Política

FERRAN CIVIT

PORTAVEU DE CONCA DE BARBERÀ PER LA INDEPENDÈNCIA

“Caminem cap a un destí possible”

AVANÇANT · “Fa vint anys, als independentistes ens veien com uns grillats. I ara veus la independència a tocar, perquè molta gent s'hi suma” MOTIVACIÓ · “No hi ha arguments per romandre a Espanya, però sí per ser-hi un poble germà”

Perfil
Nascut fa 34 anys a l'Espluga, sempre ha estat molt actiu a les entitats locals. Llicenciat en periodisme (UPF), història (UB) i antropologia (URV), treballava fins fa poc al gabinet de comunicació d'Afers Estrangers del govern. Té dos postgraus i ara estudia dos màsters, perquè és a l'atur.

La Conca de Barberà per la Independència, la territorial de l'ANC, es va constituir diumenge passat a Montblanc. La presentació va ser un èxit i s'hi van adherir 80 ciutadans d'una comarca amb un fort teixit associatiu.

L'assemblea comarcal ha sorgit dels qui van participar a les consultes?

Sí, però també hi ha gent que no hi va participar. Les consultes van permetre que molts sortissin de l'armari. Abans coneixies persones vinculades a partits, però la resta estaven amagats a casa i només el cercle més íntim sabia que eren independentistes.

En un poble és més difícil significar-se políticament?

Depèn. L'espai públic és molt reduït i algú ho podria malinterpretar. Tots sabem el que va passar unes dècades enrere, quan la confrontació política va deixar un reguerall de sang. Aquí hi ha gent a qui encara li costa implicar-se. Alhora, conèixer la gent permet saber fins on arribarà cadascú. Alguns no ho faran públicament, però els encarregues coses: des del jubilat que reparteix cartes, perquè el metge li ha recomanat per al cor... fins a pintar rètols en un garatge.

S'està perdent la por a la independència?

Totalment. Les enquestes marquen aquesta tendència, que ja és majoritària. Anem caminant cap un destí que es veu possible. No hi ha arguments per romandre a Espanya, però sí per ser-ne un poble germà. La gent que conserva a la memòria el 1939 ja veu clarament que estem dins l'OTAN i la UE, i que hi ha empreses multinacionals espanyoles que cotitzen a la borsa de Nova York... No poden sortir els tancs per aturar un moviment pacífic i democràtic. Curiosament, les regles internacionals del joc les va muntar Javier Solana per a Kosova i Montenegro, i assenyalen que hi ha d'haver un 55% de participació. I a Escòcia ja tenen data.

Veus a prop el referèndum?

Tant de bo fos demà. Vint anys enrere, als independentistes ens veien com uns grillats. I ara veus la independència a tocar, perquè molta gent s'hi suma, fins i tot persones nascudes a fora. Casualitats; avui he rebut una felicitació d'una persona nascuda a Madrid a qui li ha agradat molt el nostre missatge i vol col·laborar-hi. Ho tenim a tocar. Molts posen la data del 2014. Seria 300 anys després de perdre la nostra sobirania, però és difícil dir-ho.

L'ANC és sols una eina d'agitació o té un objectiu polític més enllà?

És un instrument més, com ho va ser l'Assemblea de Catalunya per portar la democràcia. Tots els instruments són benvinguts i imprescindibles. És l'articulació de base de la societat catalana, però també tenim l'Associació de Municipis per la independència i els grans partits, que hi estan perdent la por.

Després del 10 de març, què?

Els qui surtin escollits articularan la manera de desenvolupar l'estratègia. L'objectiu és crear assemblees a totes les comarques, municipis i districtes. La Conca hi aporta experiència en mobilitzacions i una societat molt implicada. El 1976, la Marxa per la Llibertat va intentar confluir a Poblet, i la policia va impedir-ho a Montblanc. Ens agradaria que la pròxima arribés al seu destí, on reposen part dels símbols de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Orient Mitjà

L’emir de Kuwait dissol el Parlament i suspèn clàusules constitucionals

Barcelona

Cañigueral (ERC): “Ni un vot al PSC més espanyolista ni al Junts de les retallades”

SALT
política

Aragonès demana el vot per no posar “en risc” tots els avenços del seu govern

tarragona
política

Una última crida als indecisos tanca una campanya esvalotada

barcelona
Alemanya

Creix la tensió en la protesta contra l’ampliació de la ‘gigafactoria’ de Tesla

Barcelona
Política

Mor Pili Hernández, exregidora de Torredembarra

Paneque (PSC) demana el vot per iniciar una nova etapa a Catalunya

LLORET DE MAR
SOCIETAT

La JE avisa que els acampats de la UB no poden fer propaganda el 12-M

BARCELONA
índia

L’oposició índia celebra com un triomf la llibertat sota fiança d’un líder detingut

barcelona