Política

política

Rufí i Mascort competiran per presidir ERC a Girona

El congrés regional d'ERC a Girona haurà, finalment, d'escollir entre dues de les quatre llistes que es presentaven. Josep Maria Rufí i David Mascort es presenten per renovar l'executiva

La candidatura de Josep Maria Rufí, exalcalde de Torroella de Montgrí i David Mascort, alcalde de Vilablareix, pugnaran finalment per la presidència d'ERC a les comarques gironines. Ahir, a les vuit del vespre es va tancar oficialment el període per presentar les llistes. Fins al moment s'havien presentat quatre precandidatures, les encapçalades per Josep Maria Rufí, Carles Bassaganya, exalcalde de Sant Joan de les Abadesses; David Mascort, alcalde de Vilablareix, i Josep Maria Bagot, alcalde de Riells i Viabrea, que finalment s'ha retirat de la cursa.

Les dues candidatures

Els darrers dies han estat intensos per formar aliances. Finalment, les candidatures liderades per Josep Maria Rufí i Carles Bassaganya, s'han unit amb una única llista amb la particularitat que el lideratge serà compartit. Josep Maria Rufí, exalcalde de Torroella de Montgrí, i Carles Bassaganya, exalcalde de Sant Joan de les Abadesses, han negociat des de fa dies poder agrupar-se en una única candidatura, en la qual, Rufí seria qui l'encapçalaria per aspirar a la presidència del partit a Girona i Bassaganya, la vicepresidència. La segona candidatura la lideraria David Mascort, alcalde de Vilablareix, i en la qual hi forma part, per exemple, l'alcaldessa de Verges, Marta Payeró, disposa del suport del president del Consell Nacional d'ERC, Sergi Sabrià, que és, de fet, la tercera autoritat del partit, i que ha donat suport explícit a Mascort en diversos actes. Un cop cohesionada aquesta única candidatura i amb David Mascort també disposat a aspirar a la direcció del partit, quedava la incògnita sobre què faria Josep Maria Bagot, exalcalde de Riells i Viabrea, el qual finalment s'ha retirat i no ha presentat candidatura. I, en tot aquest procés, Josep Carrapiço, actual president del partit a Girona, mai ha volgut parlar d'un relleu pactat o amb candidat oficialista, “i menys en un partit assembleari”, com sempre diu.

Els candidats

Rufí i Bassaganya són dos homes de pes dins el partit. Carles Bassaganya, va ser el director general de l'administració local des del 2006 fins al 2010, i Josep Maria Rufí, exalcalde de Torrella de Montgrí.

David Mascort va ser una aposta clara d'ERC a Vilablareix, en les últimes eleccions municipals. L'assemblea local d'ERC va decidir, el gener de 2011, que Enric Vilert, alcalde des del 1999 i en aquell moment president de la Diputació, no tornés a ser el seu cap llista a les municipals del maig. Tot i que en aquell moment no hi havia res decidit, David Mascort, que era el seu tinent d'alcalde i en el càrrec des del 1999, ja s'entreveia com el futur cap de llista. Finalment, Mascort, que havia estat home de confiança de Vilert, va ser proclament cap de llista i, en aquest procés, el partit ja no va comptar amb Vilert. Tots tres candidats, comptant el pes que aporta Bassaganya a la candidatura de Rufí, parteixen amb un bon posicionament, si bé, al final, la militància serà la que decidirà en el congrés que se celebrarà el cap de setmana vinent a Porqueres. A partir d'aquí, caldrà veure, però, com s'estructurarà finalment el partit a Girona i com queden finalment les famílies; és a dir, el congrés permetrà veure quin pes tenen els sectors Junqueres o Puigcercós en vertebració del partit en els propers anys.

Josep Carrapiço, actual president regional d'ERC a Girona, està fortament enquadrat dins els òrgans de govern que van sortir del congrés nacional d'ERC, i vinculat al sector Puigcercós. I, en tot aquest procés que s'inicia ara també caldrà veure com valoren els militants els candidats i el fet que tinguin o no responsabilitats polítiques clares. Altres elements sobre els quals, segur, reflexionarà la militància és el pes específic de les persones que porten a la llista, com per exemple com es valorarà des del territori que el president del Consell Nacional d'ERC hagi donat suport explícit a una de les candidatures que aspiren a renovar la direcció. Tot queda, doncs, entre David Mascort i Josep Maria Rufí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona