Els partits lamenten l'abstenció, i?

Els principals partits gironins «celebren» els seus resultats i a tots els preocupa la baixa participació

Eudald Casadesús, copresident de CiU, era l'únic Casadesús que tenia motius objectivament positius –relatius i absoluts– per celebrar els resultats. Tanmateix, va lamentar l'abstenció del 65% a les comarques gironines. Hi veu quatre motius: «Guanyem els uns i governen els altres»; la gent veu lluny Europa; «el fracàs del tripartit, que només saben trobar culpables quan són a l'oposició, provoca desafecció a la política», i el PSC ha fet una «campanya de baix nivell».

Joaquim Nadal, primer secretari dels socialistes gironins, es va felicitar perquè el seu partit és la primera força a Catalunya, però va destacar uns quants fracassos: «El primer, el de l'abstenció, que ens afecta a tots. El segon, el de CiU, que volia convertir les eleccions en un plebiscit i no se n'ha sortit. I el tercer, el del PP, que ha deixat de ser la segona força en aquestes eleccions.»

Josep Carrapiço, president regional d'Esquerra, en fa una valoració positiva perquè manté un eurodiputat, «l'únic català independentista a la Cambra». Creu que el càstig al tripartit és culpa del PSC: «Hi ha cansament a Catalunya, que li ha donat suport sobre la base de promeses no complertes.»

Enric Pardo, coordinador d'ICV, creu que tothom és culpable i ha de reflexionar sobre l'abstenció: els partits polítics, els mitjans de comunicació i els ciutadans, perquè també han desertat de qualsevol àmbit de participació de la vida comunitària i associativa: «Hi ha un excés d'individualisme.»


Castelló d'Empúries és l'únic municipi de les comarques gironines en què el PP ha estat el partit més votat
El Pla de l'Estany és la comarca de Catalunya amb més proporció de vots en blanc: el 5,87% dels sufragis. El Ripollès, amb el 4,97%, és la segona
La Cerdanya i la Selva són les comarques més abstencionistes: no van votar el 67,81% dels selvatans i el 67,63 dels ceretans
L'1,67 dels votants del Pla de l'Estany va fer vot nul. Molt lluny del 9,18% de la Ribera d'Ebre
En 16 dels 221 municipis de la demarcació la participació va superar el 50%: Albanyà, Biure, Boadella, Mollet de Peralada, Palau de Santa Eulàlia, Pontós, la Selva de Mar, Vilamaniscle, Colomers, Ullastret, Beuda, Madremanya, Sales de Llierca, Sant Martí Vell, Palol de Revardit, Setcases
En sis municipis la participació va ser inferior al 30 per cent: Llívia, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Sils i Vidreres

LES REACCIONS

EUDALD CASADESÚS
CiU
«És preocupant la baixa participació, però hem de fer una lectura positiva, que en un marc d'abstenció alta som l'única força que creix en nombre de vots»

FLAIXOS

JOAQUIM NADAL
PSC
«En aquest empat que s'ha donat a Girona hi ha la tendència del PSC aguantar resultats. CiU ha pujat perquè la dreta ha pujat a Europa, però Girona és d'esquerres»
JOSEP CARRAPIÇO
ERC
«L'abstenció més alta respon també al desengany dels catalans amb la UE, que es basa en els estats i no en tenim. Som la demarcació on Esquerra té el suport més alt»
JOSEP ENRIC MILLO
PP
«Hem millorat en tant per cent. Hem retallat 7 punts al PSC i 5 a ERC. Quasi hem empatat amb Esquerra, i a Girona els hem avançat, i això no té precedents»
ENRIC PARDO
ICV-EUiA
«Mantenim la representació a l'eurocambra, però preocupa que el votant d'esquerres decideixi no anar a votar. Hem de fer autocrítica de com projectem el tripartit»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona