Política

MARIA CREHUET

ALCALDESSA D'ORDIS

“El repte és seguir en la sostenibilitat”

L'alcaldessa d'Ordis manté els objectius del municipi de ser un poble pilot en l'ecosostenibilitat energètica

La desaparició de les primes fa que a l'Ajuntament hagin de repensar la manera d'aconseguir-ho

L'alcaldessa d'Ordis pensa que la crisi, si bé tanca portes també ha de ser l'oportunitat per obrir-ne de noves. Maria Crehuet aplica aquesta teoria al projecte de convertir Ordis en municipi ecosostenible i creu que si no ens hi adaptem ara, la sostenibilitat es farà per força “quan ens apujaran el preu de la gasolina”.

A Ordis van endegar fa cap a tres anys un projecte per convertir-se en un municipi ecosostenible energèticament. En aquest tercer mandat, l'alcaldessa, Maria Crehuet, afronta el fet de continuar mantenint els objectius d'aquesta prova pilot.

La crisi us obligarà a replantejar els objectius d'ecosostenibilitat?

El repte és aguantar i no ofegar-se en l'intent. La desaparició de les primes ha provocat que empreses que s'havien apuntat en el projecte n'hagin sortit perquè ja no hi veuen rendible la inversió. Mantenim els objectius però estem reconduint la manera d'aconseguir-ho amb l'autoconsum. No es tracta només d'aconseguir energia neta, sinó de construir repensant els espais per tal de tenir edificis que gastin menys energia. Fent-ho, es pot estalviar fins a un 40%.

Estem en aquesta fase, d'explicar-ho als veïns interessats i de continuar. Tampoc no hem renunciat a la planta de biogàs però hem de mirar com ho reconduïm. La crisi ens tanca algunes portes però pot ser l'oportunitat per obrir-ne d'altres.

Hi haurà inversions municipals, aquest any?

Per al 2012 tenim una inversió pressupostada i subvencionada pel pla únic d'obres i serveis de Catalunya, que consistirà a renovar la xarxa d'enllumenat del barri de Pols. És una obra necessària perquè es tracta d'un enllumenat antic i deficient. L'actuació és d'uns 49.000 euros, finançada majoritàriament per la Generalitat, però hem d'acabar de concretar amb l'empresa que ho farà fins a quin punt poden acceptar de cobrar amb un cert retard. Farem per manera, amb el mateix pressupost, que aquest enllumenat sigui sostenible.

S'haurà de retallar algun servei a causa del context econòmic?

En un poble petit –tenim uns 380 habitants–, tenim despeses fixes i obligatòries de manteniment dels carrers, d'enllumenat, d'edificis públic i de personal i no ens queda gaire marge. El principal problema que tenim ara per ara és amb la llar d'infants que tenim en col·laboració amb Borrassà. Hi tenim cap a 24 nens, i en els últims anys la participació de la Generalitat ha passat de 1.800, a 1.300 euros, i ara diuen que quedaria en 1.000 euros per nens. Ens veurem obligats a haver d'apujar-ne les quotes.

La Fira de l'Ordi es farà igualment?

És una de les coses en què hem hagut de reduir la participació de l'Ajuntament. Per sort, tenim una població molt participativa; s'ha creat una entitat, l'Associació d'Amics de Tractors d'Època d'Ordis i, juntament amb les entitats que ja hi participaven, es tirarà endavant; enguany s'hi farà la primera fira de maquinària agrícola de segona mà. S'ha canviat la data per poder fer una demostració de sega, i serà els dies 26 i 27 de maig.

Hi ha més projectes, a Ordis?

Formem part d'una xarxa mediambiental de la zona urbana de Figueres. Som setze municipis i en aquest marc hem creat una xarxa interna sobre temes ambientals; hem acordat fer una fira d'energies renovables, cada any en un poble diferent de la xarxa. La d'enguany es farà a Ordis, a final de setembre o a principi d'octubre.

Hi ha un altre tema que vull plantejar dins les jornades l'Empordà el Paisatge com a Motor Econòmic, que és el tema de la riera de l'Alguema. L'Alguema és una riera que compartim entre set municipis, que té una història, amb un ecosistema particular de flora i fauna, i hem d'estudiar com es pot tenir en compte aquest conjunt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Turquia talla totes les relacions comercials amb Israel

barcelona
Àlex Neira
Alcalde de Sant Andreu de Llavaneres (PSC)

“Venia de fer de policia amb molts quilòmetres de carrer”

Sant Andreu de Llavaneres
12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona
política

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona