extradició d’Assange als EUA

barcelona
guerra a gaza

El fiscal del TPI demana ordres de detenció contra Netanyahu, Gallant i tres líders de Hamàs

barcelona