Política

Des de berlín

Ni Rubalcaba ni Rajoy: Ricky Martin

A Alemanya, la campanya electoral espanyola ocupa, fins ara, un espai mínim. No és que Espanya no interessi als alemanys, com va ser durant molt de temps, quan només érem notícia quan es tractava d'ETA o com a destinació turística. Espanya ha sortit del racó de l'actualitat, però fonamentalment com a país en perill. És a dir, com a possible nou pou sense fons en la història interminable dels rescats europeus, on Alemanya és i serà el primer contribuent.

La campanya del 20-N no ha començat, per a la premsa alemanya, en part perquè les poques informacions que se'n reflecteixen van lligades als sondeigs. I aquests són més que clars, a favor del candidat Mariano Rajoy. El nom d'Alfredo Pérez Rubalcaba corre el perill de quedar en anecdòtic, com a aspirant sense possibilitats a succeir José Luis Rodríguez Zapatero.

L'anunci de l'adéu a les armes d'ETA van omplir més espai que l'apertura de campanya i les referències a aquesta evidencien per on van els trets. “Ricky Martin i el seu polèmic casament”, titula Süddeutsche Zeitung, un dels diaris de referència de la premsa seriosa alemanya –l'altre és el més conservador Frankfurter Allgemeine Zeitung–. És pràcticament l'únic article recent, des de l'obertura oficial de la campanya, en què es fa referència a les conseqüències directes del que es percep com a imparable victòria del PP sobre la societat espanyola actual. L'article, del corresponsal d'aquest diari, Javier Cáceres, arrenca de la nacionalitat espanyola adquirida “per decret” per “l'estrella del pop llatí”, Ricky Martin, com a via per poder casar-se amb el seu company, Carlos González. Recorda l'article que el matrimoni gai és un dels canvis socials viscuts al que havia estat “un país estrictament catòlic” sota el govern de Zapatero. Els set anys de gestió de Zapatero han marcat el país, recorda Cáceres. Al marge de la solidesa del missatge d'agraïment de Ricky Martin a Zapatero, a l'aire queda el futur del seu matrimoni amb González.

“Rajoy té un perfil moderat. Però veurem què passa amb les pressions que rebrà dels sectors més dretans del seu PP i si no tirarà enrere lleis com el matrimoni gai o l'avortament”, deia a aquesta corresponsal Cáceres, alemany d'origen xilè i coneixedor dels matisos lingüístics i anímics de l'Estat espanyol. Una altra referència a la campanya espanyola: l'informe de la Deutschland Rundfunk, la ràdio pública alemanya, titulat Campanya sense riscos. Es fa ressò de l'exclusió dels mitjans dels grans mítings del PP i el PSOE –els periodistes ho van seguir des de sales de premsa–. També, del control creixent exercit pels dos grans partits sobre la premsa, com ho demostra, diu el periodista Hans-Gunter Kellner, el risc mínim del duel de Rajoy i Rubalcaba a la televisió, moderats por un periodista “pactat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona