Política

Artur Mas anuncia un 2012 d'increment de taxes i rebaixes salarials

El president de la Generalitat demana “esforços a tota la població” per a la segona fase d'ajustament econòmic

Entre les mesures previstes hi ha l'augment del cànon de l'aigua i increment del preu del transport públic, les taxes universitàries i el preu de la benzina

També proposa la creació d'un “tiquet moderador” per evitar “l'abús” del sistema sanitari

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha dibuixat aquest dimarts les línies mestres del pla d'ajustament de cara l'any vinent anunciant un canvi en les mesures aplicades fins al moment, passant de la simple reducció de despeses aplicada el 2011 amb la política de retallades a demanar esforços a tot el conjunt de la població a partir d'un programa bassat en la reducció salarial i l'increment de pagaments indirectes.

Mas, que ha comparegut davant la premsa a la finalització de l'habitual consell executiu, ha iniciat la seva exposició assegurant que la intenció del seu govern és la de “fer els deures” i per mitjà d'uns pressupostos que espera tenir aprovats “a finals de gener”, complir amb els compromisos de dèficit públic adquirits amb Brussel·les i Madrid.

Així, ha informat que l'any 2010 ja es va anunciar que el pla d'ajustament duraria dos anys. Si el primer any es va basar en “una reducció de la despesa pública del 10 %”, que ha significat “deixar de gastar entre 2600 i 2700 milions d'euros”, el 2012 seguirà unes línies diferents, perquè continuar amb la reducció significaria “tocar os en determinats àmbits molt sensibles que posarien en perill serveis públics i l'estat de benestar”

“L'esforç principal del 2012 no es centrarà en la reducció de la despesa”, ha informat el president de la Generalitat, sinó que s'actuarà “en una altra línia amb dos eixos”. El primer: “esforços en l'àmbit fiscal i salarial de la funció pública”; i el segon: “esforços de la població en general per via taxes i tickets moderadors per poder mantenir els serveis públics”.

Reducció de salaris públics

En primer lloc, Mas ha informat que no hi haurà increment d'impostos, però que no es tocaran aquells que ja estan a dalt de tot, com l'IRPF. A més, la Generalitat aplicarà el de patrimoni “si el nou govern espanyol pensa mantenir-lo”.

En la mateixa línia “els alts càrrecs de la Generalitat tornaran a aplicar la renúncia a una paga extra sencera”, una mesura que, sumada a les anteriors, significarà una rebaixa de sou per als alts càrrecs “d'un 20 o 25 %”.

Aquest esforç també serà traslladat, “en menor mesura” als funcionaris. “Si no volem seguir reduint la despesa haurem de plantejar una reducció d'ingressos en els empleats públics de la Generalitat, és un sacrifici i un esforç que haurem de demanar”. Sense concretar la magnitud de la reducció, Mas ha assenyalat que, en cas que “el nou govern espanyol apliqués una mesura similar, la de la Generalitat quedaria subsumida, no seria duplicada”.

Corresponsabilitat de la ciutadania

El segon gran àmbit, segons artur Mas, és el de la “corresponsabilitat de la gent respecte el manteniment de determinats serveis públics essencials”.

En aquest aspecte ha assegurat que caldrà “augmentar el cànon de l'aigua” i també “incrementar els preus dels títols de transport”.

Altres mesures seran “l'increment de les taxes universitàries” i la possibilitat de pujar també “el preu de la benzina”.

Pel que fa a la salut, Mas ha desestimat aplicar polítiques de copagament però s'ha mostrat favorable “a introduir barreres d'accés per evitar el sobreús o abús del sistema sanitari”. en aquest sentit s'estudiarà “la introducció d'un tiquet moderador en l'àmbit de les receptes per intentar no tant recaptar diners sinó posar una certa barrera a un ús de vegades excessiu”.

Així mateix, la Generalitat emprendrà una política activa de venda de patrimoni public.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.