Política

JOAN BALDOVÍ

CANDIDAT DE COMPROMÍS-EQUO PER VALÈNCIA

“Aspirem a ser la primera força valenciana en el futur”

El nacionalista assegura que l'aliança amb Equo no difuminarà el perfil de Compromís

L'exalcalde de Sueca pot convertir-se en el primer diputat nacionalista valencià al Congrés. Així ho ratifica el CIS que, aquesta vegada sí, atorga possibilitats d'èxit a la coalició Compromís-Equo.

Com es viu en Compromís una campanya per a les generals que per primera vegada no és un mer tràmit, atès que les enquestes indiquen que entraran en el Congrés?

Està vivint-se amb molta il·lusió. Podem aconseguir una fita històrica. Però per una altra banda, mantenim la prudència: no digues blat fins que no estiga en el sac i ben lligat. L'èxit no s'improvisa sinó que es treballa. Nosaltres, que som una opció modesta, no fem una altra cosa que treballar.

La coalició amb Equo, una marca estatal, no difuminarà el caràcter estrictament valencià de Compromís al Congrés?

Jo, si vaig a Madrid, seré un diputat de Compromís i també d'Equo, però haurem de marcar un perfil propi, el mateix que tenim als ajuntaments i a les Corts. A Madrid no serem ni Equo ni Levante, sinó la veu valenciana. Hem de ser honestos amb el nostre electorat, que és el del País Valencià.

Des de la Transició ja hi ha hagut un diputat valencianista al Congrés, Vicente González Lizondo, d'Unió Valenciana. El considera d'alguna manera un referent?

Evidentment Vicente González Lizondo i jo estaríem en les antípodes. Jo no el considere un diputat nacionalista sinó regionalista que, més enllà d'algun detall, no va fer una bona faena. Compromís intenta ser una opció seriosa que va al Congrés per fer visible l'agricultura, la indústria i els problemes que tenim els valencians. Per a mi el precedent d'un diputat nacionalista valencià va ser Vicent Marco, durant la Segona República, tot i que es va integrar en el Front Popular. Tampoc renegaria de la memòria política de Francesc de Paula Burguera que, malgrat ser elegit a les files de la UCD, va treballar perquè els valencians tinguérem una autonomia com la del País Basc o Catalunya.

Preveu que sectors que inicialment no són afins a Compromís, com ara la patronal valenciana, acudisquen a vosté una vegada siga diputat davant l'eventual negativa del PP i del PSOE a atendre les seues peticions?

Als empresaris els interessa una opció de perfil clarament valencianista. Jo he vist que els diputats valencians del PP i el PSOE han esdevingut sords i muts als problemes dels valencians i han votat en clau de partit, no en clau valenciana, quan han anat a Madrid. Fa poc, Esperanza Aguirre va estar a Gandia i va dir que els corredors ferroviaris els decidirà el nou govern, dons jo vaig precisament a Madrid a evitar aquestes coses, vaig a defendre el corredor mediterrani per als meus empresaris.

A qui votaria com a president si es veiera en la tessitura, a Rajoy o a Rubalcaba?

És una pregunta que m'agradaria contestar a l'endemà dels resultats. Jo, el que voldria en tot cas és que no hi haguera majories absolutes, que al remat resulten pernicioses. És bo que hi haja una cultura del pacte. Entre Mariano i Rubalcaba, em quede amb Joan Baldoví.

Per tant, es declara completament equidistant del PP i del PSOE?

Nosaltres tenim el nostre propi camí. Volem ser útils als que ens voten i als que no ens voten.

S'està centrant en captar el vot dels descontents del PSPV-PSOE?

A mi m'agradaria captar el vot dels descontents del PSPV-PSOE, per descomptat. Els socialistes han atacat la gent de baix, els pensionistes i els treballadors. Però no em conforme amb això. També vull fer una crida a la gent que vota al PP perquè veja en què han convertit el País Valencià, un complet desastre. Som una opció de gent honesta que no porta en les llistes imputats, ni polítics que ha permés coses com les que han passat en la CAM. Aspirem a ser la segona o tercera força i, en el futur, la primera. Una opció capaç de governar la Generalitat. Aquesta ha de ser la nostra projecció.

Semblava que el guió indicava que Diego Gómez seria el número 1 de la llista de Compromís a proposta del Bloc, però la seua irrupció en aquesta carrera ho va impedir finalment. Supose que Gómez no deu estar precisament content.

No, jo diria tot el contrari. En Diego tinc un amic. Fins i tot ell ha accedit a tancar la llista simbòlicament i m'ha oferit tota la seua ajuda. Diego és una persona més del projecte i té un gran futur dins de la coalició de Compromís. El seu recorregut no hi ha acabat.

Vosté va ser alcalde de Sueca fins fa uns mesos. Per què ha perdut l'alcaldia, malgrat que el Bloc ha mantingut la mateixa representació?

Hi va haver una gran fragmentació del vot en les últimes eleccions: s'hi va presentar Esquerra Unida, Iniciativa, Esquerra Republicana, Els Verds... Igualment va irrompre un partit d'independents que demanava l'alcaldia barata el seu vot. Jo dic que més val perdre que més perdre, i finalment hem decidit treballar igualment a l'Ajuntament però sense l'alcaldia.

Després de reclamar la reforma de la llei electoral valenciana, ara proposen la reforma de l'estatal. Pareix que el Bloc i Compromís estan sempre en les mateixes coses?

El que no pot ser és que passes la barrera dels 100.000 vots i et quedes fora, quan a uns altres llocs aquesta barrera no existeix. Cal una reforma de la llei electoral perquè la gent no es veu ben representada al parlament i és que hi ha una casta que hi intenta perpetuar-se. Només estem reclamant que el vot de cada persona valga el mateix en qualsevol lloc i no com passa ara, que un vot d'un ciutadà de Castella i Lleó val més que un del País Valencià. Som partidaris del mètode Hare de repartiment d'escons. La reforma de la llei també hauria de contemplar el desbloqueig de les llistes i l'eliminació de la circumscripció provincial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Parlon: “El PSC no donarà suport a una investidura de Puigdemont”

barcelona
política

Aragonès deixa la primera línia política

barcelona
política

Puigdemont també presentarà candidatura a la presidència

Argelers de la Marenda

Girona continua sent feu de Junts i el PSC emergeix

girona

Illa eixampla la base

barcelona

L’abstenció torna als nivells anteriors al procés

Barcelona

El PSC obté els millors resultats dels darrers 12 anys a la demarcació

girona

ERC perd bous i esquelles i queda en tercera posició

GIRONA

Junts aguanta i el PSC supera ERC a Lleida

LLEIDA