Política

Des de Buenos aires

Sense entusiasme dels catalans a l'Argentina

Amb gairebé 17.500 censats, l'Argentina acull la segona comunitat més nombrosa de catalans a l'exterior, només superada de molt poc per França. Tot i la importància d'aquest electorat, les eleccions generals del 20-N no desperten en els residents les expectatives que podria generar un esdeveniment com aquest. El cas és que si per a les eleccions al Parlament de Catalunya, els diversos casals organitzen xerrades informatives i fins i tot simulacres de votació, les generals gairebé no mereixen atenció. “Ens mobilitzem quan les eleccions són catalanes, amb diverses conferències, i alguna visita des de Barcelona. Però quan es tracta d'escollir en el Congrés espanyol, gairebé no hi donem importància”, va explicar Gustavo Capdevilla, membre del Consell Assessor de les Comunitats Catalanes de l'Exterior. Capdevilla va destacar que, per tradició, a cada elecció, només hi va el 16% del cens dels 134.000 catalans repartits pel món, un fenomen que es repeteix a l'Argentina. “Es un fet estrany, que contrasta amb altres comunitats com ara la gallega. La comunitat gallega de Buenos Aires està considerada la cinquena província, i fa menys de dues setmanes vam tenir per aquí el seu president, Alberto Núñez Feijóo”, va dir.

Tant el PP com el PSOE tenen delegacions a Buenos Aires i organitzen actes de campanya i fins i tot dies de repartiment de propaganda al carrer. No hi ha, en canvi, representació d'agrupacions polítiques catalanes. “A més, la convicció que guanyarà el PP té molt desmobilitzada l'emigració. Aquestes són unes eleccions sense sorpreses”, va dir Jordi de Escalada, que es declara actiu militant de cada cita electoral al Parlament català. Les dades demostren que l'apatia de l'electorat català no es repetix a la resta de comunitats de residents a l'exterior. De les 120.000 sol·licituds presentades pels ciutadans de l'Estat espanyol inscrits en el CERA a tot el món, 22.000 provenen de l'Argentina. Tenen temps fins al 18 de novembre per emetre el seu vot personalment o per correu a l'oficina consular de la seva jurisdicció. El mecanisme és el mateix que el d'edicions anteriors, amb l'excepció que aquest any s'ha imposat l'anomenat informalment “vot rogat”.

“Els que vulguin votar han hagut de declarar-ho davant el consolat. El problema ha estat que a molta gent la notificació de la nova modalitat li va arribar el 24 d'octubre, quan ja havia vençut el termini per demanar les butlletes”, va explicar Meritxell Díaz Santos, responsable de premsa de la Delegació de Catalunya a l'Argentina. Les oficines catalanes, situades a pocs metres de l'Obelisco, en ple centre de Buenos Aires, han rebut reclamacions de catalans que es queixaven d'una situació que –ha aclarit Díaz– “ha estat responsabilitat del consolat d'Espanya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Hazte Oír presenta una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona