Política

Arenys de Munt i Berga, per la insubmissió fiscal

Són els primers municipis que aproven mocions per estudiar com poden deixar de pagar els impostos a l'Estat espanyol

Donen suport a iniciatives ciutadanes com la campanya ‘Diem prou!'

El moviment independentista ha revifat un cop més a Arenys de Munt, bressol de les consultes sobiranistes. Ara toca treballar per la insubmissió fiscal i estudiar la fórmula per deixar de pagar impostos a l'agència tributària espanyola. Arenys de Munt i Berga són els primers municipis a declarar-se formalment en contra de continuar pagant impostos a fora i van aprovar dijous al vespre la proposta per demanar que es puguin liquidar els impostos a l'administració catalana.

La decisió política arriba després de la campanya ciutadana Diem prou!, que va impulsar una parella d'empresaris de Siurana quan va anunciar que deixava de pagar els impostos a l'Estat. L'alcalde d'Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis (CUP), ja els va donar suport afirmant que “el poble català ja no està per a més paraules sinó per a l'acció”.

L'any passat des de la CUP es va impulsar una campanya per la insubmissió fiscal als ajuntaments perquè deixessin de pagar els diners reclamats per l'Estat. Dijous al vespre, el ple de Berga va aprovar la proposta de la CUP amb els vots a favor de la CUP, CiU i el PSC i l'únic vot en contra del PP. A través d'aquest acord s'insta la Generalitat i l'Agència Tributària de Catalunya a establir un protocol d'actuació i efectuar els canvis normatius necessaris per tal de realitzar els pagaments dels impostos a Catalunya. En aquest sentit, sempre que sigui legalment possible, l'Ajuntament de Berga ingressarà l'IRPF i l'IVA a l'Agència Tributària de Catalunya en comptes de fer-ho a l'espanyola. Per la CUP, “és una certesa històrica que l'Estat espanyol ha sotmès el nostre país a un espoli fiscal permanent que n'ha penalitzat el desenvolupament econòmic i social”.

A Arenys de Munt la moció presentada per ERC va ser consensuada i aprovada pel govern mu-nicipal, CUP i CiU, i el rebuig del PP. El text dóna suport institucional a les campanyes ciutadanes com ara la plataforma Diem prou! i a la tasca d'Òmnium Cultural.

LA FRASE

És un dia feliç i un exemple d'unitat i de responsabilitat que volem que es faci extensiu al país
Josep Sànchez
regidor d'ERC d'arenys de munt

Retrobament entre ERC i la CUP

Les dues formacions independentistes d'Arenys de Munt han començat un camí d'entesa. La proposta d'insubmissió fiscal que van dur al ple els republicans ha reconduït les tenses relacions que fa pocs dies portaven les dues formacions fins als jutjats, precisament pels canvis en les mocions que es porten a ple. Des de la CUP es va valorar la moció en la qual s'havia pogut arribar a acords i van assegurar que era un “primer pas cap a l'entesa”. ERC també es felicitava per la responsabilitat que tornava a posar Arenys de Munt com a exemple d'acció del moviment independentista. A més, el consistori proposarà a tots els ajuntaments
de Catalunya, a través de l'Associació de Municipis
per la Independència, que treballin també per liquidar els impostos a Catalunya.
En aquesta línia, es demanarà als partits independentistes que promoguin la modificació de la legislació tributària per poder també recaptar els impostos de caràcter estatal. La moció fa palès que
la reivindicació del concert econòmic ha d'anar més
enllà del discurs polític.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El PPE es nega a signar una declaració que rebutja “normalitzar” l’extrema dreta

Barcelona
guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Vergés presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES
Regne Unit

El Regne Unit expulsa l’agregat de Defensa de l’ambaixada russa

Barcelona

ERC proposa la creació de la Llei de Sobirania Alimentària

RIPOLL
estat espanyol

El Senat, amb majoria absoluta del PP, aprova reprovar al fiscal general de l’Estat

barcelona